Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 02:53

Έκτακτη πρόγνωση καιρού! Διάλειμμα μισής μέρας στο καυτό καλοκαίρι

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

 

Διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές κινούμενες από τα δυτικά προς τα ανατολικά, επηρεάζουν τον ελλαδικό χώρο και δημιουργούν κατά διαστήματα ασταθείς συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση καταιγίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας με έμφαση στα ηπειρωτικά τμήματα.

Η πιο αξιόλογη εξ' αυτών των ατμοσφαιρικών διαταραχών αναμένεται να επηρεάσει την χώρα κατά την διάρκεια της Πέμπτης (4/7) και να προκαλέσει, σε μεγάλο μέρος της χώρας, καταιγίδες οι οποίες τοπικά/παροδικά ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ριπαίους ανέμους.

Τα πιο αξιόλογα και έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν σε περιοχές της Μακεδονίας (ιδιαίτερα την Χαλκιδική και σε περιοχές που πρόσκεινται στον Θερμαϊκό και τον Στρυμωνικό Κόλπο), στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Φαινόμενα μικρότερης έκτασης και διάρκειας ενδέχεται να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Αττική η ημέρα προβλέπεται να ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια. Κατά τις πρωινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες/καταιγίδες ιδιαίτερα στα βουνά του νομού και σε περιοχές που πρόσκεινται σε αυτά.

Το απόγευμα προβλέπεται σημαντική έξαρση των φαινομένων με εκδήλωση καταιγίδων σε μεγάλο μέρος του νομού. Τα φαινόμενα τοπικά ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα και να συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ξαφνικούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Σημειώνεται πως οι καταιγίδες ενδέχεται να είναι "επιλεκτικές" ως προς τα έντονα φαινόμενα γεγονός που σημαίνει τόσο η ένταση, όσο και η διάρκεια των φαινομένων θα διαφέρουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή.

Ο Παπάγος και ο Χολαργός αναμένεται να επηρεαστούν με «μπόρες» και καταιγίδες κατά διαστήματα από το μεσημέρι και κυρίως κατά την διάρκεια του απογεύματος. Τα φαινόμενα ενδέχεται παροδικά να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα και να περιλαμβάνουν, εκτός της ραγδαίας βροχόπτωσης, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (αστραπές – κεραυνούς), ξαφνικούς ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Σημειώνεται ωστόσο πως η διάρκεια των φαινομένων θα είναι περιορισμένη (από λίγα λεπτά έως λίγες ώρες) αλλά όταν αυτά εκδηλωθούν οι συνθήκες μπορεί να γίνουν εν δυνάμει επικίνδυνες.

 Κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα ακολουθήσει μία πολύ δροσερή (επιτέλους!) αλλά και υγρή νύχτα. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία από την Παρασκευή (5/7) ο καιρός θα επανέλθει σε έντονα καλοκαιρινούς ρυθμούς με την ηλιοφάνεια και πάλι να κυριαρχεί, την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή άνοδο και το Μελτέμι να επανέρχεται στο «προσκήνιο» με μέτρια ένταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την μικρή διάρκειά της  η εν λόγω διαταραχή στην «καρδιά» ενός καυτού Καλοκαιριού είναι «πολύτιμη» καθώς θα ενυδατώσει σε κάποιο βαθμό μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας (αν όλα πάνε καλά και τον Υμηττό αλλά και τους κήπους του Παπάγου και του Χολαργού!) αυξάνοντας την «φυσική θωράκιση» απέναντι στις πυρκαγιές και φυσικά θα μας χαρίσει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο διάλειμμα δροσιάς!

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και Καλό Σαββατοκύριακο!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.