Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025 14:28

Ο Ευκάλυπτος του Μαρσώ κόβεται! Ανένδοτη η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου

H απόφαση κοπής του ευκάλυπτου του γηπέδου Μ. Μαρσώ έφτασε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού μετά από αίτημα 135 πολιτών για την ανάκληση της. Για να… καταδικαστεί για ακόμη μια φορά το εμβληματικό δέντρο σε κοπή με την ισχνή πλειοψηφία των 10 δημοτικών συμβούλων Μουντάκη, Σιαμάνης, Κουκής, Γκούμα, Τράκας, Παγώνη, Υφαντής, Αυγουρόπουλος, Βεντουζά, Σουρανή.

Στο «λευκό» χωρίς να παίρνουν θέση υπέρ ή κατά της κοπής έμειναν 10 Δημοτικοί Σύμβουλοι Παρίση, Νικάκη, Λινάκης, Πουρσαϊτίδης (από την παράταξη του Δημάρχου), Οικονόμου, Μάγκος, Νομικός, Αυγερινός, Λινοξυλάκης, Σκάρλος. Την διατήρηση του στη ζωή του και στην πόλη ψήφισαν οι Σιώτου, Χαμηλοθώρη, Ζώη, Ρεκλείτης.

Η συζήτηση που έγινε με αντεγκλήσεις και έντονο εκνευρισμό διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες παρουσιάζοντας μία δημοτική αρχή, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών της, αδιάλλακτη και «ταμπουρωμένη» πίσω από την μία και μόνη προ 3 ετών γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Πρασίνου περί επικινδυνότητας του εύρωστου, γιγάντιου δέντρου που στέκει σχεδόν 80 χρόνια στον ίδιο χώρο χωρίς ποτέ να έχει προκαλέσει πρόβλημα.

Ιστορικό ενδιαφέρον ωστόσο έχει η ψηφοφορία της πρώτης απόφασης, η οποία είχε ληφθεί και με διαφορετικό Σώμα αφού ήταν το 2022, ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι, υπάρχουν κάποιες νέες ψήφοι, κάποιοι που παρέμειναν στην ίδια άποψη, αλλά και μετακινήσεις.

Κατά της κοπής στην πρώτη απόφαση είχαν ψηφίσει οι Ν. Χαμηλοθώρη και οι Θ. Κούτρας, Π. Ζήκας που δεν επανεκλέχθηκαν, και Γ. Ανύφαντης που δεν συμμετείχε στις εκλογές. Λευκά δεν υπήρχαν σε εκείνη την πρώτη απόφαση.

Απόντες από την αρχή της συνεδρίασης ήταν οι Μ. Μουντάκη, Μ.Σιώτου, Α. Ρεκλείτης, Γ. Αυγερινός, ενώ τώρα ήταν παρόντες και οι τέσσερις.

Είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι Χ. Παρίση, Δ. Οικονόμου, που τώρα ήταν παρόντες και ο Γ. Ρεμούνδος ο οποίος τώρα ήταν απών εξ αρχής.

Η Β. Νικάκη ήταν η μόνη «μετακίνηση» και μάλιστα Αντιδήμαρχος που άλλαξε ψήφο, από υπέρ της κοπής, σε «λευκό».

Ενδιαφέρον έχουν οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν είναι και λίγοι και το πως αυτοί ψήφισαν. Από την παράταξη του Δημάρχου Γκούμα, Παγώνη υπέρ της κοπής του δέντρου, Λινάκης Πουρσαϊτίδης "λευκό"Από την παράταξη Οικονόμου οι Γ. Μάγκος, Α. Νομικός «λευκό». Από την παράταξη Σιώτου η Γ. Ζώη κατά της κοπής. Από την παράταξη Τούτουζα οι Γ. Λινοξυλάκης, Δ. Σκάρλος «λευκό».

Η απόφαση αυτή τότε είχε προκαλέσει μία μεγάλη αντίδραση των πολιτών η οποία οδηγήθηκε και στα δικαστήρια δείχνοντας το πόσο είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το εμβληματικό δέντρο στη μοίρα του.

 

Στη μακρά συζήτηση πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι πρότειναν την επανεξέταση του ζητήματος από ειδικούς επιστήμονες με στόχο τη διατήρηση του ζωντανού μνημείου της φύσης. Δήμαρχος και μέλη της διοίκησης προέκριναν την ασφάλεια των θεατών και αθλουμένων που χρησιμοποιούν το χώρο, καθώς και τις καταστροφές από το ριζικό σύστημα σε κερκίδες, ταρτάν και μάντρα.

Νέα στοιχεία που στηρίχθηκαν οι υπογράφοντες πολίτες ήταν η ένταξη του μνημειακού δέντρου στο Μητρώο Ελληνικών Δέντρων αλλά και η συμπεριφορά του αυτά τα 3 χρόνια, από τότε που εκδόθηκε η πρώτη του «καταδίκη». Αυτά τα χρόνια που κλαδεύεται με συνέπεια κι ενώ πέρασαν ιστορικές κακοκαιρίες ήταν από τα δέντρα της πόλης που έμειναν όρθια.

Στην πρώτη φάση της συζήτησης την εισήγηση έκανε εκ μέρους των πολιτών η δικηγόροςκαι διαμεσολαβήτρια Μαρία Χατζηστρατή, η οποίαπαρουσίασε κάποια νέα στοιχείαπου η ίδια είχε συγκεντρώσει όπως η  γνωμάτευση από γεωλόγο-μηχανικό, που επιβεβαίωσε την ύπαρξη μισγάγγειας (υπόγειου ρέματος) κάτω από το γήπεδο. Υποστήριξε ότι ο ευκάλυπτος λειτουργεί ως φυσικός πάσσαλος στήριξης του εδάφους και η κοπή του θα προκαλέσει κατάρρευση των κερκίδων. 

Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο ευκάλυπτος καταγράφηκε στο Μητρώο Μνημειακών Δέντρων, γεγονός που δείχνει την επιστημονική αναγνώριση του γιατηνοικολογική και ιστορική του αξία. Και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης κοπής και τη συνέχιση της συντήρησής του μέσω κλαδέματος. Για την ενίσχυση όλων αυτών πρότεινε τη διεξαγωγή αυτοψίας από το Ινστιτούτο Μεσογειακού Δασικού Οικοσυστήματος. 

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι οι εκθέσεις που παρουσίασε η κ. Χατζηστρατή είχαν κατατεθεί στα δικαστήρια το 2022 και δεν λήφθηκαν υπόψη. Ανέφερε ότι το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τυπικά σωστή και δεν είχε αρμοδιότητα να αποφασίσει για την επικινδυνότητα του δέντρου. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να αφήσει ένα δέντρο σε χώρο όπου συναθροίζεται κόσμος, αν υπάρχει έστω και μικρός κίνδυνος πτώσης. 

Ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πολιτείας Παπάγου Χολαργού» Δ. Οικονόμου αφού αναρωτήθηκε ποιος θα έχει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα με το δέντρο, ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Πρότεινε να ζητηθεί νέα αυτοψία από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.  

Η επικεφαλής της παράταξης «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» Μ. Σιώτου ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα για τη δημοτική αρχή είναι το κόστος συντήρησης του δέντρου κι έτσι… κρίθηκε επικίνδυνο. Πρότεινε τη διατήρηση του δέντρου με οδηγίες από επιστήμονα εξειδικευμένο στα μεγάλα δέντρα, ο οποίος θα καθοδηγήσει την υπηρεσία για τον καλλωπισμό και τη διαρκή συντήρηση του καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας για το γήπεδο με έργα στις κερκίδες και τον περιβάλλοντα χώρο του δέντρου. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή συσπείρωση» Α. Ρεκλείτης ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τη διαφωνία μεταξύ των γεωπόνων με μία Τρίτη άποψη. Υποστήριξε ότι οι κερκίδες μπορούν να επισκευαστούν, αλλά το δέντρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Τόνισε ότι αν κόβανε κάθε δέντρο που υπάρχει σε χώρο συνάθροισης κοινού λόγω επικινδυνότητας, που δεν μπορεί να αποτελεί αιτιολογία, θα έπρεπε πρώτα να κοπούν όλα τα δέντρα στις αυλές των σχολείων.

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Β. Σιαμάνης τόνισε ότι οι ευκάλυπτοι είναι επικίνδυνοι, καθώς το ξύλο τους σπάει εύκολα. Υποστήριξε ότι το δέντρο έχει προκαλέσει ανυψώσεις στις πλάκες και ρωγμές στις κερκίδες, ενώ ανέφερε και κίνδυνο ακόμη και για τις κοντινές οικίες. 

Η Αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας Γ. Παγώνη αναφέρθηκε στην εμπειρία της ως δημοτική υπάλληλος λέγοντας ότι «δεν υφίστατο ερώτημα να κοπεί ή όχι ήταν αυτονόητο ότι θα κοπεί το δέντρο» όταν αυτό δημιουργούσε προβλήματα μέσα σε ένα προάστιο το οποίο έχει πάρα πολλά δέντρα. Ενώ παραλλήλισε το δυστύχημα με τον εργαζόμενο στο Δήμο με ένα ατύχημα που θα μπορούσε να συμβεί λέγοντας: “εάν δημιουργηθεί όπου κανένας δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη ένα ατύχημα στο συγκεκριμένο σημείο με αυτό τον ευκάλυπτο που όλοι λένε έχει δημιουργήσει πρόβλημα με τις πλάκες,.. στις κερκίδες και δημιουργηθεί ένα ατύχημα όπως δημιουργήθηκε ατύχημα με το συνάδελφο εργαζόμενο θα έρθει η δημοτική αρχή να υποστεί τα κατηγορώ» καταλήγοντας ότι η δημοτική αρχή πρέπει να παίρνει αποφάσεις γιατί είναι γνώστης κάποιων πραγμάτων και έχει και τις ποινικές ευθύνες.

Η δημοτική σύμβουλος των 8Προτάσεων Ν. Χαμηλοθώρη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδιαλλαξία και εγωιστική στάση, λόγω της προγενέστερης απόφασης, που δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα στοιχεία. Υποστήριξε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή στις αποφάσεις ειδικά για το περιβάλλον. Τόνισε ότι το ζήτημα έχει λάβει δημοσιότητα και ότι η κοπή θα προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις. Σοβαρότερες όμως επιπτώσεις θα προκαλέσει στο περιβάλλον της πόλης, διότι δεν έχουμε πλέον δικαίωμα να στερούμε ούτε 1 δέντρο από το λεκανοπέδιο.

Ο Δήμαρχος επίμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέα γνωμοδότηση, καθώς οι υπάρχουσες είναι επαρκείς. 

Παρά τις προτάσεις που κατατέθηκαν, η δημοτική αρχή δεν έκανε κάτι απ' όλα δεκτό. Τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα και επικυρώθηκε η υπάρχουσα απόφαση κοπής του, η οποία μπορεί να εκτελεστεί οποτεδήποτε από την υπηρεσία πρασίνου.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.