Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 08:42

Θ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι πολύ προσβεβλημένες μουριές θα κοπούν, οι λιγότερο θα ψεκαστούν


Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παπάγου Χολαργού κ. Θ. Κούτρας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση (7/9) σχετικά με το πρόβλημα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους δρόμους της πόλης με τις μουριές που ξεραίνονται η μία μετά την άλλη.

Ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε στην έντονη συζήτηση που γίνεται αυτό τον καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε πολλά τηλεφωνήματα δημοτών που ο ίδιος έχει λάβει.

«Πρόκειται για μία άγνωστη ασθένεια στις μουριές του Δήμου μας που κάνει σαν να είναι ανταύγειες, κάποιες συστάδες ξεραίνονται, κάποιες μένουν πράσινες. Αυτή η ασθένεια σύμφωνα με τον κ. Βατικιώτη (Προϊστάμενο Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου) είναι προνύμφη εντόμου, που έχει έρθει από την Κίνα, μέσω Κρήτης», δήλωσε.

Ο Αντιδήμαρχος προχώρησε ενημερώνοντας το σώμα και για τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει: «Τα πολύ προσβεβλημένα δέντρα θα κοπούν, τα λιγότερα θα ψεκαστούν και θα κλειστούν οι τρύπες με ειδική αλοιφή. Θα ζητήσουμε τη συνδρομή και τη γνώμη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου».

Καμία αναφορά ωστόσο, δεν έκανε ο κ. Κούτρας για την αντικατάσταση των δέντρων για τα οποία θα αποφασίσει η Υπηρεσία την αναγκαστική κοπή τους, γεγονός που θα επηρεάσει αρκετά το ισοζύγιο πρασίνου. Όπως δεν ανέφερε ούτε τον αριθμό των δέντρων που θα κοπούν. Ενώ σύμφωνα με τοποθετήσεις ειδικών δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αδειοδοτημένο σκεύασμα για ψεκασμό παρότι το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε όλο το λεκανοπέδιο και όχι μόνο.

Στην ίδια συζήτηση σχετική ανακοίνωση έκανε και η Δημοτική Σύμβουλος Μ. Σιώτου. Η κα Σιώτου αναφέρθηκε στο θέμα των προσβεβλημένων μουριών, αφού άλλωστε είναι το κυρίαρχο που απασχολεί τους δημότες και έχει λάβει μεγάλη έκταση. Ωστόσο μίλησε και γενικότερα για τις ασθένειες που έχουν προσβάλει και άλλα είδη δέντρων στην πόλη, που προέρχονται κυρίως από αστοχίες και παραλείψεις με ευθύνη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου και της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε κλαδέματα χωρίς αποστειρώσεις και των εργαλείων κοπής και των τομών των δέντρων, στις άστοχες μεταφυτεύσεις, αλλά και στο ελλιπές πότισμα. Η κα Σιώτου αναφέρθηκε στα ελαιόδεντρα του ελαιώνα, τα οποία βρίσκονται σε αποδρομή, ακόμη και τα παλαιότερα από αυτά. Στα κυπαρισσοειδή της δενδροστοιχίας γύρω από το γήπεδο στο Νταμάρι που έχουν προσβληθεί από μύκητα. Σε τουλάχιστον 10 λεύκες, που έχουν προσβληθεί και αυτές και είναι ετοιμοθάνατες και ολοκλήρωσε λέγοντας προς τη δημοτική αρχή: «Πράξτε τα δέοντα χθες!».


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.