Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 05:10

ΠΟΕ ΟΤΑ: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν για τον τραγικό θάνατο του Δημοτικού Υπαλλήλου

Τέσσερις μέρες μετά το δυστύχημα με το θανάσιμο τραυματισμό του άτυχου εργαζόμενου στο Δήμο Παπάγου Χολαργού αντέδρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) με ευθείες βολές κατά Δήμων και Υπουργείων και κάνοντας λόγο για ευθύνες που πρέπει να ανευρεθούν και ποινές που πρέπει να αποδοθούν. 

Διαβάστε το δελτίο τύπου της ΠΟΕ ΟΤΑ της 1ης Ιουλίου 2024 που ακολουθεί:

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ… ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΟΥΣ…!!!

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις Δημοτικές Αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για την διασφάλιση των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στην εργασία.

 Είναι προφανές πώς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) είναι ανύπαρκτα, όπως και τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.Παρ' όλα αυτά, ενώ πολλοί... «υπεύθυνοι-ανεύθυνοι» θα έπρεπε να έχουν καθίσει στο εδώλιο για πράξεις και παραλείψεις, παραμένουν στο απυρόβλητο και η εγκληματική τους αδιαφορία ή αδράνεια συνεχίζονται με ανθρώπινες ζωές να χάνονται.

Τελευταίο τραγικό παράδειγμα ο θάνατος του 47χρονου Δημοτικού Υπαλλήλου στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού την περασμένη Πέμπτη (27-6-2024).Ο πατέρας δύο παιδιών Υπάλληλος καταπλακώθηκε από δένδρο κατά την διάρκεια εργασιών εντός σχολείου και απ' ότι φαίνεται, και καταγγέλλεται, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα. Πρόκειται δηλαδή για ένα έγκλημα που μέχρι στιγμής δεν έχει ενόχους.

Η Δημοτική Αρχή, τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να αναζητήσουν τους υπεύθυνους και να τους επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές. Μόνο έτσι μπορεί να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων. Η έκφραση συλλυπητηρίων από τους υπευθύνους απλά εξοργίζει. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα και συνεχίζει να το θέτει αλλά, όπως φαίνεται, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.  Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε...

Επικρατεί, είναι γεγονός, αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Αντιθέτως, υπάρχει ζήλος και ενδιαφέρον για την ανάθεση έργων και αρμοδιοτήτων στους Ιδιώτες και στους εργολάβους.  Όλα δηλαδή για το κέρδος.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί για ακόμη μια φορά τις Δημοτικές Αρχές και τους αρμόδιους φορείς στα Υπουργεία να ενσκήψουν στο μείζον πρόβλημα και να προστατεύσουν τις ζωές των εργαζομένων εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από το Νόμο για την Υγεία και Ασφάλεια. Μία ημέρα πριν το τραγικό συμβάν στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ιωαννιτών υπέστη θερμοπληξία από τη ζέστη και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Άλλο ένα απαράδεκτο περιστατικό, που έπρεπε να έχει αποφευχθεί.

Εδώ και μερικές ημέρες η χώρα πλήττεται από πυρκαγιές. Όπως κάθε χρόνο η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη. Δεδομένη όμως θα πρέπει να είναι και η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, όπως και η παροχή των κατάλληλων μέσων στους εργαζόμενους για να μην υπάρξουν εργατικά ατυχήματα, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αξίζουν τον σεβασμό και κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια και τις ζωές τους!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

Ευθείες βολές όμως επιρρίπτει και η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ Παπάγου Χολαργού ακόμη και στο Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο που όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν έσπευσε  να κυκλοφορήσει μία φαιδρή ανακοίνωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, χωρίς τη συνεδρίαση του ΔΣ και καταλήγει ζητώντας Γενική Συνέλευση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ-ΟΤΑ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Αρνούμαστε να μας σκοτώνουν στη σιωπή…

Με οδύνη και οργή βρισκόμαστε στη θέση να αποχαιρετούμε τον συνάδελφό μας, Νίκο Παυλόπουλο, 47 ετών, πατέρα δύο παιδιών, θύμα της εγκληματικής έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία μας.

Εκφράζουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συναδέλφου μας και υποσχόμαστε ότι και αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί.

Και όταν μιλάμε για έγκλημα, μιλάμε για την πολιτική εκείνη που υπαγορεύει τη λογική του κέρδους πάνω από τη ζωή μας.

