4ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Παπάγου στο οικόπεδο της Παναγιώτου προσεχώς!
Την εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση ενός Νηπιαγωγείου κι ενός εξαθέσιου Δημοτικού σχολείου στο οικόπεδο της οδού Παναγιώτου (γνωστό ως «πλατεία 28ηςΟκτωβρίου») στην Κοινότητα Παπάγου φαίνεται να ξεκινάει η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου.
Μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στις αρχές Δεκεμβρίου για την αποδοχή των όρων συμμετοχής και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ (Πρόσκληση ΑΤ09 με τίτλο πράξης “Εκπόνηση μελετών έργων Δήμου Παπάγου-Χολαργού)
Αυτή ήταν και η μόνη απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Ηλ. Αποστολόπουλος προαναγγέλοντας την εκπόνηση της μελέτης για τα συγκεκριμένα δύο σχολεία, στη συνολική τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου Ν. Χαμηλοθώρη που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα των μεταβολών των σχολείων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δημοτική Σύμβουλος της αντιπολίτευσης το θέμα που άλλωστε συζητιέται κάθε χρόνο από το όργανο θα έπρεπε να είναι μία αφορμή για συζήτηση ουσίας για τα σχολεία της πόλης, προβληματισμού και σχεδιασμού. Και όχι μία διαδικασία γραφειοκρατική που προσπαθεί φαστ τρακ η δημοτική να το εξετάζει.
Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση της κας Χαμηλοθώρη από την 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (25/11/20):
«Η Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου εξακολουθεί να αποφασίζει για τα σχολεία χωρίς μελέτες. Μπακαλίστικα προβλέπει τις ανάγκες, ποντάροντας σε μεγάλο βαθμό στην τύχη που ήταν μέχρι τώρα με το μέρος της.
Χρησιμοποιώ τα λόγια του Δημάρχου από την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε. “Σήμερα χτίζονται 20 πολυκατοικίες στου Παπάγου και διαπραγματεύονται άλλα τόσα οικόπεδα για να σηκωθούν”. Εγώ τρόμαξα… Εκείνος είναι ήσυχος. Φυσικά και η πρώτη μου σκέψη ήταν, σε ποια σχολεία θα πάνε όλα αυτά τα παιδιά των οικογενειών που θα κατοικήσουν σε όλα αυτά τα νέα διαμερίσματα. Προφανώς και σε ποιους παιδικούς σταθμούς, που θα παρκάρουν οι γονείς τους, με πόσα αυτοκίνητα θα μετακινούνται κλπ.
Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι ο σχεδιασμός για τα σχολεία πρέπει να είναι συνολικός. Πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος. Nα είναι γνωστός από νωρίς σε όλη τη σχολική κοινότητα και φυσικά και σε εμάς τους Δημοτικούς Συμβούλους. Και προφανώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκπόνηση μελετών που διαχρονικά ζητάμε.
Θυμίζω το πυροτέχνημα για τη μεταφορά του 3ουΔημοτικού στο Πολωνικό που «πέταξε» ο Δήμαρχος την περασμένη Άνοιξη. Η σχολική κοινότητα το άκουσε ξαφνικά και φυσικά αντέδρασε. Κι έτσι, μία που ανακοινώθηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και την άλλη στιγμή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος το πήρε πίσω γραπτώς.
Πήραμε 4 ιδρύσεις νέων σχολείων. Αλήθεια, ξέρει τι να τις κάνει η Δημοτική Αρχή; Φυσικά είναι σε αναστολή, αλλά για πόσο;
Θα γίνει το 6οΔημοτικό Χολαργού στο Πολωνικό; Αν ναι, στο ισόγειο θα παραμείνουν τα τμήματα των Νηπίων; Τα όρια των δημοτικών, που ναι ξέρω θα μας πουν η Διεύθυνση τα ορίζει, αλλά με τα κτίρια που η διοίκηση του Δήμου υποδεικνύει, τα όρια λοιπόν πότε θα διαμορφωθούν; και κυρίως πότε θα γίνουν γνωστά στις οικογένειες των μαθητών;
Σε αυτή την περίπτωση, που τελικά λειτουργήσει το 6οΔΧ, στο 5οΔημοτικό θα πρέπει πια να ανοίξει μόνο ένα τμήμα Α τάξης το ‘21 και επιτέλους το σχολείο να βρεθεί με 6 τμήματα και να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί ότι θα είναι το πρώτο σχολείο στο Δήμο μας, που θα έχει πια το μαθητικό δυναμικό για το οποίο χτίστηκε. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα λειτουργήσει ως τέτοια γιατί ως αίθουσα διδασκαλίας που λειτουργεί μέχρι και σήμερα είναι ακατάλληλη, αφού είναι υπόγεια και δίπλα στον κεντρικό καυστήρα και τις τουαλέτες.
