Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 14:48

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Με τσουβάλιασμα κοινωνική πολιτική δεν γίνεται

Δελτίο τύπου εξέδωσε η δημοτική παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" για τις μειώσεις και απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη ευπαθών ομάδων πληθυσμού, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου Χολαργού.

Διαβάστε το δελτίο τύπου που ακολουθεί:

Μειώσεις και απαλλαγές δημοτικών τελών από τη δημοτική αρχή Παπάγου Χολαργού μακριά από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου έχει χάσει πλέον κάθε μέτρο, εφαρμόζοντας μία αλλοπρόσαλλη κοινωνική πολιτική, δαπανά το υπέρογκο ποσό των 5.000 ευρώ σε μία τελετή λήξης για το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου που κανείς δεν είδε, την ίδια ώρα που η μείωση στα έσοδα των δημοτικών τελών για το Δήμο από τη δήθεν στήριξη των ευπαθών ομάδων αγγίζει μόλις τα 10.500 ευρώ σε σύνολο εσόδων 6 εκατ. ευρώ. 

Κλεισμένοι στη γυάλα τους ο Δήμαρχος και τα στελέχη του δεν έχουν αντιληφθεί ότι για ένα λίτρο ελαιόλαδο ένα νοικοκυριό χρειάζεται να δαπανήσει διπλάσια χρήματα φέτος απ’ ότι πέρσι, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς πως διατηρούν ίδια δημοτικά τέλη και πολύ περισσότερο ακριβώς ίδιες τις κλίμακες για τις απαλλαγές και τις μειώσεις που αφορούν στις ευάλωτες οικονομικό-κοινωνικά ομάδες για το 2024.

Θεωρούν δε, ότι σε έναν πληθυσμό 50.000 κατοίκων τα 138 άτομα που επωφελήθηκαν των μειώσεων είναι ένας αριθμός λογικός και βαδίζουν στην ίδια κοινωνική πολιτική. Διατηρώντας πάντα ως «μυστικό» τη συγκεκριμένη απόφαση και ανενημέρωτους τους πολίτες, που δεν γνωρίζουν τί και αν δικαιούνται μειώσεων ή απαλλαγών. Αλλά ταυτόχρονα θέτοντας κριτήρια που βρίσκονται ακόμη και κάτω από τα ευρωπαϊκά και ελληνικά θεσμοθετημένα όρια φτώχειας, ώστε να στενέψουν το πλαίσιο της κοινωνικής ομάδας που απευθύνονται.

Εμείς μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη κλιμάκωση με σταδιακή μείωση τελών από τα εισοδήματα των 18.000 ευρώ για αναπήρους και μονογονεϊκές οικογένειες έως τις 50.000 ευρώ για τους πολύτεκνους. από τα δημοτικά τέλη.

Εμείς επιμένουμε οι μειώσεις/απαλλαγές να διατρέχουν όλα τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους.

Εμείς επιμένουμε στην εκπόνηση μελέτης κοινωνικών αναγκών, ώστε να γνωρίζει ο Δήμος το πραγματικό εύρος των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων δημοτών.

Με ένα Νόμο που στην ουσία του δεν επιτρέπει την κατάθεση αντιπρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέσαμε στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου τα όρια για τις μειώσεις και απαλλαγές που θα θέταμε αν βρισκόμασταν στη διοίκηση του Δήμου. Παροτρύναμε το Δήμαρχο να τα επεξεργαστεί έστω και εκ των υστέρων.

1/ Για τις μονογονεϊκές οικογένειες για τις οποίες εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να ενσωματώνουν εκείνες που το παιδί μένει στην ίδια στέγη με τον μονογονέα κι έχει την επιμέλεια του, και όχι αυστηρά όπως θέτει ο Δήμος για τον μονογονέα που έχει την γονική μέριμνα. (Τα ποσά αφορούν σε ετήσιο εισόδημα)

Έως 18.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή

Έως 36.000 ευρώ 50% μείωση

 

2/ Τρίτεκνοι

Έως 24.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή

Έως 42.000 ευρώ 50% μείωση

 

3/Πολύτεκνοι

Έως 36.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή

Έως 50.000 ευρώ 50% μείωση

 

4/Οικονομικά αδύνατοι

Έως 12.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή

 

5/ Μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς να πρέπει κάποιος να είναι 1 χρόνο συναπτά άνεργος).

Πλήρη απαλλαγή.

 

6/Οικογένεια με 1 μέλος με αναπηρία

Έως 18.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή

Έως 36.000 ευρώ 50% μείωση

 

7/ Ανάπηρος που ζει μόνος του

Έως 18.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή

Έως 24.000 ευρώ 50% μείωση

  

«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη»

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.