Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 22:32

120.000 ευρώ για κλαδέματα, αποψιλώσεις και νεράντζια


Μέσα στο 2021 ο Δήμος Παπάγου Χολαργού πρόκειται να πληρώσει αναλυτικά 36.000 ευρώ για την αποψίλωση και τον ευπρεπισμό των χώρων πρασίνου (600 στρέμματα με 60 ευρώ/στρέμμα), 24.000 ευρώ για το Κλάδεμα πεύκων σε πευκόφυτα άλση (1.200 πεύκα με 20 ευρώ/πεύκο) και 36.000 ευρώ για τη Διαχείριση προϊόντων κοπής σε δενδροστοιχίες του Δήμου (4.500 δέντρα με 8 ευρώ/δέντρο). 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική μελέτη η απόρριψη των προϊόντων καθαρισμού θα γίνεται με ευθύνη του αναδόχου στη χωματερή για τις δύο πρώτες υπηρεσίες ενώ για την τρίτη υπηρεσία και τα πολυσυζητημένα νεράντζια, αυτά (μόνο) θα οδηγούνται από τον ανάδοχο για κομποστοποίηση και μετατροπή σε λίπασμα.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό του Δήμου Παπάγου Χολαργού αφού στα πεζοδρόμια του Δήμου υπάρχουν περί τα 8.804 οπωροφόρα εσπεριδοειδή δέντρα, 3.400 ελιές και 950 μουριές. Ενώ στη «Δημοτική Κοινότητα Παπάγου που διαθέτει τις μεγαλύτερες πευκόφυτες εκτάσεις (400 στρ. ενδοαστικού πρασίνου και 280 στρ. περιαστικού χαρακτήρα) υπηρετούν μόνο 6 μόνιμοι κηπουροί οι οποίοι επαρκούν μόλις και μετά βίας για να καλύψουν τις στοιχειώδεις βασικές εργασίες συντήρησης των κεντρικών πλατειών και των εποχικών κλαδεμάτων».

Ενδεικτικά θα καθαριστούν και θα αποψιλωθούν από τις αρχές της Άνοιξης έως και τα μέσα του Φθινοπώρου, στην οποία περιλαμβάνεται και η αντιπυρική περίοδος, τα άλση: Σεφέρη-Ελύτη (60στρ), αδιέξοδα Αργυροκάστρου (40στρ.), εκατέρωθεν την Αναστάσεως (40στρ), όπισθεν οδών Σχοινά-Καρατζά και Αφών Διδασκάλου (15στρ), Μεγάλο Πάρκο (45στρ), Τίμιος Σταυρός (10στρ), κατά μήκος της οδού Χατζηκωνσταντή (40στρ), Ναυαρίνου (20στρ), Τσακός (25στρ), Κεντρικό Πάρκο Χολαργού (20στρ), Αδιέξοδα Μπλέσσα και Ζακυνθινού (ρέμα Καλλιρρόης) (25στρ), Πράσινη Γραμμή Πίνδου – Αργυρόκαστρου (20στρ), Παπακωνσταντίνου και Αλεβιζάτου (20στρ) καθώς και οι δημοτικές πρασιές (Αργυροκάστρου, Μπλέσσα, Αλεβιζάτου, Παπαρόδου κλπ).

Όσο για  1200 πεύκα που θα κλαδευτούν αυτά βρίσκονται στα άλση του Δήμου και κυρίως στο Άλσος της Ναβαρίνου Χολαργού, στο άλσος της Μπλέσσα και Ζακυνθινού (ρέμα Καλιρρόης), στο Άλσος Χολαργού και στο Μεγάλο Πάρκο Παπάγου. Η υπηρεσία αυτή αφορά σε καθαρισμό– κλάδεμα, για λόγους πυροπροστασίας, της απονεκρωμένης χαμηλής βλάστησης των πεύκων που υπάρχει συνήθως στα κατωτέρα στρώματα της κόμης και είναι και τα πιο επικίνδυνα σε συνδυασμό με την παρουσία ξερόχορτων και φρυγάνων στην βάση των δέντρων.

Τέλος, για το γνωστό θέμα με τις 4.500 νεραντζιές, μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα και προεκλογικά, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με... "τιμωρητική διάθεση" και προέτρεψε τους δημότες για το 2020 να πατάνε πάνω στα νεράντζια, τώρα επέστρεψε ξανά αναθέτοντας το μάζεμα σε εργολάβο.   Ο εργολάβος, λοιπόν, βάσει της μελέτης, είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τη συγκομιδή μέσα σε 60 μέρες και να μεταφέρει τα οργανικά απόβλητα σε νόμιμη μονάδα επεξεργασίας (εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ. Στη συνέχεια ο Δήμος οφείλει να λαμβάνει πιστοποιητικό για τις ποσότητες που αποθέτει προς κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ, και να καταγράφει τα εν λόγω απόβλητα στο Εθνικό Μητρώο Αποβλήτων.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.