Ο Μάρτιος έρχεται με άγριες χειμωνιάτικες διαθέσεις σε Παπάγου και Χολαργό
Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*
Ο Φλεβάρης, αφού "φλέβισε" για τα καλά, στα προάστια του Παπάγου και του Χολαργού, φέρνοντας τον πιο αξιόλογο χιονιά των τελευταίων δεκατριών ετών (τουλάχιστον), "μύρισε Καλοκαίρι" καθώς η θερμοκρασία μέρα με την ημέρα σημείωσε σημαντική άνοδο ξεπερνώντας τους 15°C.
Σήμερα Σάββατο(27/2)θα είναι μία καθαρά "ανοιξιάτικη" ημέρα καθώς ο ήλιος θα κάνει έντονη την παρουσία του, οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 18-19°C (καθώς η ακτινοβολία θα είναι έντονη θα υπάρχει έντονο το αίσθημα της ζέστης στους δρόμους της πόλης).
Από την Κυριακή (28/2) όμως, τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, ο "Χειμώνας" προβλέπεται να κάνει δυναμική επανεμφάνιση, αποφασισμένος να παραμείνει για αρκετές ημέρες. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας ψυχρής εισβολής η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη(3/3)θα είναι η επικράτηση ισχυρών βοριάδων, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, η κατά διαστήματα, πυκνή συννεφιά και η εκδήλωση παροδικών βροχών, κατά βάση ασθενούς χαρακτήρα.
Ιδιαίτερα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (1/3) μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, η ψυχρή εισβολή θα κορυφωθεί με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (την Τρίτη η ελάχιστη θα είναι κάτω από 5°C και η μέγιστη κοντά στους 10°C) και προβλέπεται να χιονίσει αρκετά στην Πάρνηθα και, ενδεχομένως, στα ανώτερα τμήματα του Υμηττού. Σε αυτό το διάστημα είναι πιθανό να σημειωθεί χιονόνερο ή και χιονόπτωση μικρής διάρκειας και στο προάστιό μας (σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται χιονόπτωση ικανή να δημιουργήσει προβλήματα όπως συνέβη στις 16-17 Φεβρουαρίου).
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η Τσικνοπέμπτη και η Παρασκευή(4-5/3)θα κυλήσουν με "ανοιξιάτικο" καιρό, η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και πάλι και η θερμοκρασία, σε αισθητή άνοδο, θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τους 15°C.
Ωστόσο, ο φετινός "Μάρτης" φαίνεται αποφασισμένος να ξαναδείξει το "χειμωνιάτικο" πρόσωπό του στην πόλη μας και είναι πολύ πιθανό από το Σάββατο, (6/3)να υπάρξει νέα μεταβολή του καιρού με κύρια στοιχεία, σε πρώτη φάση, την εκδήλωση βροχών και των πτώση της θερμοκρασίας ενώ είναι αρκετά πιθανό, νέα αξιόλογη ψυχρή εισβολή να λάβει χώρα κοντά στις 10 Μαρτίου και δεν αποκλείεται, ο "λευκός επισκέπτης" να κάνει μία ακόμα "επιδρομή" στους δρόμους του Χολαργού και του Παπάγου...
Λίγα λόγια για τον χιονιά του Φλεβάρη
Δεν μπορεί η πρόγνωση αυτή να μην "κλείσει" με μία αναφορά στον "ιστορικών διαστάσεων" χιονιά, ο οποίος "έντυσε για τα καλά" στα λευκά την πόλη μας στις 15 - 17 Φεβρουαρίου 2021.
Ο Χιονιάς αυτός, για το προάστιό μας, διεκδικεί:
α) Την 2η θέση ως προς το ύψος χιονιού (40 - 50 εκ σε κάποια σημεία της πόλης), από τις αρχές του αιώνα, μετά τον μεγάλο χιονιά που σημειώθηκε από τις 3 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2002.
β)Την 2η θέση ως προς την ένταση των χιονοπτώσεων (ίσως και την πρώτη θέση!) μετά τον "χιονιά της Τσικνοπέμπτης" που σημειώθηκε στις 12-13 Φεβρουαρίου 2004, την 2η θέση ως προς την διάρκεια των χιονοπτώσεων και ως προς το ύψος συνολικής χιονόπτωσης (αν δεν έλιωνε μέρος της χιονόπτωσης).
Είναι άξιο αναφοράς πως η πρώτη ημέρα της χιονόπτωσης, η Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έλαβε χώρα με "θετικές" θερμοκρασίες και εξαιρετικά υψηλή υγρασία με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί η χιονόστρωση σε δρόμους. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου η θερμοκρασία έπεσε κάτω από 0°C και η χιονόπτωση είχε εξαιρετικά μεγάλη ένταση (σε απόλυτη εναρμόνιση με την πρόβλεψή!) με αποτέλεσμα να "το στρώσει" πολύ γρήγορα σε όλες τις επιφάνειες. Η χιονόπτωση συνεχίστηκε με μεγάλη και, παροδικά, πολύ μεγάλη ένταση μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου και με μικρότερη ένταση μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου. Κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης η θερμοκρασία ήταν μεταξύ -2°C και 1°C και η υγρασία κοντά στο 90%.
