Υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ζητούν φορείς
Την υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού ώστε να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ζητούν φορείς που δραστηριοποιούνται για το θέμα αυτό, ανάμεσα σε αυτούς και ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός και Οικολογικός Σύλλογος Παπάγου «Ο Υμηττός».
Θυμίζουμε ότι ο Α. Τσίπρας ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συγκάλεσε σύσκεψη με υπουργούς (Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Σκουρλέτης, Σ. Φάμελλος), το δήμαρχο Αθηναίων και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων καιι ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού ανακοινώνοντας την υλοποίηση, μετά από δεκαετίες, του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
Το νέο πλήρες κείμενο που συνυπογράφουν οι φορείς: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, Επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός και Οικολογικός Σύλλογος Παπάγου «Ο Υμηττός», είναι το ακόλουθο:
Εκτιμούμε πως οι αποφάσεις της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2018 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών, της περιφερειάρχης Αττικής, των Δημάρχων των όμορων Δήμων, και των Πανεπιστημιακών Καθηγητών κ. Πολύζου και Πατρικίου, αποτελούν ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων ενωτικών αγώνων φορέων και κατοίκων.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε, σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων τα εξής:
1) Με νόμο που θα κατατεθεί σε τρεις μήνες για ψήφιση στη Βουλή, δημιουργείται φορέας διαχείρισης του πάρκου, που θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου.
2) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία των ορεινών όγκων του Υμηττού (με την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο)
3) Προφανώς ακυρώνονται στην ουσία οι προηγούμενοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για κατασκευή νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού εντός του Πάρκου.
Οι φορείς μας, χωρίς καμία επανάπαυση θα συνεχίσουν, μαζί με άλλους φορείς τους αγώνες, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν σύντομα αυτές οι παραπάνω αποφάσεις, αλλά και να συνεχιστούν τα θετικά βήματα, για να ολοκληρωθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή υψηλού πρασίνου.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν υποχρέωση να κινηθούν οι Δήμοι των όμορων περιοχών, και η Περιφέρεια Αττικής.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά, συνοπτικά τις κυριότερες θέσεις μας:
1) Απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό. Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων.
2) Απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου.
3) Διευκόλυνση της κυκλοφορίας πρόσβασης των πολιτών στο πάρκο με την άμεση απομάκρυνση – κατεδάφιση των περιφράξεων (συρματοπλεγμάτων) που κατακερματίζουν το χώρο.
4) Απομάκρυνση του Μπάντιμπτον, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς και των γραφείων της ΕΠΟ.
5) Παραχώρηση κατά χρήση, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος 732/1977 για αξιοποίηση ως χώρους υψηλού πρασίνου και πολιτιστικής δημιουργίας των σχεδόν ανενεργών στρατοπέδων Βαρύτη (μεταξύ πάρκων Χωροφυλακής και Ζωγράφου), και Φακίνου (μεταξύ φυτωρίου Δήμου Αθηναίων και ρέματος ποταμού Ιλισού).
Εγγύηση για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, υψηλού – πυκνού πρασίνου, σύμφωνα με την μελέτη του ΕΜΠ χωρίς εμπορευματοποίηση αποτελεί η συνέχιση των ενωτικών μας αγώνων».