Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 04:55

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

 
Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μια Βιώσιμη Πόλη" με αφορμή το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (27/6) με το θανατηφόρο τραυματισμό κηπουρού του Δήμου Παπάγου Χολαργού κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής ενός ευκάλυπτου εντός του προαυλίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Δήμου στην οποία αναφέρεται ότι ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα, η δημοτική παράταξη καταθέτει μια σειρά από ερωτήματα για τους όρους ασφάλειας που θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει η διοίκηση. 
 
Διαβάστε ολόκληρo το κείμενο της ανακοίνωσης που ακολουθεί:
 
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
 
Βιώνουμε την τραγική απώλεια ενός εργαζομένου του Δήμου μας εν ώρα υπηρεσίας.
Ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που δεν προκλήθηκε τυχαία. Προκλήθηκε με αιτία τις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Παπάγου Χολαργού και έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως στο παρελθόν, καθώς αυτές βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, ακόμη και την ζωή των εργαζομένων.
Χωρίς προδιαγραφές και μέτρα ασφάλειας κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Χωρίς εκπαίδευση και κατάρτιση για επικίνδυνες εργασίες που εκτελούν. Χωρίς επίβλεψη και κατάλληλες οδηγίες από εξειδικευμένους τεχνικούς για τις εργασίες. Χωρίς παρακολούθηση σεμιναρίων, που διοργανώνονται συνεχώς για τους εργαζόμενους. Παραμένουν μέλη μίας υποστελεχωμένης υπηρεσίας, που προκαλεί επιπλέον κόπωση στους εν ενεργεία εργαζόμενους.
Η παράταξη μας, όχι μόνο έχει προειδοποιήσει για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αλλά έχει κάνει και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όλα ήταν καλά και όλα κουκουλώθηκαν. Με την κορυφαία έκθεση σε κίνδυνο όλων, την χειρωνακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 1980 και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα στον Δήμο Παπάγου Χολαργού.
Ο άτυχος εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες σε ευκάλυπτο που βρισκόταν στο σημείο που η δημοτική αρχή, ελλείψει σχολικών χώρων, αποφάσισε εσπευσμένα να εγκαταστήσει μία αίθουσα ΠΡΟΚΑΤ, εντός του προαύλιου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Στο χώρο όπου ο ίδιος ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχαν δέντρα, αλλά μετά το συμβάν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έπρεπε να κοπούν δύο.
Μην ξεχνάμε, ότι έχουμε να κάνουμε με μία δημοτική αρχή που μας έχει συνηθίσει να βαφτίζει με χαρακτηριστική ευκολία κλάδεμα, την κοπή των δέντρων.
Όμως όσο κι αν έσπευσε να βγάλει το… πόρισμα για τα αίτια του συμβάντος, με μία εκτενή ανακοίνωση, το γεγονός του θανάτου δεν επιτρέπει τέτοιες μεθοδεύσεις.
Για τις εργασίες κοπής του δέντρου, δεν αρκεί η άδεια μικρής κλίμακας, όπως προσπάθησε να μας πείσει, αλλά προηγείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα δεν έφτασε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ο ίδιος ο Δήμαρχος εμμέσως είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαστούν κοπές.
Το ερώτημα λοιπόν επικρέμεται, με τίνος την έγγραφη εντολή ανέλαβε ο άτυχος κηπουρός την αποστολή θανάτου; Με ποια περιγραφή έργου; Ή έμειναν όλοι στην εμπειρία του;
Γιατί δεν ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρία με την οποία διατηρεί σύμβαση ο Δήμος για το κλάδεμα υψηλόκορμων δέντρων;
Το συνεργείο που έφτασε στο σημείο είχε τον ικανό αριθμό ατόμων για μία τέτοια εργασία; Διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και οχήματα;
Μήπως υπήρξαν συνθήκες βιασύνης, που οδήγησαν και τον άτυχο εργαζόμενο στο να δουλέψει χωρίς να τηρούνται τα μέτρα και οι όροι ατομικής ασφάλειας που απαιτούνταν;
Υπάρχουν οι εκθέσεις του Γιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου της συγκεκριμένης εργασίας και ανάλογα μέτρα προστασίας για την αποφυγή ατυχημάτων; (ν.3850/10, Π.Δ/μα 294/88)
Ποια μέτρα ασφάλειας τηρήθηκαν για το χώρο, στον οποίο θα μπορούσαν να συχνάζουν ακόμη και παιδιά; (κορδέλες, προειδοποιήσεις, παράλληλος καθαρισμός και απομάκρυνση κλαδιών κλπ).
Μία υπόθεση με κενά λειτουργίας της δημοτικής διοίκησης που κατέληξε αυτή τη φορά σε έναν τραγικό θάνατο. Παρόμοιες έχουμε καταγγείλει και έχουμε προειδοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μία υπόθεση που ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά το άλλο τραγικό περιστατικό της πτώσης παραθύρου στο 1ο Λύκειο Χολαργού, ένα λεπτό μετά την απομάκρυνση εκπαιδευτικού ακριβώς από κάτω που είχε σαν αποτέλεσμα να διαλύσει την κενή του καρέκλα. Ένα νέο παράθυρο που παρέδωσε εργολάβος στον Δήμο μετά τις πρόσφατες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο και ο δεύτερος το παρέλαβε ως άψογο.
Όλα αυτά λίγες μέρες μετά την πιο πρόσφατη καταγγελία μας στο δημοτικό συμβούλιο, ότι οι εργασίες στο Δήμο εκτελούνται με πλημμελή επίβλεψη και με πρόχειρες προδιαγραφές που αποτελούν παγίδες θανάτου τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους εργαζόμενους.
Πολύ φοβούμαστε ότι το περιστατικό του θανάτου του άτυχου εργαζόμενου θα προσομοιάσει στο κουκούλωμα των Τεμπών. Το φταίξιμο μπορεί να πέσει στον ίδιο που… δεν πρόσεξε αρκετά. Οι υπεύθυνοι να μείνουν ατιμώρητοι. Όλοι να δηλώνουν την λύπη τους και το περιστατικό να ξεχαστεί. Μέχρι να συμβεί το επόμενο και να ξαναδηλώσουν λυπημένοι!
Business as usual μέσα σε ένα σαθρό καθεστώς δημόσιας διοίκησης.
Ο συνάνθρωπος μας που το πρωί της Πέμπτης πήγε στη δουλειά του, αλλά δε γύρισε ποτέ στο σπίτι του, λεγόταν Νίκος Παυλόπουλος, ήταν 47 ετών και πατέρας δύο παιδιών…
Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού οφείλει ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού να αναλάβει την υποστήριξη των παιδιών του, μέχρι το τέλος των σπουδών τους με κάθε πρόσφορο μέσο.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του!
"8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη"

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.