Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 01:12

Τα παραρτήματα Νηπιαγωγείων σε Παπάγου και Χολαργό και τα παράδοξά τους

Σε μία συζήτηση που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες στο Δημοτικό Συμβούλιο (24/5) σχετικά με την επαναλειτουργία ή μη των παραρτημάτων Νηπιαγωγείων για τη σχολική χρονιά 2022-2023 αναδείχθηκε όλος ο παράδοξος σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τον μαθητικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας:

Θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά το παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου στο νοικιασμένο, σύμφωνα με μέλη της αντιπολίτευσης, ακατάλληλο κτίριο της οδού Μπλέσσα, το οποίο μάλιστα πρόσφατα αγοράστηκε και άλλαξε χέρια ιδιοκτησίας. Ο νέος δε ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να το νοικιάσει στο Δήμο, προφανώς θα σηκωθεί άλλο ένα νέο κτίριο στη θέση του δίπατου. Έτσι η δημοτική αρχή προχώρησε σε πρόσκληση για τη μίσθωση νέου ακινήτου, η οποία όμως ήταν άγονη, και τελικά κάνοντας χρήση τις διατάξεις του Νόμου μπορεί να παραμείνει για ακόμη δύο έτη μέχρι να βρει, που θα στεγάσει τα δύο τμήματα. Τα πρώτα δύο τμήματα του μεγαλύτερου Νηπιαγωγείου του Παπάγου να θυμίσουμε ότι συστεγάζονται με τα 2ο και 3ο Δημοτικά Παπάγου στη Μακεδονίας.

Θα λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά το παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, εντός του συγκροτήματος των διπλανών Δημοτικών, παρότι ο Δήμαρχος πέρσι είχε δηλώσει ότι ήταν τυχαίο γεγονός και γινόταν κατ εξαίρεση, επειδή υπήρχαν αδέρφια.

Θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά το παράρτημα του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού μέσα στο ήδη συμπιεσμένο, νοικιασμένο κτίριο της Ναυαρίνου μαζί με τα άλλα δυο σχολεία (6ο Δημοτικό, 3ο Νηπιαγωγείο) παρότι οι εγγραφές που είναι και το βασικό κριτήριο, δεν αιτιολογούν την ίδρυση παραρτήματος, αφού ο πληθυσμός που εγγράφηκε καλύπτεται άνετα σε τρία τμήματα στις αίθουσες του σχολείου στην οδό Αρτέμιδος.

Δεν θα λειτουργήσει, με ανάποδη ανάγνωση του ίδιου επιχειρήματος, το παράτημα του 1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου και το κτίριο της οδού Αναστάσεως, που διαμορφώθηκε μόλις πριν δύο χρόνια σε ένα άνετο μονοθέσιο σχολείο θα μείνει κενό, διότι δεν υπήρξαν εγγραφές.

Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν και γονείς του παραρτήματος του 1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου, οι οποίοι κατέθεσαν την ανησυχία τους κυρίως για την ψυχοκοινωνική επιβάρυνση που μία τέτοια απόφαση μπορεί να επιφέρει στα παιδιά τους με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε τόσο τρυφερή ηλικία. Αναφορά όμως έκαναν και ως φορολογούμενοι δημότες που δαπανήθηκαν κάποια αρκετά χρήματα στη διαμόρφωση του χώρου, που πλέον δε θα φιλοξενήσει κανένα παιδί.

Ο αναβρασμός, όμως με τα Νηπιαγωγεία είναι γενικευμένος, αφού έχουν γίνει και ενστάσεις προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες του myxolargos/mypapagos.gr, από γονείς των οποίων τα παιδιά μεταφέρονται σε όμορα σχολεία, λόγω υπεράριθμων εγγραφών, ενώ δεν το επιθυμούν. Όπως χαρακτηριστικά από το 4ο Νηπιαγωγείο Χολαργού, στο 6ο Νηπιαγωγείο που παραμένει μέσα στο τεράστιο δημοτικό σχολείο της Περικλέους και χωρισμένο σε δύο επίπεδα.

Στον απόηχο της εφαρμογής του Νόμου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, η δημοτική αρχή που σε δεκάδες ρεπορτάζ του myxolargos/mypapagos.gr έχει αναδειχθεί ότι «δεν το ‘χει με τα σχολεία», ακροβατεί αυτά τα τρία χρόνια να χωρέσει νήπια και προνήπια σε πρόχειρες λύσεις με ανακατασκευές, σε νοικιασμένα και όχι μόνιμες υποδομές, σε σχολεία δύο ταχυτήτων και αυτή τη φορά αλλάζοντας ακόμη και σχολικό περιβάλλον στο μέσον της διετούς φοίτησης των προνηπίων.

 

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση στις 2:17:00 στο ακόλουθο link 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.