Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 02:17

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ προς "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ": Το κληροδότημα Σκυριανού, το εμπόριο ψεμάτων και το ξεπούλημα της αλήθειας


Απάντηση εξέδωσε η Περικλέους στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" σχετικά με την πρόσφατη απόφαση εκποίησης του κληροδοτήματος Σκυριανού που κατά πλειοψηφία πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής Αποστολόπουλου.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της απάντησης που ακολoυθεί:

Το κληροδότημα Σκυριανού, το εμπόριο ψεμάτων και το ξεπούλημα της αλήθειας

Διακινείται τις τελευταίες ημέρες ένα μεγάλο ψέμα αναφορικά με το κληροδότημα που προσέφερε στον Δήμο Παπάγου- Χολαργού με τη διαθήκη της η Αγνή Σκυριανού. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, παραποιούνται τα γεγονότα και κατηγορείται η Δημοτική Αρχή ότι “ρευστοποιεί την ακίνητη περιουσία του Δήμου”. 

Να δούμε ποια είναι η αλήθεια. 

Η συμπολίτισσα μας Αγνή Σκυριανού, κληροδότησε στο Δήμο μας μία τετραώροφη οικοδομή́ επιφάνειας 484,04 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στου Παπάγου επί της οδού Κυρηνείας 34.

Έθεσε δε ως όρο τη δημιουργία Οίκου Ευγηρίας στη μνήμη της, καθώς και του συζύγου της Αντωνίου Σκυριανού. 

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε η μετατροπή́ της τετραώροφης οικίας της Αγνής Σκυριανού σε Γηροκομείο, εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υλοποιηθεί από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού για τους παρακάτω λόγους: 

α) το κτήριο στην υπάρχουσα σημερινή μορφή του, δηλαδή ως πολυκατοικία 4 επίπεδων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της διαθήκης είτε ως οίκος ευγηρίας είτε και για οποιανδήποτε άλλο σκοπό.

Η σημερινή του μορφή είναι αποτρεπτική ως προς τις συγκεκριμένες χρήσεις και αφετέρου η παλαιότητα της κατασκευής (1970) δεν προάγει την ασφαλή και σύγχρονη λειτουργεία του κτηρίου, κυρίως διότι η παρούσα οικοδομή δεν συμμορφώνεται με τα τελευταία τεχνικά και κατασκευαστικά πρότυπα (ΓΟΚ, ΚΕΝΑΚ) αλλά και με τις απαιτήσεις ποιότητας και ασφαλείας (ISO) που πρέπει να εφαρμόζουν κοινωφελούς σκοπού κτήρια (γηροκομεία κτλ). 

β) το κτήριο είναι αδύνατο να αξιοποιηθεί στη σημερινή του μορφή λόγω των δεσμεύσεων που φέρει, όπως το μικρό οικόπεδο 434,30 τ.μ , η υφιστάμενη εξάντληση του συντελεστή δόμησης και η πολύ χαμηλή ενεργειακή του απόδοση, για το λόγο αυτό δεν μπορεί να προταθεί για να λάβει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους . Η μη δυνατότητα χρηματοδότης ενός τέτοιου έργου (οίκος ευγηρίας ή βρεφονηπιακός σταθμός) θα επιβαρύνει σημαντικά τον Δήμο. 

γ) απαγορεύεται η δημιουργία και λειτουργία οίκου ευγηρίας με τις υφιστάμενες χρήσεις γης της Κοινότητας Παπάγου και σε αίτημά μας για αλλαγή στην Περιφέρεια Αττικής, η απάντηση ήταν αρνητική. 

δ) το κτήριο δεν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της κοινότητας Παπάγου και  δεν ευνοεί οποιαδήποτε κοινωφελή λειτουργία του. Είναι σε ένα μικρό δρόμο όπως η Κυρήνειας συνολικού πλάτους 7,5 μέτρων. Οι μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν, από την δημιουργία ενός Οίκου Ευγηρίας, για καθημερινή και πολύωρη στάθμευση των οχημάτων του προσωπικού, των επισκεπτών και των προμηθευτών του οίκου σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ανάγκες των περιοίκων θα προκαλούσε κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή. 

