Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 10:29

8 Αυγούστου η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι από το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορούν στη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ορίζεται η 8η Αυγούστου 2023 ημέρα έναρξης και της υποβολής των συνδυασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτή είναι και η πολύ μεγάλη αλλαγή που προκύπτει με την κατάθεση των συνδυασμών μόνο ψηφιακά στην ηλεκτρονική πύλη, όπως έγινε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής συνδυασμού είναι η 31η Αυγούστου 2023.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Νέο Νόμο οι εγκύκλιοι διευκρινίζουν τις δύο βασικές αρχές:

- Επιτυχών συνδυασμός, κατά την πρώτη ψηφοφορία (πρώτη Κυριακή) θεωρείται όποιος λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% συν μια ψήφο) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

- Δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου και συμβούλου δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 2.001 μόνιμων κατοίκων έχει ο επιλαχών συνδυασμός αν κατά την αρχική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

 

Συγκεκριμένα για τον Δήμο Παπάγου Χολαργού:

Πληθυσμός: 45.266

Κοινότητα Παπάγου: 13.962

Κοινότητα Χολαργου: 31.304

Έδρες Δημοτικού Συμβουλίου: 29

Εδρες Παπάγου: 9

Εδρες Χολαργού: 20

Ελάχιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων: 29

Μέγιστος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων: 73

Ελάχιστος Αριθμός Υποψηφίων Παπάγου 9 μέγιστος 23

Ελάχιστος Αριθμός υποψηφίων Χολαργού 20 και μέγιστος 50

Ελάχιστον αριθμός υποψηφίων κατά φύλλο 12/29 και μέγιστος 30/73

Μέγιστος αριθμός σταυρών προτίμησης: 4

Καταργούνται τα μέχρι τώρα Κοινοτικά Συμβούλια Παπάγου και Χολαργού. Το ψηφοδέλτιο είναι ένα, ενιαίο, και η κάλπη μία. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφεται δίπλα στο όνομα του κάθε υποψηφίου δημοτικού συμβούλιου η κοινότητα που εκπροσωπεί μέσα σε παρένθεση.

Ηλεκτρονική Πύλη Υποβολής Υποψηφιοτήτων: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι για πρώτη φορά θα υποβάλουν συνδυασμό ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης στον οποίο είναι διαθέσιμες και αναλυτικές οδηγίες λειτουργίας της. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων και πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων οφείλουν να αποδεχτούν την υποψηφιότητά τους μέσω της ίδιας ως άνω εφαρμογής.

Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου: Από τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.