Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 16:19

Για 46 σχολικούς καθαριστές είπε «ΟΚ» το Υπουργείο, 34 προσλαμβάνει ο Δήμος Παπάγου Χολαργού


Όπως πέρσι, έτσι και φέτος το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη 46 ατόμων για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Παπάγου Χολαργού, καλύπτοντας και τη δαπάνη για 139 ώρες. Μία απόφαση στην οποία έλαβε υπόψη την έκταση και τα μεγέθη των σχολικών αιθουσών και κτιρίων. 

Ωστόσο, η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου, όπως πέρσι, έτσι και φέτος, δεν εξάντλησε το όριο των προσλήψεων και προχώρησε στην προκήρυξη για 34 άτομα με σύνολο ωρών απασχόλησης τις 201.

Με δεδομένο ότι το Υπουργείο διευκρινίζει, ότι πέραν των ωρών που το ίδιο καλύπτει οικονομικά, όλες οι υπόλοιπες που οι δήμοι θα αποφασίσουν να προσθέσουν, θα καλυφθούν από τα δικά τους ταμεία, εκεί αρχίζει ο πονοκέφαλος, οι προσθαφαιρέσεις και τελικά οι γκρίνιες.

Η καθαριότητα άλλωστε στα σχολεία Παπάγου και Χολαργού είναι το θέμα που σταθερά κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη σχολική κοινότητα, ενώ τα τελευταία δύο με τα αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση την πανδημίας, δημιούργησε έξτρα άγχος κι ευθύνες στους εκπαιδευτικούς και εξαντλητική κούραση στους σχολικούς καθαριστές.  

Η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου που γενικά δεν τα έχει πάει και πολύ καλά στο θέμα της σχολικής καθαριότητας, αφού το θέμα έχει φτάσει τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο σχεδιασμό για τις προσλήψεις των σχολικών καθαριστών που της ζητήθηκε τον Ιανουαρίου από το Υπουργείο προσπάθησε να περικόψει ακόμη και το περσινό σφιχτό σχήμα, μειώνοντας μάλιστα και τη δαπάνη που θα επιβάρυνε το Δήμο από τα 88.755 ευρώ στα 76.860 ευρώ. Χωρίς να διατηρεί κανένα καθαριστή με πλήρες ωράριο, και σπάζοντας τα ωράρια όλων σε 6ωρα, 5ωρα και 4ωρα.

Στη συζήτηση που προκάλεσαν σύλλογοι γονέων τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε σίγουρος ότι στη νέα σχολική χρονιά δεν θα υπήρχε ο κορωνοϊός, άρα ούτε τα αυστηρά πρωτόκολλα. Ενώ επιπλέον μέσα στην άνοιξη θα ολοκληρωνόταν και το πρόγραμμα τοποθέτησης των συμβασιούχων μέσω του ΟΑΕΔ, που θα καλύψουν κάποιες ανάγκες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όμως ο Δήμαρχος διαψεύστηκε και στις προβλέψεις του και στον σχεδιασμό του, ευτυχώς για τα σχολεία, και άλλαξε πάλι το σχήμα αυξάνοντας τελικά και το σύνολο των ατόμων και τις ώρες απασχόλησης και άρα και το οικονομικό κόστος για το Δήμο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση πρόσληψης τελικά αφορά σε 34 άτομα, 26 με 6,5 ώρες/ημέρα και 8 με 4ώρες/ημέρα. Συνολικά 201 ώρες απασχόλησης με επιπλέον δλδ. 62 ώρες από τις 139 που καλύπτει οικονομικά το Υπουργείο και τελικά 113.460 ευρώ από ίδιους πόρους.

Είτε γιατί ο κορωνοϊός τελικά δεν έφυγε, όπως με σιγουριά δήλωνε ο Δήμαρχος, αλλά προβλέπεται και το 6οκύμα μέσα στο φθινόπωρο. Είτε γιατί το Υπουργείο Παιδείας αιφνιδιαστικά εξήγγειλε παράταση του ολοήμερου σε 6 σχολεία του Παπάγου και του Χολαργού. Είτε γιατί από το Σεπτέμβριο ξεκινά η τελευταία χρονιά της δημαρχιακής θητείας και προεκλογική χρονιά. Είτε τελικά γιατί πιέστηκε ο κ. Αποστολόπουλος από τις επιστολές διαμαρτυρίας των γονέων. Όποιος και αν είναι ο λόγος ή και όλοι μαζί, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να αλλάξει το σχεδιασμό της, και να προχωρήσει σε μία έστω μικρή αύξηση ατόμων και ωρών. 

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει. Θα εξασφαλιστεί έτσι, η καθαριότητα των σχολικών χώρων κατά τη διάρκεια του ωραρίου;


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.