Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 12:30

Με φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός της εβδομάδας σε Παπάγου και Χολαργό


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στην χώρα μας, από σήμερα, Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023 με κύρια χαρακτηριστικά την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, την επικράτηση ισχυρών ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγάλη ένταση και διάρκεια και τα ύψη βροχής που θα σημειωθούν θα είναι πολύ αυξημένα με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων να είναι υπαρκτός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Πιερίας, των Σποράδων και άλλων τμημάτων της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα πιο έντονα και "εμμονικά" καιρικά φαινόμενα.


Η Αττική αναμένεται να επηρεαστεί, κατά διαστήματα, από βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε ορισμένα τμήματα του νομού ενδέχεται να έχουν έντονο χαρακτήρα ή/και μεγάλη διάρκεια και, κατά συνέπεια ο κίνδυνος να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές είναι υπαρκτός. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως οι καταιγίδες ενδέχεται να
συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρούς ριπαίους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η εξέλιξη των φαινομένων στον νομό δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως η ημέρα με τα πιο αξιόλογα και εν δυνάμει επικίνδυνα φαινόμενα θα είναι η Τρίτη.


Στον Παπάγο και τον Χολαργό, η μεταβολή του καιρού θα γίνει αντιληπτή μετά το μεσημέρι της Δευτέρας με την συννεφιά να πυκνώνει σημαντικά ενώ κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι πιθανό, κατά διαστήματα να σημειωθούν βροχές και παροδικές καταιγίδες. Την Τρίτη, τα διαστήματα με πυκνή συννεφιά θα είναι μεγάλα και είναι πολύ πιθανό (αλλά όχι βέβαιο!) να υπάρξουν χρονικά διαστήματα με βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Τα προγνωστικά στοιχεία δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή ένταση και διάρκεια των φαινομένων στο προάστιό μας ωστόσο αξίζει να τονιστεί πως, σε περίπτωση που τα πιο ακραία σενάρια επαληθευτούν, ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων είναι υπαρκτός και, κατά συνέπεια, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ιδιαίτερα σε ευπαθείς στις πλημμύρες περιοχές της πόλης. Βροχές και καταιγίδες, κατά διαστήματα, ενδέχεται να σημειωθούν και κατά την διάρκεια της Τετάρτης.


Από την Πέμπτη (7/9) και, κυρίως την Παρασκευή (8/9). η πιθανότητα βροχής περιορίζεται σημαντικά, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα αρχίσουν να επανέρχονται και κύριο στοιχείο του καιρού θα είναι οι ισχυροί Βοριάδες με ένταση 5-6bf και οι σχετικά δροσερές συνθήκες. Όπως όλα δείχνουν, τα πρωτοβρόχια φέτος προσπαθούν να έρθουν αρκετά νωρίς και να ανακουφίσουν το διψασμένο χώμα του Χολαργού και του Παπάγου (και της Αττικής, γενικότερα), χρειάζεται όμως επαγρύπνηση καθώς είναι πιθανό να δείξουν, κατά διαστήματα, αρκετά "άγριες" διαθέσεις...

Καλή εβδομάδα και Καλό Φθινόπωρο!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.