"Ο δρόμος και το ρολόι", τα 31 νέα αφηγήματα του Α. Αγγελόπουλου
Η νέα συλλογή διηγημάτων του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.
Το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ με πολύτιμο ελεύθερο χρόνο για την αγαπημένη συνήθεια πολλών, την ανάγνωση.
Η προτεινόμενη νέα συλλογή του Α. Αγγελόπουλου που έρχεται λίγους μήνες μετά το πρώτο του εκδοτικό βήμα με τίτλο «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδ. «Κοράλλι», 2023) διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. O συγγραφέας που μένει στο Χολαργό και είναι συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου δεν παρέλειψε ούτε σε αυτή τη νέα του συλλογή να αναφερθεί στο αγαπημένο βουνό της πόλης μας, τον Υμηττό.
Το βιβλίο διατίθεται ηλεκτρονικά, αλλά και στα βιβλιοπωλεία του Χολαργού.
Γράφτηκε για τον συγγραφέα και το βιβλίο του στον «Παρατηρητή της Θράκης»:
…Ας ξεκινήσουμε όμως την περιδιάβαση σ’ αυτή. Η συλλογή, ευθύς εξαρχής, γοητεύει με την τρυφερή υφή του εξωφύλλου της αλλά και με τον περίτεχνο πίνακα που τον κοσμεί, δημιουργία της Πουλχερίας - Ιωάννας Παπανικολοπούλου, συζύγου του συγγραφέα. Σε αυτό κυρίαρχη θέση έχει το ρολόι, ο χρόνος και η ρευστότητά του… Το περιεχόμενο και των 31 αφηγημάτων του κ. Αγγελόπουλου είναι εξάλλου βαθιά ανθρωπολογικό. Γνήσιος παρατηρητής της κοινωνίας, ο συγγραφέας γεννά λογοτεχνία της εποχής του, αφουγκράζεται τις ανθρώπινες ψυχές και φλερτάρει με την ψυχανάλυση και τις εσωτερικές ψυχικές διεργασίες. Συνθέτει με τη λογοτεχνική του γραφίδα χάρτινους ήρωες και ηρωίδες, που τις περισσότερες φορές παραμένουν ανώνυμοι –ανοιχτοί σε προσλήψεις– και που διαρκώς ταξιδεύουν στον χρόνο. Η γραμμική, ευθύγραμμη αφήγηση σπανίζει στα αφηγήματά του. Η χρονική σειρά παραβιάζεται συνεχώς, μιας και οι ήρωες συνομιλούν με τον παρελθόν τους, προσωπικό αλλά και διαγενεακό. Για παράδειγμα, στο αφήγημα «Σταθερής αξίας άνθρωποι» ο αφηγητής όχι μόνο αναπολεί την πιο έντονη ανάμνηση που τον συνδέει συναισθηματικά με τον Μήτσο, τον φίλο του, αλλά η αναδρομή του αυτή αποτελεί αφορμή να θυμηθεί και τον πατέρα του και τις συνήθειες μιας άλλης εποχής, όταν στη δεκαετία του ’60 συγκεντρώνονταν στο ζαχαροπλαστείο τακτικές παρέες συνομήλικων του και απολάμβαναν το κονιάκ τους τρώγοντας αμυγδαλωτά. Σχετικά με τον χώρο δράσης των λογοτεχνικών κειμένων, διάφορες περιοχές της νότιας κυρίως Ελλάδας, και ιδίως του Νομού Ηλείας, από όπου κατάγεται ο συγγραφέας, κάνουν αισθητή την παρουσία τους: η περιοχή της Ζαχάρως και του Αϊ-Θανάση, η Στροφιλιά, τα περίχωρά της, η Τρίπολη, η Πάτρα, ο Υμηττός, ο Αϊ-Στράτης, η Αθήνα κλπ., περιοχές και τοπία οικεία που αναπλάθονται ωστόσο λογοτεχνικά και ζητούν νέες ερμηνείες. Ο κυρ Τάκης ο «Γουτεμβέργιος», ο γιατρός Αλιφέρης, ο Σίμος…
Όπως έγινε κατανοητό, και τα 31 διηγήματα της συλλογής αφορούν το χθες και το συνειδητοποιημένο αύριο, που σε καθυποβάλλουν σε μια συναρπαστική διαδρομή στον εσώτερό μας κόσμο και στον πλούτο της ανθρώπινης εμπειρίας, με συνοδοιπόρο –στα ταξίδια της νεότερης ιστορίας και της μνήμης στα παλίμψηστα των χώρων του ηλειακού κάμπου και των άστεων– τα ζωντανά πλάσματα της φύσης, τη δομημένη κτίση και τον άνθρωπο. Συνομιλώντας με λογοτεχνικούς προγόνους Σημειωτέον πως ο συγγραφέας, με καταγωγή από τα Λεχαινά, την πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα…
Ο συγγραφέας, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της γραφίδας του, δεν παραλείπει και αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει την πορεία της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, όπως τα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας και τις διώξεις που βίωσαν στελέχη του ΚΚΕ αμέσως μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας (1945), το Πολυτεχνείο, την πολιτική εξορία στον Αϊ-Στράτη, αλλά και να μνημονεύσει κορυφαίες πολιτικές μορφές, όπως η «πατρική» φιγούρα του Άρη Βελουχιώτη που πρωταγωνιστεί σε ένα του αφήγημα.
Ο κοινωνιοκεντρικός συγγραφέας Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος Ο Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος γεννήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας το 1954, όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στην Πάτρα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συμμετείχε στα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα του Νομού Ηλείας, ως μέλος της Μορφωτικής Ένωσης Λεχαινών «Ανδρέας Καρκαβίτσας» και της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ). Εργάστηκε, επίσης, ως δημοτικός υπάλληλος και σήμερα είναι συνταξιούχος. Από το έτος 2007, κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε επαρχιακές και αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και λογοτεχνικά blogs. Κάποια κείμενά του έχουν δημοσιευθεί με τα ψευδώνυμα: «Άγγελος Ζαχαριάδης» και «Νίκος Μπακιός». Το έτος 2019 διήγημά του διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Κοράλλι». Το πρώτο του βιβλίο, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κοράλλι», το 2023.
Καλοτάξιδο να είναι, να διαβαστεί και να αγκαλιαστεί!