
Περίφραξη ιδιώτη σε κοινόχρηστο χώρο στου Παπάγου πήρε το ΟΚ του Δημοτικού Συμβουλίου
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού κατέφυγε μηχανικός ιδιωτικής οικοδομής προκειμένου να νομιμοποιήσει την προσωρινή περίφραξη της οικοδομής του, που ο ίδιος είχε αυθαίρετα επεκτείνει εντός πράσινου κοινόχρηστου δημοτικού χώρου.
Κι ενώ ακούγεται οξύμωρο αυτό, δικαιώθηκε με την αίτηση του, αφού έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κερδισμένος ο μηχανικός, μάλλον χαμένος ο Δήμαρχος, αφού «έχασε» δύο δημοτικούς του συμβούλους από την ψηφοφορία που κατέφυγαν στο «λευκό» και άλλους δύο που… κατέφυγαν εκτός αίθουσας.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κουκής και η πρ Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παπάγου Χρ. Παρίση ψήφισαν λευκό, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θ. Βαλυράκης και η Αντιδήμαρχος E. Βεντούζα παρότι παρόντες δεν ήταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας. Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ωστόσο, γιατί ενώ ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία από μέλη της αντιπολίτευσης αυτό δεν έγινε δεκτό και προκλήθηκε ένα στιγμιαίο αλαλούμ στη διαδικασία.
Σύντομο ιστορικό
Ο υπεύθυνος μηχανικός της οικοδομής της οδού Λάσκου σύμφωνα με το ιστορικό, όπως αυτό ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει εργασίες, είχε ήδη προχωρήσει στην περίφραξη εντός δημοτικού κοινόχρηστου χώρου έχοντας συμπεριλάβει κολώνες της ΔΕΗ και δέντρα.
Περίοικοι αντέδρασαν με την περίφραξη του κοινόχρηστου χώρου από ιδιώτη καθώς όπως αναφέρθηκε δεν υπήρχε καν αναρτημένη άδεια. Κατέφυγαν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά βρήκαν «κλειστές πόρτες».
Η Δημοτική Αστυνομία δήλωσε απλώς αναρμόδια.Η Πολεδομίααρνήθηκε να διενεργήσει αυτοψία, γιατί ο καταγγέλλων «δεν είχε έννομο συμφέρον» – σαν να μην αφορά όλους η προστασία του δημόσιου χώρου.Το Αστυνομικό Τμήμα ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό. Η Υπηρεσία Πρασίνου συζητούσε το ενδεχόμενο προσωρινής άδειας καταπάτησης του άλσους!
Η περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας με αναρτήσεις στα social media και στην ομάδα του myxolargos, "Χολαργό Παπάγος online" όπου άνοιξε κι εκεί ένας μεγάλο διάλογος για το θέμα.
Έτσι, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έκανε αυτοψία και εντόπισε την παράβαση της «κατάληψης πεζοδρομίου» επιβάλλοντας σχετικό πρόστιμο το οποίο και τοιχοκόλλησε.
Το επόμενο επεισόδιο παίχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα έφτασε εκεί όμως όχι για επιβολή κυρώσεων, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά με εισήγηση… «προσωρινής διατήρησης» της αυθαίρετης περίφραξης, μετά από αίτημα του μηχανικού, που ζητούσε μάλιστα από τον Δήμο να αναλάβει την ευθύνη για ενδεχόμενο ατύχημα!
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η ευθύνη για την ασφάλεια εργοταξίου είναι καθαρά του εργολάβου. Η προσπάθεια νομιμοποίησης μιας αυθαιρεσίας, αντί για την αυτονόητη επιβολή του νόμου, αποτελεί πολιτική κάλυψη και θεσμική αποτυχία, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. η επικεφαλής των 8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ στην τοποθέτηση της.
Η Μαρία Σιώτου αναφέρθηκε και γενικότερα στην επαναλαμβανόμενη αδράνεια του Δήμου απέναντι σε αυθαιρεσίες – από ρίψεις μπάζων, μέχρι παρατεταμένες καταλήψεις πεζοδρομίων – και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό.
Η εικόνα για εμάς είναι ξεκάθαρη, ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο Δήμος λειτουργεί περισσότερο ως διεκπεραιωτής εργολαβικών αιτημάτων, παρά ως εγγυητής της νομιμότητας και της προστασίας του δημόσιου χώρου και των πολιτών».
Ο επικεφαλής της παράταξης Σύγχρονη Πολιτεία Δημήτρης Οικονόμου ανέφερε: «Θα έπρεπε πρώτα ο μηχανικός να είχε ζητήσει, που φυσικά νομίζω όλοι μας θα απορρίπταμε και η Τεχνική Υπηρεσία, αυτή την επέκταση, έρχεται λοιπόν και εκ των υστέρων. Δεν θα πρέπει να ανεχθούμε μια τέτοια παρανομία που ανοίγει πόρτες και σε άλλους που θα θεωρούν το δημόσιο χώρο πρασίνου κτήμα τους και θα επεκτείνονται κατά το δοκούν».
Ο Δήμαρχος υπερασπίστηκε το δίκαιο του αιτήματος του μηχανικού. Υπερθεμάτισε στην ανάγκη για τα μέτρα αντιστήριξης που θα πρέπει να λάβει στην οικοδομή του, ενώ τόνισε ότι δεν εμποδίζει τελικά η περίφραξη αυτή, αφού δεν περνά κανείς από εκεί, δεν είναι πεζοδρόμιο. Ο Δήμαρχος συνέχισε ενημερώνοντας ότι η οικοδομή έχει σταματήσει προκειμένου να ελεγχθεί η άδεια και για τα θέματα των υπερβάσεων bonusσύμφωνα με τις νέες αποφάσεις που αφορούν στο ΝΟΚ.
Ειδικότερα ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε: «Περιμένουμε και στο συγκεκριμένο να γίνει και μια αναθεώρηση της άδειας του έτσι για να είμαστε σίγουροι όπως ελέγξαμε μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις που ελέγξαμε αν χρησιμοποιεί μπόνους ή όχι, όταν θα ολοκληρωθεί λοιπόν η αναθεώρηση και θα μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες ο συγκεκριμένος κατασκευαστής τότε θα μπορέσει προφανώς με ασφάλεια να ολοκληρώσει τη σκυροδέτηση ισογείου. Δεν νομίζω ότι πάνω από 2 μήνες κάνει να κάνεις μια σκυροδέτηση, έτσι»;
Ψήφισαν ΥΠΕΡ της έγκρισης της ιδιωτικής περίφραξης στον κοινόχρηστο χώρο οι Υφαντής, Μουντάκη,Σιαμάνης, Γκούμα, Σουρανή, Παγώνη, Τράκας, Αυγουρόπουλος, Πουρσαϊτίδης, Λινάκης, Τσενεμπής, Αυγερινός
ΚΑΤΑ ψήφισαν οι Οικονόμου, Νομικός, Σιώτου, Χαμηλοθώρη, Ρεκλείτης, Ρεμούνδος
Το θέμα όπως όλα δείχνουν θα έχει συνέχεια. Άλλωστε και πρωτότυπο είναι και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας.