Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 19:51

Και τρίτο σχολείο καταφθάνει μέσα στο σχολικό κτίριο της Περικλέους


Πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης ανοίγει για τα σχολεία για ακόμη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο με την πρόταση του Δημάρχου για δημιουργία παραρτήματος του 5ου Νηπαιγωγείου μέσα στο 1ο Δημοτικό Χολαργού το οποίο ήδη συστεγάζεται με το 6ο Νηπιαγωγείο.

Απέναντι και οι τρεις σύλλογοι γονέων των τριών σχολείων. Αφενός του 5ου Νηπιαγωγείου οι οποίοι επιζητούν πλέον μία μονιμότερη λύση για το 4ο τμήμα του σχολείου που τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργείται αρκετά μακριά (Ναυαρίονυ, Αναστάσεως) από την έδρα που βρίσκεται στην Αρτέμιδος. Απέναντι και οι γονείς του 6ου Νηπιαγωγείου οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι το σχολείο τους επίσης δημιουργεί ένα επιπλέον τμήμα και αναρωτιούνται που θα στριμωχτούν τα δικά τους παιδιά. Και φυσικά απέναντι στην επιθυμία του Δημάρχου οι γονείς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού που λαμβάνονται χρόνια τώρα αποφάσεις εις βάρος των παιδιών τους.

Το σχολείο - γίγαντας χαρακτηριστικά περιέγραφε το myxolargos/mypapagos.gr το 2019 που είχε δημιουργήσει το μοναδικό 19θέσιο σχολείο σε όλη την Ελλάδα. τώρα φαίνεται ότι επειδή"πήγε καλά αυτό" αποφασίζουν να του προσθέτουν ακόμη ένα σχολείο!

Και οι τρεις σύλλογοι διαμαρτύρονται με επιστολές που έστειλαν στη δημοσιότητα ενώ δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν τα παιδιά και με παράσταση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ακολουθεί η επιστολή του μεγαλύτερου συλλόγου γονέων του 1ου Δημοτικού Χολαργού:

 Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού 

Λεωφ. Περικλέους 53, 155 61 – Χολαργός 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Τρίτη 30.05.2023 

ΘΕΜΑ: Δημιουργία παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου 

Tην Παρασκευή 26.05 , ενημερωθήκαμε για το σχεδιασμό εγκατάστασης του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού - 6ου Νηπιαγωγείου, πράξη η οποία ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία -με διπλή ψήφο του Αντιδημάρχου Παιδείας κου Τράκα ο οποίος έκανε και τη σχετική εισήγηση- τη Δευτέρα 29.06 στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) και η οποία θα ζητήσει να λάβει την τελική έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 31.05. 

Καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολύ καλά την υπάρχουσα κατάσταση στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου, παρεβρεθήκαμε στη συνεδρίαση της ΔΕΠ εκφράζοντας τους προβληματισμούς μας, χωρίς ωστόσο να λάβουμε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Τεχνικών έργων κο Τράκα ξεκάθαρες απαντήσεις. 

Ως εκτούτου, θέτουμε και ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου τους εξής προβληματισμούς και τα ερωτήματά μας. 

Προοίμιο: 

Φέτος πρόκειται να ολοκληρωθεί στο Σχολικό Συγκρότημα 1ο Δημοτικό - 6ο Νηπιαγωγείο το έργο "Αντώνης Τρίτσης - Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παπάγου-Χολαργού" (έργο που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2021). Το συγκεκριμένο έργο έχει ως βασική προτεραιότητα την ασφάλεια στους Σχολικούς Χώρους με το διαχωρισμό Δημοτικών με Νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν, προς όφελος τόσο της ασφάλειας όσο και της ομαλής λειτουργίας και των δύο μονάδων. Στο Σχολικό Συγκρότημα 1ου Δημοτικού - 6ου Νηπιαγωγείου, σύμφωνα με το έργο, θα εγκατασταθεί η αίθουσα σίτισης στο ισόγειο του Σχολικού Χώρου (φέτος δεν υπήρξε τέτοιος χώρος λόγων των έργων – καθώς η νέα αίθουσα που θα κατασκευαστεί για το Νηπιαγωγείου ήταν καθόλη τη σχολική χρονιά εργοτάξιο). 