Θα γίνει το 4οΔημοτικό Παπάγου; Που; Στην Παναγιώτου; Πως; Πότε; Εμείς προτείναμε στην πρόσκληση ΑΤ07 του Α.ΤΡΙΤΣΗΣ την ανέγερση σχολείου ακριβώς για να μπορεί να ξεκινήσει ένα σχολικό κτίριο. Προς το παρόν όμως ο Δήμαρχος ασχολείται, αφήνοντας το χρόνο να φεύγει, με το Κολυμβητήριο και την Μεσογείων. Γνωρίζοντας φυσικά ότι το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ανταγωνιστικά.
Έχουμε πει ότι πάντα διαφωνούμε στις προτεραιότητες. Είναι γνωστό ότι τα σχολεία ΔΕΝ αποτελούν προτεραιότητα στην πολιτική του κ. Αποστολόπουλου. Αυτό θα πρέπει τελικά όμως να το απαντήσει ευθαρσώς στους γονείς των 2ου-3ουΔημοτικών Παπάγου. Που έχουν τα παιδιά τους μέσα σε isobox. Που έχει εγκαταλείψει στο προαύλιο τους, ξεχασμένες 4 ληγμένες προκάτ αίθουσες. Που τελικά, στερεί στα παιδιά τους την πρακτική εφαρμογή στους Η/Υ εν έτει 2020, μια χρονιά δε που το μάθημα γίνεται με τηλεκπαίδευση, τραγική ειρωνία! Όμως, έφερε την Urbanact(δική μας πρόταση και αυτή αλλά βεβαίως σε άλλο πλαίσιο λέγαμε εμείς) λίγο πριν τις εκλογές και όλα καλά!
Θα γίνει το 4οΝηπιαγωγείο Παπάγου; Πού; Το κτίριο της Αναστάσεως, όπως μας απάντησε ο δήμαρχος είναι απολύτως προσωρινή λύση.
Θα γίνει το 7οΝηπιαγωγείο Χολαργού; Στο οικόπεδο της Αριστοτέλους; Mε τις έτοιμες μελέτες της ΚΤΥΠ όπως ανέφερε; Και θα είναι έτοιμο για το ’21-22; Μακάρι!
Τώρα για τη δευτεροβάθμια. Τι να πούμε εμείς τώρα, στην πρόταση του Δημάρχου να παραμείνει ως έχει, χωρίς δηλαδή καμία μεταβολή;… Αλήθεια έχει εικόνα για το «πως έχει»; Με σχολεία ξεκάθαρα δύο ταχυτήτων.
Κε Δήμαρχε,
Μείνατε παρατηρητής της σταδιακής πτώσης των μαθητών του 1ουΛυκείου Χολαργού που έχασε τα τελευταία 5 χρόνια σχεδόν 100 μαθητές ενώ είδαμε φέτος 6 τμήματα στην Α’ τάξη του 1ουΛυκείου Παπάγου, όπου βρέθηκε και η αίθουσα να το καλύψει!
Μεθοδεύσατε την υπερδιόγκωση, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο πια, του μικρού 2ουΓυμνασίου Χολαργού σε 13 τμήματα, φέτος! Υπογράφοντας όμως, την ασφυξία που θα προκαλέσετε σε τρία χρόνια στο μικρό 2οΛύκειο Χολαργού που διαθέτοντας μόνο 9 αίθουσες διδασκαλίας, θα κληθεί να καλύψει τους μαθητές επιπλέον 4 τμημάτων!
Και την ίδια ώρα το τεράστιο κτίριο της Αετιδέων ξεκίνησε με μόνο 12 τμήματα, σε αυτή τη μεθόδευση αναφέρθηκα, γιατί έτσι μόνο μπορέσατε να δημιουργήσετε το… μοναδικό 5τάξιο γυμνάσιο, συγχωνεύοντας ένα γυμνάσιο με τα 2/3 ενός λυκείου για να βγείτε εσείς από το αδιέξοδο που ο ίδιος φτιάξατε, με το έργο στο 1οΓΕΛ, όχι όμως τα παιδιά…
Το Υπουργείο και οι διευθύνσεις αποφασίζουν για όλα αυτά, είναι η γνωστή και καθιερωμένη απάντηση…
Εμείς όμως διαφωνούμε. Ο Δήμος έχει την ευθύνη των σχολικών κτιρίων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών του, άρα πολύ βαρύνοντα λόγο στο θέμα. Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι ξεροσταλιάζουν στις πόρτες των υπηρεσιών στα Υπουργεία διεκδικώντας το καλύτερο ειδικά για τη μαθητιώσα νεολαία τους.
Και έτσι απλά φτάσαμε και φέτος στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο σπουδαιότερο θέμα κατά τη γνώμη μας για τα σχολεία, αυτό των μεταβολών, που θα έπρεπε να γίνεται κάθε χρόνο μία κουβέντα ουσίας, προβληματισμού και σχεδιασμού, η Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου να το περνά με διαδικασίες φαστ τρακ, για να τρέχει λίγο πριν το αγιασμό όπως, κάθε χρόνο, να στήνει αίθουσες… έκτακτης ανάγκης».