ε) το γεγονός ότι ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού έχει ήδη στην κυριότητά του ακίνητο (κληροδότημα Κακογιάννη) επί της οδού Βουτσινά στην Κοινότητα Χολαργού, του οποίου η χρήση προορίζεται για Γηροκομείο. 

Μετά από αυτά τα δεδομένα η Δημοτική Αρχή προσανατολίστηκε στη λύση της αίτησης για αλλαγή σκοπού της διαθήκης της θανούσης, εκποίησης του ακινήτου και την αποκλειστική διάθεση των πόρων, για την ανέγερση ενός Βρεφονηπιακού Σταθμού, σε ένα καταλληλότερο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Εφέσου στου Παπάγου. 

Με τα χρήματα που θα αποκομίσει ο Δήμος θα ανεγερθεί Βρεφονηπιακός Σταθμός επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Εφέσου, στου Παπάγου. Κι αυτό δεν είναι “λόγια του αέρα” αφού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι για το ζήτημα αυτό ακολουθήθηκαν και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και μοι αποφάσεις θα ληφθούν από το Δικαστήριο.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να ζητήσει από το αρμόδιο Δικαστήριο την τροποποίηση του σκοπού της κληρονομιαίας περιουσίας, την εκποίηση του ακινήτου και την αποκλειστική διάθεση των πόρων, για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο σημείο που προαναφέρθηκε.

Κι αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη πως η Δημοτική Αρχή έχει στραμμένο το βλέμμα της στη νέα γενιά και στα νέα ζευγάρια, που χρειάζονται στήριξη στη δημιουργία οικογένειας. 

Αναφορικά με το επαναλαμβανόμενο ψέμα για τη διάθεση των χρημάτων της αποζημίωσης του Δήμου για την Αττική Οδό, οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ότι αξιοποιήθηκαν για σημαντικά έργα της πόλη.  Ούτε “πετάχτηκαν στο δρόμο” τα χρήματα, όπως λένε οι ανεύθυνοι, ούτε “χρηματοδοτούν το Φεστιβάλ”. Αντί να ψεύδονται δημοσίως όφειλαν, ως δημοτικοί σύμβουλοι, να ξέρουν ότι το Φεστιβάλ είναι κερδοφόρο και αυτό, αντικειμενικά, είναι μία επιτυχία της Δημοτικής Αρχής.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι φροντίζει για την καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας την οποία έχει αυξήσει με αγορές ακινήτων και οικοπέδων, ενώ την ίδια στιγμή διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά του Δήμου. 

Υπενθυμίζουμε την αγορά οικοπέδου με ακίνητο στην οδό Αναστάσεως 92 στου Παπάγου, στο οποίο λειτουργεί Νηπιαγωγείο, καθώς και την αγορά οικοπέδου στον οδό Αριστοτέλους 34-36 στον Χολαργό, με σκοπό τη δημιουργία παιδικού σταθμού.

Αυτή είναι η αλήθεια σχετικά με την κατηγορία ότι η Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου “πουλάει την ακίνητη περιουσία του Δήμου”. 

Σε ότι δε αφορά τώρα στην πρόβλεψη-εκτίμηση-επιθυμία “λίγο πριν φύγουν” να πούμε το εξής:

Ξέρετε, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές δεν φεύγουν, ούτε έρχονται. Εκλέγονται από τους δημότες. Οι δημότες είναι οι μόνοι που αποφασίζουν. Και, όπως έχουν δείξει, συνηθίζουν να μην προτιμούν τους επιπόλαιους, τους ανεύθυνους και τους αλαζόνες, που μιλάνε για λογαριασμό τους. 

Αυτούς που κατηγορούν τους πολίτες για τον τρόπο που ψηφίζουν και η μόνη δουλειά που κάνουν, εργολαβικά μάλιστα , είναι να πετροβολούν όλα τα έργα και τις ενέργειες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.