Για την ολοκλήρωση του έργου φέτος το καλοκαίρι, έχει δεσμευτεί τόσο ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κος Αποστολόπουλος, όσο και ο Αντιδημάρχος Παιδείας κος Τράκας, (στο δημόσιο διάλογο, στα Σχολικά Συμβούλια, στα χρονοδιαγράμματα του έργου, σε συναντήσεις με το ΔΣ, κλπ). Επιπλέον, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τεχνικών Έργων, έχουν προφορικά δεσμευτεί και για την ενίσχυση των τουαλετών των αγοριών του Δημοτικού με 2 WC, τα οποία είχαν προσαρτηθεί στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου στο Ισόγειο, και πλέον κατά τη μεταφορά της αίθουσας του Νηπιαγωγείου και την κατασκευή της Τραπεζαρίας θα επιστρέψουν στο Δημοτικό. (ενημερωτικά, για τα 200 περίπου αγόρια στο δημοτικό υπάρχουν 3 WC, όταν η νομοθεσία λέει 1 WC ανά 30 παιδιά, που σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 7 WC). Είναι ένα αίτημα το οποίο το ΔΣ του Συλλόγου μας ενημερώνει τις σχετικές υπηρεσίες του Δήμου συνεχώς, εδώ και 2 χρόνια λαμβάνοντας τις δεσμεύσεις ότι το θέμα θα ¨λυνόταν¨ φέτος με την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Τελικά, παρότι φτάσαμε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του έργου που ο ίδιος ο Δήμος όριζε ως βασική προτεραιότητα (το διαχωρισμό δηλαδή των συστεγαζόμενων μονάδων προς όφελος της ασφάλειας των νηπίων και των μαθητών/μαθητριών), μαθαίνουμε ό,τι σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το παράρτημα του 5ου Νηπιαγωγείου, σε αίθουσα που περισσεύει από το Δημοτικό, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εγγραφές, ο σχεδιασμός είναι να δημιουργηθούν 2 τάξεις για την Α Δημοτικού (49 μέχρι στιγμής εγγραφές) (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του συνολικού πληθυσμού των μαθητών/τριών καθώς οι μαθητές της Α τάξης θα αριθμούν τα 25 παιδιά). 

Ενημερώνουμε επίσης ότι οι εγγραφές φέτος για το 6ο Νηπιαγωγείο είναι ήδη 58, γεγονός που σημαίνει ότι και το 6ο Νηπιαγωγείο θα χρησιμοποιήσει μία ακόμα αίθουσα για τη στέγαση των νηπίων, γεγονός που ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου οδηγεί σε μια κατάσταση ασφυκτική για το Σχολικό Συγκρότημα, με αίθουσα να υπολείπεται! Επίσης ενημερώνουμε ό,τι όλα τα όμορα νηπιαγωγεία είναι ασφυκτικά γεμάτα από εγγραφές. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ό,τι στις προθέσεις τόσο του Δημάρχου κου Αποστολόπουλου όσο και του Αντιδημάρχου κου Τράκα, δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μη υλοποίησης του προγράμματος "Τρίτσης" που άπαντες έχουν δεσμευτεί για αυτό, - ήτοι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, να μην παραδοθεί προς χρήση η αίθουσα της Σίτισης (τραπεζαρία) αίθουσα ζωτικής σημασίας για την ομαλή Σχολική Λειτουργία όλων των Συστεγαζόμενων Μονάδων, (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο), Αίθουσα που προϋπήρχε αλλά λόγω των έργων κατασκευής του νέας αίθουσας Νηπιαγωγείου καταργήθηκε για τη χρονιά 2022-2023, αίθουσα που περιμένει όλη η Σχολική Κοινότητα (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) την επαναλειτουργία της καθώς εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες (σίτιση, θέρμανση-αποθήκευση φαγητού, εγκατάσταση εξοπλισμού, αίθουσα κάλυψης βοηθητικών αναγκών κλπ), 

Βάσει των παραπάνω θέτουμε τα εξής ερωτήματα: 

1. Ποια ακριβώς αίθουσα θα διατεθεί στο παράρτημα του 5ου Νηπιαγωγείου? 

2. Ποιές ακριβώς θα είναι οι 3 αίθουσες που θα χρησιμοποιήσει το 6ο Νηπιαγωγείο? 