Ένα ακόμα στοιχείο για το οποίο θα μείνει στην ιστορία αυτός ο χιονιάς, είναι η "σφαγή των δέντρων" και ιδιαίτερα των πεύκων στην περιοχή (σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο εν συγκρίσει με τους χιονιάδες 2004, 2006 και 2008) η οποία οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων με κυριότερους:
α) H χιονόπτωση ήταν πολύ έντονη και έλαβε χώρα με θερμοκρασία κοντά στους 0°C (αρχικά παραπάνω) και με εξαιρετικά υψηλή υγρασία, με αποτέλεσμα το πρώτο χιόνι που έπεσε να "έγλυφε" τα κλαδιά, να πάγωνε πάνω τους και να δημιουργούσε ένα πολύ σταθερό υπόβαθρο για επιπλέον χιόνι
β) Το χιόνι που έπεσε με θερμοκρασία κοντά στους 0°C και με πολύ υψηλή υγρασία, είναι σχετικά "πυκνότερο" από το χιόνι που σημειώνεται με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ξηρότερες συνθήκες με αποτέλεσμα να επιβαρύνει περισσότερο τα κλαδιά και τις κατασκευές.
γ) Στην συγκεκριμένη χιονόπτωση, σε αντίθεση με το 2004 και το 2008, κατά την φάση των πολύ έντονων φαινομένων δεν επικράτησαν διαστήματα με ισχυρούς ανέμους που θα μπορούσαν να "τινάξουν" το χιόνι από τα δέντρα με αποτέλεσμα αυτό να "καθίσει" και να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα
δ)Ενδεχομένως, η διατήρηση της θερμοκρασίας κοντά και, κατά διαστήματα, πάνω από 0°C με ταυτόχρονη επικράτηση πολύ αυξημένης υγρασίας να είχε σαν αποτέλεσμα το στρωμένο χιόνι να "τραβήξει" περισσότερη υγρασία και να γίνει ακόμα βαρύτερο με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των κλαδιών.
Από όλους τους παραπάνω παράγοντες θεωρώ ότι ο πιο σημαντικός έχει να κάνει με την πολύ μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε σαν αποτέλεσμα να "φορτωθούν" γρήγορα τα κλαδιά.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, πως το πρόβλημα εστιάστηκε σχεδόν, αποκλειστικά, στα πεύκα και ο λόγος είναι πως είναι από τα λίγα δέντρα που παρουσιάζουν, αυτή την εποχή, πυκνό και εκτεταμένο φύλλωμα (τα περισσότερα κωνοφόρα έχουν πιο μικρές βελόνες και πολύ μικρότερα κλαδιά και τα φυλοβόλλα δεν έχουν φύλλα αυτή την εποχή) και εκτεταμένα, ασσύμετρα κλαδιά ενώ κάποια πεύκα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ύψος και μεγάλη κλίση (λόγω των ανέμων ή της προσπάθειάς τους να βρουν φως) τα καθιστά πιο ευάλωτα στις πυκνές χιονοπτώσεις.
Προφανώς, αυτός δεν είναι λόγος να κοπούν τα μεγάλα πεύκα που μας χαρίζουν απλόχερα την σκιά και το οξυγόνο τους - αρκεί ένας προσεκτικός έλεγχος / καθαρισμός και το να αποφεύγουμε να τα προσεγγίζουμε όταν, μία φορά στις 1000 ημέρες επικρατούν ανάλογες επικίνδυνες συνθήκες και σίγουρα είναι λίγα τα δέντρα που υπό συγκεκριμένες συνθήκες (που είναι εύκολο να εκτιμηθούν) αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο.
Προσωπικά, επίσης, θεωρώ "σκόπιμο" όπως γίνεται ένας έλεγχος και καθαρισμός πριν την αντιπυρική περίοδο, να γίνεται σχετικός έλεχος και επισήμανση των δέντρων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις πριν την έναρξη του Χειμώνα (μέχρι τέλος Νοεμβρίου), ένας "καθαρισμός" των πεύκων (που βοηθάει στο να μην κάθεται το χιόνι σε πολύ μεγάλη ποσότητα), μία στοχευμένη κοπή κλαδιών που μπορεί να πέσουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ και, όταν τα προγνωστικά στοιχεία το επιβάλλουν, να υπάρχει μία σχετική προσοχή.
Είμαστε εξαιρετικά "τυχεροί" καθώς, ενώ μένουμε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, "κληρονομήσαμε" μία "εξοχική" περιοχή με άφθονο πράσινο στους κήπους, στα πάρκα και στα δάση που μας περιβάλλουν. Τα δέντρα μας δεν έχουν απλά "καλλοπιστικό" χαρακτήρα, αλλά μας χαρίζουν την δροσιά τους, την σκιά και το οξυγόνο τους, βελτιώνοντας καθημερινά σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Η αύρα που κατεβαίνει από τον Υμηττό και συντηρείται από το πράσινο της πόλης μας, δεν "καθαρίζει" μόνο τον αέρα στις γειτονιές μας αλλά συμβάλλει, σημαντικά στην μείωση των ρύπων και της θερμονησίδας ακόμα και σε περιοχές του Ψυχικού, των Αμπελοκήπων και περιοχών του Δήμου Αθηναίων.
Με αφορμή μία μικρή "δεντροφοβία" που λογικό είναι να "πλανάται" τις τελευταίες ημέρες λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν (εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η συχνότητα ενός ανάλογου φαινομένου είναι περίπου 1 φορά / 10ετία) αναλογίζομαι το πόσο σημαντικό θα ήταν, εκτός των άλλων να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο (σε επίπεδο "δήμου" και πολιτών) η παιδεία του "να ζεις με τα δέντρα και το πράσινο", να συνειδητοποιείς εις βάθος τα οφέλη που, απλόχερα μας προσφέρει (ειδικά σε περιοχές όπως ο Παπάγος - Χολαργός που είμαστε "περικυκλωμένοι" από τσιμέντο) και να έχεις στο νου δύο τρία πράγματα που πρέπει να προσέξεις υπό συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μην κινδυνέψεις εσύ, το όχημά σου και τα ζώα σου και να μπορείς να απολαύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πράσινο και... το χιόνι που ενίοτε μπορεί να φιλοξενεί στα κλαδιά του!
Καλό Σαββατοκύριακο
* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου