Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 20:23

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δέντρο που δεν έχει νόημα να μεταφυτεύσουμε, το κόβουμε


“Πουθενά στη μελέτη δε λέει ότι μόνο θα μεταφυτεύονται. Στη Βουτσινά και κάποια δέντρα θα κοπούν και κάποια θα μεταφυτευτούν και θα γίνουν και νέες φυτεύσεις. Κάποιο δέντρο που δεν έχει νόημα να μεταφυτεύσουμε, το κόβουμε”, απάντησε ο δήμαρχος Ηλ. Αποστολόπουλος στην ερώτηση της Δημοτικής Συμβούλου Μ. Σιώτου σχετικά με τις κοπές των ελαιόδεντρων στη Βουτσινά ενώ η μελέτη προβλέπει μόνο μεταφύτευση για τα συγκεκριμένα δέντρα.

Συγκεκριμένα η μελέτη αναφέρει ότι οι ελιές αυτές που φυτεύτηκαν στη Βουτσινά στις αρχές της δεκαετίας του 1950, είναι ακατάλληλα δέντρα για πεζοδρόμια, λόγω του ριζικού τους συστήματος, αλλά και των καρπών τους που όταν πέφτουν βρωμίζουν τις πλάκες και πρέπει να αντικατασταθούν. Όμως η μελέτη πολύ συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

"Γ. ΠΡΟΤΑΣΗ: Για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων, προτείνονται τα εξής: - Δημιουργία πεζοδρομίων πλάτους 1,5 μ σύμφωνα με το ΦΕΚ 2621/Β/31-12-2009, ελεύθερο από κάθε εμπόδιο. -Μεταφύτευση των ελιών σε χώρο που έχει δημιουργηθεί ήδη στον Τσακό ως ελαιώνας. -Κόψιμο και εκρίζωση των βραχυχίτωνων. -Κόψιμο και εκρίζωση όσων νεραντζιών βρίσκονται από την πλατεία Δημοκρατίας έως την οδό Αναστάσεως. -Δημιουργία παρτεριών σύμφωνα με το σχέδιο ΠΡ1, σε σημεία που δεν εμποδίζει την ελεύθερη βαδισιμότητα. -Φύτευση δέντρων που ενδείκνυνται για πεζοδρόμια, που εκτός των άλλων θα αυξήσουν το αισθητικό κάλος της οδού δημιουργώντας αισθητική αναβάθμιση. -Φύτευση αρωματικών θάμνων που θα έχουν μικρή απαίτηση νερού."                                                                                             

«Ότι μεταφυτεύεται πηγαίνει πάνω στο χώρο που έχουμε φτιάξει. Είπαμε ότι κάποια δεν έπιασαν. Ενδεχομένως να χρειάζεται ένα πιο προσεκτικό πότισμα», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος στην απάντηση του για τις μεταφυτεύσεις στον Ελαιώνα του αθλητικού κέντρου στον Τσακό.

Ωστόσο ο ελαιώνας του Τσακού διαθέτει ακόμη μόνο 10 ελαιόδεντρα όσα αυτά που είχαν μεταφυτευτεί από το έργο της πλατείας Φανερωμένης σύμφωνα με όσα διευκρίνισε λίγες μέρες πριν ο πρ. Αντιδήμαρχος κ. Αυγουρόπουλος, και όπως τελικά αποδεικνύεται κανένα από τα ελαιόδεντρα που αφαιρέθηκαν όλο αυτό το διάστημα από τη Βουτσινά δεν προωθήθηκε για μεταφύτευση.

Στη νέα αναβαθμισμένη μορφή της οδού Βουτσινά η μελέτη προβλέπει να φυτευτούν: 

- Δέντρα: Προύνοι, Μανόλιες, Κουτσουπιές, Μουριές (χωρίς καρπό)

- Θάμνοι: Δαφνοκέρασος, Βίβουρνο (μπάλα), Μυρτιά, Βίβουρνο Λουσιντούμ, ιβίσκος Συριακός, Τριανταφυλλιά κόκκινη

- Ποώδη: Λεβαντίνη, Λεβάντα, Δενδρολίβανο έρπων, Λαντάνα Νάνα, Αγγελική Νάνα.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.