3. Ποιός ο συνολικός αριθμός αιθουσών στις οποίες θα εγκατασταθούν τα νήπια? (3 ή 4?). Και ποιες θα είναι αυτές? 

4. Ποιες οι ενέργειες του Δήμου ώστε να είναι έτοιμη η νέα αίθουσα στο 5ο Νηπιαγωγείο Χολαργού (σύμφωνα με το σχεδιασμό του) , ώστε να μη χρειαστεί να λειτουργήσει το παράρτημα στο 1ο Δημοτικό? 

5. Θα κατασκευαστεί η αίθουσα σίτισης (τραπεζαρία) σε αίθουσα του Δημοτικού όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του Δήμου (έργο Αντώνης Τρίτσης) και έχουν άπαντες δεσμευτεί ως προς αυτό? Και εάν ναι, ποιά θα είναι αυτή? 

 

6. Εάν η αίθουσα της Τραπεζαρίας είναι άλλη από αυτήν που ορίζει το πρόγραμμα (αίθουσα που χρησιμοποιεί φέτος το 6ο Νηπιαγωγείο), πώς θα επιτευχθεί η επαναφορά των τουαλετών για χρήση από τους μαθητές? Τι κινήσεις θα κάνει ο Δήμος για την ικανοποίηση της νομοθεσίας περί αριθμού τουαλετών ανά πλήθος μαθητών εάν η αίθουσα της τραπεζαρίας είναι άλλη? 

7. Θα ξεκινήσει η κατασκευή της Τραπεζαρίας όπως έχει δεσμευτεί ο Δήμος και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου και σύμφωνα με τη δέσμευση του Αντιδημάρχου κου Τράκα στη συνεδρίαση της ΔΕΠ, στα Σχολικά Συμβούλια κλπ, άμεσα με το κλείσιμο του Σχολείου στα μέσα του Ιούνη? 

8. Με ποιό τρόπο και ποιές κινήσεις έχει κάνει ο Δήμος ώστε τα έργα να προχωρήσουν απρόσκοπτα ενόψει της παραχώρησης του προαυλίου χώρου και δύο αιθουσών φέτος το καλοκαίρι σε ανάδοχο για χρήση σινεμά? 

9. Πώς θα επιτευχθεί ο διαχωρισμός των Σχολικών Μονάδων (Δημοτικό – Νηπιαγωγείο) με ανεξάρτητες εισόδους και προαύλιους χώρους σύμφωνα με την αναγκαιότητα που ο ίδιος ο Δήμος έχει αναγνωρίσει ως προτεραιότητα σε όλα τα Σχολεία του Δήμου και η οποία αποτυπώνεται με σαφήνεια στο έργο Αντώνης Τρίτσης και αφορά στην ασφάλεια τόσο των Νηπίων όσο και των μαθητών/τριών? Ποιός και με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το κενό της ασφάλειας που δημιουργηθεί? 

10. Ποιός και με τρόπο θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των 400 και πλέον μαθητών/τριών και Νηπίων που θα στοιβάζονται στο προαύλιο τις ώρες των διαλλειμάτων, ή που θα προαυλίζονται κοινές ώρες με άλλες σχολικές δραστηριότητες (γυμναστική κλπ), και μάλιστα όπως έχει διαπιστώσει και παραδεχτεί και ο κος Τράκας, σε ένα ήδη κατεστραμμένο από τις κακοτεχνίες προαύλιο χώρο? (έργο που έγινε πριν 3 χρόνια). Ενημερώνουμε ότι στο τελευταίο Σχολικό Συμβούλιο, τόσο η Διευθύντρια του Σχολείου, όσο και ο Σύλλογος Διδασκόντων και εμείς, ενημερώσαν τον κο Τράκα για την επικινδυνότητα του Προαυλίου Χώρου και την άμεση ανάγκη επισκευής. 

ΕΠΕΙΔΗ: 

Επειδή στο 1ο Δημοτικό έχουμε ήδη εμπειρία από τις επιπτώσεις κακών σχεδιασμών και σχεδιασμών της τελευταίας στιγμής, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία επιπλέον τμήματος της Α δημοτικού (19ο τμήμα) χωρίς να έχει προβλεφθεί αίθουσα για να το στεγάσει, με ό,τι αυτό ακολούθησε… 

Επειδή ήδη το συγκρότημα 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο από μαθητές/τριες και νήπια, 

Επειδή η εγκατάσταση της νέας αίθουσας στο 5ο Νηπιαγωγείο είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του Δήμου και υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος αυτή να γίνει μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να μη χρειαστεί η δημιουργία του παραρτήματος, 

Επειδή ως ΔΣ Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Χολαργού, έχουμε ως Καταστατική μας Yποχρέωση την προσπάθεια για την ενίσχυση της Σχολικής Λειτουργίας και ομαλότητας, 

Επειδή ως Γονείς, έχουμε τόσο την Ηθική Υποχρέωση όσο και το Έννομο Συμφέρον για την υπεράσπιση του Συνταγματικού Δικαίωματος των παιδιών μας στην Εκπαίδευση με Ασφαλείς Όρους και Συνθήκες, Καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να καταψηφίσουν το λάθος σχεδιασμό για τη δημιουργία του 5ου παραρτήματος, έναν σχεδιασμό ο οποίος μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει αντί να ικανοποιήσει ανάγκες και να δώσει λύσεις. Έναν σχεδιασμό ο οποίος θα προκαλέσει για ακόμα μία φορά δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλότητα της Σχολικής Λειτουργίας και στην ασφάλεια των παιδιών (Νήπια και μαθητές/τριες) όλων των συστεγαζόμενων μονάδων, 

Καλούμε επίσης τους Γονείς και τους Εκπαιδευτικούς στην παρακολούθηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης (είτε με την παρουσία τους είτε μέσω της αναμετάδοσης) ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα και να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια για αξιοπρεπείς Σχολικούς Χώρους για όλα τα παιδιά, 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου, να είναι ενήμεροι, να παρακολουθούν τα γεγονότα, καθώς όπως φαίνεται, η νέα συνθήκη θα επηρεάσει την ομαλότητα στη λειτουργία του Σχολικού Συγκροτήματος. 

Δηλώνουμε ότι θα παρευρεθούμε αύριο Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, ώστε να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και να λάβουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. 

Δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σε πλήρη σύμπνοια με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τόσο των Δημοτικών όσο και των Νηπιαγωγείων (5ο Νηπιαγωγείο, 6ο Νηπιαγωγείο), με την Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών για την ανάδειξη της ανάγκης ανεύρεσης κατάλληλων Σχολικών Χώρων για όλα τα παιδιά (μαθητές/τριες και Νήπια) 

 

με εκτίμηση 

το ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού 

 

 

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

 Χολαργός, Τρίτη 30.05.2023 

Προς: Δήμο Χολαργού – Παπάγου 

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 

ΔΕΠ 

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθηνών 

Ένωση Γονέων 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών 

5ο Νηπιαγωγείο Χολαργού 

1ο Δημοτικό Χολαργού 

6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού 

Δημοτικό Συμβούλιο 

ΘΕΜΑ: Στέγαση παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού για το σχολικό έτος 2023-2024 

Ενόψει της 9ης Πρόσκλησης σε Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την 31 Μαΐου 2023) προκειμένου να συζητηθούν και να αποφασιστούν θέματα της Ημερήσιας Διάταξης μεταξύ των οποίων είναι και η «Γνωμοδότηση για την ίδρυση παραρτημάτων Νηπιαγωγείων του Δήμου Παπάγου - Χολαργού, σχολικού έτους 2023-2024», σας επισημαίνουμε τα κάτωθι: 

Την Δευτέρα 29/05/2023 ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) με οριακή πλειοψηφία (διπλή ψήφος (2) Αντιδημάρχου Παιδείας κου Τράκα και μία (1) ψήφος κας Σοφρωνά, Διευθύντριας 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού έναντι μίας (1) ψήφου Ένωσης Γονέων και μίας (1) ψήφου Συλλόγου εκπαιδευτικών (ΠΕΡΙΚΛΗΣ) η εισήγηση του κου Τράκα για εγκατάσταση του Παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού για το σχολικό έτος 2023-2024. 