Μιλάμε για την πολιτική εκείνη που υπολογίζει το κόστος για την πρόσληψη υπαλλήλων, το κόστος για την αγορά και τη συντήρηση του εξοπλισμού, το κόστος για τα μέσα προστασίας και τα μέτρα ασφαλείας.

Όταν καταγγέλλουμε στις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές ότι οι συνάδελφοι είναι εξαντλημένοι, λίγοι και γερασμένοι, μας απαντάνε «σας καταλαβαίνω, αλλά δεν επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές τις προσλήψεις». Βέβαια, για αεροπλάνα και φρεγάτες αντέχει και με το παραπάνω.

Όταν τους λέμε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να το παίρνουν και οι κηπουροί, μας απαντάνε «πού είναι ο κίνδυνος, δεν βλέπουμε κανένα κίνδυνο στο επάγγελμα».

Για αυτά τα εγκλήματα μιλάμε, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο του συναδέλφου και τα προηγούμενα χρόνια το θάνατο άλλων 67 συναδέλφων μας.

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο να θρηνούμε συναδέλφους. Δεν πάμε το πρωί στον πόλεμο, πάμε στην εργασία μας για να ταΐσουμε την οικογένειά μας, που μας περιμένει να γυρίσουμε.

Επειδή δεν μπορούμε να ανεχτούμε στο τέλος της βάρδιας να μετριόμαστε και να είμαστε λιγότεροι.

Επειδή ο μόνος τρόπος για να μην θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους είναι να νιώσουν τη δύναμή μας η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή, να αναγκαστούν να παίρνουν όλα τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας.

Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή η ΔΑΣ ΟΤΑ Δήμου Παπάγου-Χολαργού κάλεσε σε άμεση συσπείρωση και κινητοποίηση όλους τους συναδέλφους.

Προχωρήσαμε σε διαμαρτυρία στο δημαρχείο προκειμένου να επιβάλλουμε τη σε βάθος διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο συνάδελφός μας.

Μαζί με όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας πραγματοποιήσαμε την επόμενη μέρα εκδήλωση τιμής και αγώνα στο προαύλιο του σχολείου που έλαβε χώρα το εργοδοτικό έγκλημα και πορεία προς το δημαρχείο για την ενημέρωση των δημοτών. Ήδη, στην εκδήλωση αυτή, συγκεντρωθήκαν χρήματα για τη στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου συνάδελφου αυτές τις δύσκολες ώρες και η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί από τους φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Μόλις έγινε γνωστό το εργατικό δυστύχημα, καλέσαμε σε άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου μας, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και όχι οποιονδήποτε άλλο, για να εκφράσει ως όφειλε την οργή μας για το εργοδοτικό έγκλημα και να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση από τη δημοτική αρχή μέτρων για να δουλεύουμε με ασφάλεια.

Η θλιβερή πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας αρνήθηκε να συνεδριάσει, ενώ ήταν κρυμμένη την ώρα που εκατοντάδες διαδήλωναν στην πόλη μας για να τιμήσουν τη μνήμη του συναδέλφου και να μην ξανασυμβεί το έγκλημα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, χωρίς να συνεδριάσει το ΔΣ, κυκλοφόρησαν μια φαιδρή ανακοίνωση, που αντί να καταγγέλλουν το εργοδοτικό έγκλημα και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό, καταγγέλλουν όσους διαμαρτύρονται για το έγκλημα!

Εμείς δίνουμε υπόσχεση στη μνήμη του συναδέλφου και στους δεκάδες ακόμα νεκρούς εργάτες ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα εγκλήματά τους, για να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι, για να μπορούμε μια μέρα να πιάνουμε δουλειά στη βάρδια και να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε στο σπίτι και στην οικογένειά μας στη λήξη της.

Αυτούς, τους παραδίδουμε στη χλεύη των συναδέλφων…

Οι εργαζόμενοι του δήμου μας ξέρουμε πολύ καλά σε τι συνθήκες εργαζόμαστε κάθε μέρα. Δεν θα δεχθούμε να πεθαίνουμε στη σιωπή, παρά τις προτροπές των προθύμων…

Εδώ και τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση του Σωματείου!

ΔΑΣ-ΟΤΑ Δήμου Παπάγου-Χολαργού

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.