Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024 04:56

Το ΣτΕ απέρριψε τις αλλαγές σε χρήσεις γης και όρους δόμησης στο Πολεοδομικό του Χολαργού

Μη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η αναθεώρηση των όρων και περιορισμών δόμησης στην Κοινότητα Χολαργού.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε σε κεντρικό μέσο, βασικός λόγος της απόρριψης του αιτήματος για τον Δήμο Παπάγου Χολαργού αναφορικά με τις αλλαγές χρήσεων γης, αλλά και των όρων δόμησης ήταν η μη εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα στα πέντε οικοδομικά τετράγωνα που αναφέρονται στο ρεπορτάζ είναι και το ΟΤ 79α, αυτό του Άλσους Χολαργού.

Για την ιστορία, το 2022 κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές συζητήθηκαν αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως η αύξηση του ύψους δόμησης συγκεκριμένα για το Κλειστό Γυμναστήριο «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» από 10μ που επιτρέπεται βάσει του ΓΠΣ του 2016 που είναι σε ισχύ σε 15μ., διότι το γυμναστήριο χτίστηκε στα 14,5μ και θα έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Αντίστοιχα και τα γήπεδα μπάσκετ και τένις των οδών Κλειούς και Περικλέους για τα οποία έπρεπε να αλλάξει η χρήση γης από δημόσιες, διοικητικές υπηρεσίες, σε χώρο αθλοπαιδιών αφού επί χρόνια λειτουργούν ως τέτοιοι και σίγουρα αφορούν σε χρήση που έχει ανάγκη η πόλη.

Όμως, όπως φαίνεται, μαζί με αυτές τις βελτιώσεις, επιχειρήθηκαν και άλλες αλλαγές από τη δημοτική αρχή Παπάγου Χολαργού που τελικά το ΣτΕ απέρριψε.

Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε από το "Πρώτο Θέμα" αναφέρεται ακόμη:
Ειδικότερα, κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρείται η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για την αναθεώρηση των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της δημοτικής ενότητας Χολαργού του Δήμου Παπάγου -Χολαργού στα οικοδομικά τετράγωνα 13, 72, 79α, 117α και 120.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μεταξύ των άλλων, επιχειρήθηκε να αναθεωρηθούν οι όροι δόμησης του ρυμοτομικού σχεδίου σε όλες τις περιοχές του Δήμου ως προς το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος των κτηρίων και το μέγιστο συντελεστή δόμησης όπως και ο καθορισμός των χρήσεων της γενικής κατοικίας.

Επίσης, επιχειρήθηκε να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης του πολεοδομικού κέντρου του Δήμου στα οικόπεδα με πρόσωπο επί της Λεωφόρου Μεσογείων και γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην εμπορικό τμήμα) και να καθοριστούν οι χρήσεις του τοπικού κέντρου γειτονιάς. Επίσης, επιχειρήθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Λόφου Τσάκου, ως πρς το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 82/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Νέγρης) έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Και κρίθηκε παράνομο, γιατί πριν από τη σύνταξη της προβλεπόμενης μελέτης με την οποία «επιχειρείται η πολεοδόμηση έκταση σημαντικής καταρχήν κλίμακας δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαντολλογικών Επιπτώσεων, ούτε πάντως προκύπτει η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας εκτίμησης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων».

Ακόμη, στο σχετικό φάκελο που συνοδεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν προκύπτει ότι η πολεοδομική μελέτη ή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής έχουν υποβληθεί σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.