Σημειώνεται ότι, στην ανωτέρω Συνεδρίαση πέρα από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού καθώς η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, οι οποίοι γνωρίζοντας πολύ καλά την υπάρχουσα κατάσταση στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού εξέφρασαν προβληματισμούς για τους οποίους δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από τον κο Τράκα, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Ποιότητας και Παιδείας και Πρόεδρο ΔΕΠ. Η απόφαση τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν η εγκατάσταση του Παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου σε προκάτ κατασκευή εντός του οικοπέδου του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, απόφαση η οποία είχε αποτυπωθεί και σε Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας. 

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα στέγασης του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού ούτε καινούριο είναι ούτε αιφνιδίασε τον δήμο καθώς είναι η τέταρτη χρονιά που θα λειτουργήσει. Η δημοτική αρχή έχει κάνει τα παιδιά μας νομάδες καθώς για δύο χρόνια τα έστειλε σε αίθουσα δημοτικού σχολείου στη Ναυαρίνου, φέτος σε αίθουσα που ανήκει στο παράρτημα του 1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου το οποίο δεν λειτούργησε ενώ για την ερχόμενη χρονιά έχουν ακουστεί πολλά σενάρια, όπως να πάει ξανά στην Ναυαρίνου, να στεγαστεί σε αίθουσα του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού στην 17η Νοέμβρη, να στεγαστεί στο 1ο Δημοτικό Χολαργού στην Περικλέους, να στεγαστεί σε προκάτ στον αύλειο χώρο του κεντρικού κτιρίου του Νηπιαγωγείου στην Αρτέμιδος. Τελικά, ψηφίζουν τη μεταφορά των παιδιών στο 1ο Δημοτικό Χολαργού, με πιθανή συστέγαση με τμήμα του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού σε ακατάλληλες αίθουσες και χώρους όπως τονίζει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού. Είχαν έναν ολόκληρο χρόνο να προετοιμάσουν μια άρτια, πλήρη και ασφαλή αίθουσα για τα παιδιά μας και βρισκόμαστε τέλη Μαΐου να εξωθούμαστε στο δυσμενέστερο σενάριο. 

Να επισημάνουμε επίσης ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία ο δήμος ουδέποτε μας κράτησε ενήμερους για το σχεδιασμό και τις επιδιώξεις του και ότι πληροφορίες αποκτήσαμε ήταν μέσω του σχολείου ή των εισηγήσεων της ΔΕΠ, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα. 

Δεδομένου ότι, 

- Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης του Παραρτήματος εντός του οικοπέδου του 5ου Νηπιαγωγείου σε προκατ κατασκευή βαρέως τύπου η οποία διατίθεται από την ΚΤΥΠ 

- Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, σύμφωνα με επανειλημμένες προφορικές ενημερώσεις τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης του Παραρτήματος εντός του οικοπέδου του 5ου Νηπιαγωγείου σε προκατ κατασκευή βαρέως τύπου η οποία διατίθεται από την ΚΤΥΠ 

- Η εγκατάσταση του Παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού στο Σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στη καθημερινότητα των παιδιών με αμφίβολες εγκαταστάσεις και παροχές σίτισης. Σημειώνεται ότι το 1ο Δημοτικό Χολαργού είναι το πολυπληθέστερο στην Επικράτεια ενώ φέτος οι 58 εγγραφές στο 6ο Νηπιαγωγείο Χολαργού που στεγάζεται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα θα οδηγήσουν στη δημιουργία τρίτου τμήματος από τα δύο που είχε μέχρι τώρα. 

- Το Μάρτιο του 2021 εγκρίθηκε το έργο «Αντώνης Τρίτσης - Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παπάγου – Χολαργού με βασική προτεραιότητα την ασφάλεια στους Σχολικούς Χώρους με το διαχωρισμό Δημοτικών με Νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν, προς όφελος τόσο της ασφάλειας όσο και της ομαλής λειτουργίας και των δύο μονάδων. 

Σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε και δεσμευτείτε με χρονοδιάγραμμα για 

- την εκτέλεση προπαρασκευαστικών εργασιών (κατασκευή βάσης κλπ), τη μεταφορά, τοποθέτηση στο οικόπεδο του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού και συντήρηση της αίθουσας βαρέως τύπου που διατίθεται από την ΚΤΥΠ 

- την τήρηση και γνωστοποίηση στο Σύλλογο μας των προδιαγραφών της ΚΤΥΠ για Νηπιαγωγεία και αφορούν την Αίθουσα Διδασκαλίας (ελάχιστη εσωτερική διάσταση, ελεύθερο ύψος, φυσικός φωτισμός, μόνωση χώρου, πάτωμα κλπ) χώρων υγιεινής νηπίων (επαρκής αριθμός, κατάλληλα είδη υγιεινής κλπ), τραπεζαρίας – κουζίνας (εξοπλισμός κουζίνας κλπ), χώρος ανάπαυσης, αύλειος χώρος. 

