Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 04:08

Προχωρά στην αποπεράτωση η αφύλαχτη οικοδομή της Ιατρικής Βιβλιοθήκης

εκόλλησε" όπως φαίνεται το θέμα της νομιμοποίησης της αφύλαχτης οικοδομής της Ιατρικής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται πίσω από το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου-Λυκείου Παπάγου που επί χρόνια αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά και πρόκειται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του, αυτό ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ιατρικής Βιβλιοθήκης στη συνάντηση με εκπροσώπους των γονέων του Δήμου Παπάγου Χολαργού. Στο μεσοδιάστημα υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να περιφράξουν ικανά όλο το ημιτελές κτίριο.

Kοινό δελτίο τύπου εκδόθηκε για τη συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΣ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ και της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ με το ΔΣ της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

Κατόπιν επίμονων και συνεχών αιτημάτων των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του Λυκείου Παπάγου, σε συντονισμό με την Ένωση Γονέων, την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024 αντιπροσωπεία του ΔΣ του 1ου Γυμνασίου Παπάγου και της Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού συναντήθηκε με αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, παρουσία και νομικού συμβούλου της εταιρείας, σχετικά με το θέμα της αφύλακτης οικοδομής που γειτνιάζει με το Γυμνάσιο και Λύκειο Παπάγου.

Η πλευρά του Ιδρύματος της Ιατρικής Βιβλιοθήκης αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες που έχει κάνει το ίδρυμα από το 1992 που ξεκίνησε η ανέγερση της οικοδομής, ανέφερε ότι αξιοποιώντας νομοθετική ρύθμιση πριν 11 μήνες ολοκληρώθηκε η διαδικασία νομιμοποίησης της ημιτελούς οικοδομής, ξεπερνώντας κωλύματα που είχε θέσει στο παρελθόν ο Δήμος Παπάγου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στην έναρξη των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου. Σχετικά με το ζήτημα της δρομολόγησης των όποιων ενεργειών της εταιρείας, αναφέρθηκε ότι αυτή ως ΝΠΙΔ εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, και οι όποιες ενέργειες- αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου τελούν υπό έγκριση από τους εποπτευόμενους φορείς της. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες περίφραξης της οικοδομής, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της καθώς και το κλείσιμο σειράς φρεατίων και του υπογείου στο εσωτερικό της οικοδομής. Επίσης, διατυπώθηκε η πρόθεση της εταιρείας για τοποθέτηση πλέγματος και στους τρεις ορόφους, ως μέτρο αποτροπής του κινδύνου πτώσης από ύψος. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι έχουν γίνει συζητήσεις με εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Αθηναίων, Δήμος Παπάγου-Χολαργού, Υπουργεία), στις οποίες το Ίδρυμα Ιατρικής Βιβλιοθήκης έχει αιτηθεί βοήθεια (φωτισμός του οικοπέδου, φύλαξη), αλλά έχει πάρει μόνο κάποιες αόριστες υποσχέσεις. 

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Παπάγου ανέφερε ότι παρά το θετικό γενικό πλάνο, το πρόβλημα παραμένει δίπλα στο σχολείο και η ημιτελής οικοδομή είναι προσβάσιμη και πόλος έλξης για τον καθένα. Βασική επιδίωξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι και θα είναι να βρεθεί μία κατάσταση που να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι με την παρούσα κατάσταση, όλες οι προσπάθειες περίφραξης του οικοπέδου είναι ημίμετρα. Καλώς γίνονται και θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά πρέπει να βρεθεί άμεσα μία οριστική λύση για το πρόβλημα. Τέλος ζήτησε από το ΔΣ του Ιδρύματος Ιατρικής Βιβλιοθήκης να κοινοποιήσουν εγγράφως στους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων, όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει, τις απαντήσεις και υποσχέσεις που έχουν πάρει από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και να δημοσιοποιούν και να καλούν τα ΔΣ των Συλλόγων και της Ένωσης, στις συζητήσεις με τους φορείς για να ασκήσουν και αυτά από την πλευρά τους πίεση, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οριστικής λύσης του προβλήματος για το οποίο πρωταρχικά χρειάζεται να μεριμνήσει το ίδιο το Ίδρυμα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων ρώτησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Ιατρικής Βιβλιοθήκης αν μπορούν να δώσουν ένα ρεαλιστικό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τόσο για την έκδοση νέας άδειας για την έναρξη των εργασιών, όσο και για την αποπεράτωση της οικοδομής. Εκ μέρους των εκπροσώπων της εταιρείας αναφέρθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης για την έκδοση νέας άδειας ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, για την οποία δε μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το χρόνο εκδοσής της καθώς, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν μια σειρά γραφειοκρατίκες διαδικασίες και αστάθμητοι παράγοντες. Σημείωσε ότι το κτίριο μπορεί να είναι ιδιωτικό, ωστόσο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη της εταιρείας, των εποπτευόμενων φορέων της και όλων των αρμοδίων που εμπλέκονται η διασφάλιση της. Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο δεν λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της πειφραξης του κτιρίου και των υλικών που χρησιμοποιούνται για αυτή. Εκ μέρους των εκπροσώπων του Ιδρύματος αναφέρθηκε ότι η τοποθέτηση ολοκληρωμένη εξωτερικής περίφραξης είναι δύσκολο να γίνει χωρίς την έκδοσης της νέας άδεια της οικοδομής. Τέλος, παρουσίασε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στις 27 Ιουνίου 2024, και το οποίο κοινοποιήθηκε στην Ένωση και στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της κοινότητας Παπάγου, στο οποίο αναφέρονται οι ανησυχίες των γονέων, κηδεμόνων και κατοίκων του δήμου, σχετικά με την επικινδυνότητα της οικοδομής και ερωτάται η κυβέρνηση για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να κινητοποιηθούν όλοι αρμόδιοι φορείς τόσο για την ασφαλή περίφραξή της, όσο και για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού παραμένουμε σε εγρήγορση για να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την όσο πιο σύντομη οριστική επίλυση του προβλήματος.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.