- την ενημέρωση του Συλλόγου μας για τα χαρακτηριστικά της προκατ αίθουσας που διατίθεται από την ΚΤΥΠ, την ηλικία αυτής καθώς και τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πριν την 1η Σεπτεμβρίου. 

Ζητάμε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να καταψηφίσουν την εγκατάσταση του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού εντός του συγκροτήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου – 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού. 

Καλούμε το Σύλλογο Διδασκόντων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού έγγραφα να υπερασπιστεί την απόφαση του για εγκατάσταση προκάτ αίθουσας βαρέως τύπου στο προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου. 

Καλούμε τους Γονείς και Εκπαιδευτικούς να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 31/5, στις 19.00 ώστε να συμβάλλουν στην προάσπιση των αποφάσεών μας. 

Εν αναμονή της ανταπόκρισής σας στα κρίσιμα ανωτέρω ζητήματα για τα οποία αναμένουμε έγγραφη ενημέρωση, σας γνωρίζουμε ότι, θα υπερασπιστούμε με κάθε έννομο μέσο το Συνταγματικό Δικαίωμα των παιδιών μας στην Εκπαίδευση με Ασφαλείς όρους και Συνθήκες.

 

Το ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού 

 

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΜΑΘΗΤΩΝ 6ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Λεωφόρος Περικλέους 53

Χολαργός, 15561

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947536478 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με τη στέγαση του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

σε αίθουσα του σχολικού συγκροτήματος 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

Την Παρασκευή 26/5, ενημερωθήκαμε πως μία από τις εισηγήσεις στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής

Παιδείας (ΔΕΠ) στις 29/5 θα ήταν η «ίδρυση Παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, με λειτουργία

ενός τμήματος, το οποίο θα στεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Περικλέους 53», το οποίο είναι το

συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται το νηπιαγωγείο μας μαζί με το 1ο Δημοτικό Χολαργού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου μας, καθώς το θέμα αφορά άμεσα τη

λειτουργία του 6ου Νηπιαγωγείου, δεδομένης της ήδη προβληματικής κατάστασης που επικρατεί λόγω της

συστέγασής του στο σχολικό συγκρότημα, σε αίθουσες που δεν έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί για τη

στέγαση τμημάτων νηπιαγωγείου, χωρίς τον απαραίτητο προαύλιο χώρο και τις προδιαγραφές ασφαλείας

που απαιτούνται.

Επιπλέον, την ίδια την ημέρα της συνεδρίασης, ενημερωθήκαμε πως λόγω του πλήθους των νέων εγγραφών

στο νηπιαγωγείο μας, την ερχόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν τρία τμήματα στο 6ο Νηπιαγωγείο,

δηλαδή ένα περισσότερο από όσα λειτουργούν φέτος.

Από τη μεριά της δημοτικής αρχής υπήρξε η τοποθέτηση πως η συγκεκριμένη εισήγηση είναι «τυπική» και πως

τελικά δε θα υλοποιηθεί. Ο στόχος της δημοτικής αρχής όπως περιγράφηκε προφορικά είναι η εγκατάσταση

προκατασκευασμένης αίθουσας εντός του προαυλίου του 5ου Νηπιαγωγείου, η οποία θα στεγάσει το

παράρτημα.

Ωστόσο, από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έγινε καθαρό πως η δημοτική αρχή αποφεύγει να

δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις της, ενώ άφησε πολλές φορές ανοιχτό το ενδεχόμενο να στεγαστεί

τελικά το παράρτημα στο σχολικό μας συγκρότημα. Συζητήθηκε επανειλημμένα το «υποθετικό» σενάριο

στέγασης του παραρτήματος στο σχολικό μας συγκρότημα, με τον κ. Τράκα να περιγράφει πως σε αυτή την

περίπτωση θα «συγχωνευθούν» (!!!) το παράρτημα του 5ου με το τρίτο τμήμα του 6ου νηπιαγωγείου σε ένα

τμήμα, δημιουργώντας συνολικά τρία τμήματα νηπιαγωγείου με πλήθος παιδιών κοντά στο όριο (25 παιδιά),

κάτι που θα σήμαινε ακόμα περισσότερα παιδιά στοιβαγμένα σε ακατάλληλες αίθουσες, με ακόμα

λιγότερους εκπαιδευτικούς ανά παιδί.

Στη συνεδρίαση, μαζί με εκπροσώπους από τους Συλλόγους Γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου και του 1ου

Δημοτικού, καθώς και με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων, θέσαμε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά

μας γύρω από το συγκεκριμένο σχεδιασμό, καθώς είναι καθαρό πως οι αίθουσες του σχολικού

συγκροτήματος σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να στεγάσουν 4 τμήματα νηπιαγωγείου, ενώ

παράλληλα εκκρεμούν και άλλα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κτιριακό, όπως η στέγαση

της αίθουσας τραπεζαρίας/σίτισης/θέρμανσης φαγητού δημοτικού-νηπιαγωγείου, καθώς και η σαφής

βελτίωση της ήδη υπάρχουσας υποδομής των χώρων που στεγάζουν το νηπιαγωγείο μας, η ασφάλεια και

καταλληλότητα των αιθουσών κ.ά.

Η εισήγηση για τη στέγαση του παραρτήματος του 5ου Νηπιαγωγείου τελικά υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση

της ΔΕΠ, με οριακή πλειοψηφία 3-2, με τη διπλή ψήφο του προεδρεύοντος της ΔΕΠ και αντιδημάρχου κ. Τράκα,

ενώ κατά ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών. Η συγκεκριμένη

εισήγηση θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 31/5, όπου και θα παρθεί η τελική απόφαση.

Οδηγούμενοι από τη θέση του Συλλόγου μας, που είναι η εύρεση κατάλληλου κτιρίου που θα στεγάσει το

σχολείο μας, με την κατάλληλη διαμόρφωση για νηπιαγωγείο, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές που

εγγυώνται την ασφάλεια και την απρόσκοπτη και δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία για τις συγκεκριμένες ηλικίες, και με το δεδομένο πως το σχολικό συγκρότημα 1ου Δημοτικού – 6ου Νηπιαγωγείου

είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο από μαθητές και νήπια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους και για

την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να καταψηφίσουν

το συγκεκριμένο σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα αντί να λύνει τα ήδη

υπάρχοντα.

Καλούμε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο να δεσμευτεί ρητά για την εγκατάσταση της προκατασκευασμένης

αίθουσας στο προαύλιο του 5ου Νηπιαγωγείου, που θα στεγάσει τα παιδιά του παραρτήματος, καθώς και να

δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εγκατάστασης, για να αποφευχθούν τα - δυσμενή για όλα

τα παιδιά - σενάρια που αναλύσαμε παραπάνω.

Δηλώνουμε πως, ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, θα

παρευρεθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης για να θέσουμε τους προβληματισμούς και τη

διαφωνία μας με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Δηλώνουμε πως ούτε με τη σημερινή κατάσταση είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς τα προβλήματα που

υπάρχουν είναι πολλά: ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας και γενικών καθηκόντων, ακατάλληλες

αίθουσες, επικίνδυνα προαύλια, ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής.

Καλούμε και τους γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της

Τετάρτης 31/5, στις 19:00, ώστε να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή που διεκδικεί κατάλληλους σχολικούς

χώρους για όλους τους μαθητές και νήπια.

Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου και του 1ου

Δημοτικού, καθώς και με την Ένωση Γονέων, στην προσπάθεια ανάδειξης της αναγκαιότητας για επαρκή

και σύγχρονα σχολικά κτίρια, που θα στεγάσουν το μαθητικό πληθυσμό της περιοχής, με κατασκευή νέων

κτιρίων όπου υπάρχουν ανάγκες (π.χ. 6ο, 7ο Νηπιαγωγείο).

Με εκτίμηση,

 

Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών του 6ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

 

Ο πρόεδρος

Χόρτης Μιχάλης

Η Γενική Γραμματέας

Φειδά Δανάη

Χολαργός, 30/05/2023


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.