Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 20:07

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Βάλαμε τέλος στις αμοιβές των μελών των Σχολικών Επιτροπών από τα λεφτά των σχολείων


Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" με αφορμή την ψήφιση του οικονομικού απολογισμού του 2021 της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για μία μεγάλη δικαίωση γίνεται λόγος στην ανακοίνωση, αφού η ένσταση που κατέθεσαν τα μέλη της παράταξης κατά της απόφασης καταβολής αμοιβών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο Επιτροπών στην πράξη υιοθετήθηκε, χωρίς να εκταμιευθούν χρήματα με αυτή την αιτιολογία. Ωστόσο γίνεται και μία εκτενής αναφορά στη διαχείριση των χρημάτων και τη λειτουργία της Επιτροπής που σύμφωνα με τις 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ γίνεται αντίθετα με τα όσα προβλέπει ο Νόμος. Συγκεκριμένα για το 2021, ενώ τα 400.000 ευρώ έπρεπε να κατανεμηθούν στα σχολεία και να διαχειριστούν από αυτά για τις λειτουργικές ανάγκες τους, παρακρατήθηκαν από την Σχολική Επιτροπή και κατανεμήθηκαν μόνον τα 60.000 ευρώ από αυτά, στα σχολεία.

Διαβάστε το κείμενο της ανακοίνωσης που ακολουθεί:

Βάλαμε φρένο στις ορέξεις της δημοτικής αρχής Αποστολόπουλου με την ένσταση που καταθέσαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπε μηνιαίες αμοιβές για τους Προέδρους, Αντιπροέδρους και τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών από τα χρήματα που προορίζονται αποκλειστικά για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Στον απολογισμό, που παρουσίασε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2021, επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά η αποδοχή της προσφυγής μας. Η δημοτική αρχή μετά την άσκηση της προσφυγής δεν προχώρησε εντός του 2021 σε οποιαδήποτε εκταμίευση ποσών από τα χρήματα που προορίζονται για τις ανάγκες των σχολείων για καταβολή μισθών στους προσωπικούς  λογαριασμούς Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστικά ακυρώθηκε στην πράξη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε ληφθεί με την πλειοψηφία των συμβούλων της δημοτικής αρχής και των πολιτικών της δορυφόρων, η οποία όριζε ότι από τα χρήματα που λαμβάνονται από το Υπουργείο για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων θα εκταμιεύονταν από τη Σχολική Επιτροπή μέχρι του ποσού των 16.400 ευρώ ετησίως για αμοιβές των διορισμένων εκπροσώπων τους.

Μία απόφαση από κάθε άποψη παράνομη, αφού προέκυψε από τη στρεβλή ερμηνεία του Νόμου, την οποία η Δημοτική Αρχή πάγια κάνει σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. Και  ενώ οφείλει να κατανέμει τα ποσά που λαμβάνει κατευθείαν στα σχολεία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (αριθμό μαθητών, αιθουσών, ιδιαιτεροτήτων κ.ά.) οι εκάστοτε Πρόεδροι της, με εντολή Δημάρχου παρακρατούν οι ίδιοι, σχεδόν το σύνολο των επιχορηγήσεων, και προσόδων της Επιτροπής, τα οποία έσοδα και διαχειρίζονται οι ίδιοι αποκλειστικά με προσωπικές προτεραιότητες και ατζέντα και με αδιαφανείς δηλαδή όρους.

Αποκορύφωμα των παραπάνω ο οικονομικός απολογισμός για το έτος 2021 της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σχεδόν τη μισή χρονιά, λόγω πανδημίας, και ενώ υπήρχε διαθέσιμο στο ταμείο από την προηγούμενη χρονιά (2020, επίσης χρονιά πανδημίας και καραντίνας) το ποσό των 100.000 ευρώ από μεταφερόμενα αποθέματα, ενώ η Επιτροπή έλαβε 300.000 ευρώ επιχορηγήσεις, συνολικά δηλαδή έσοδα περισσότερα από 400.000 ευρώ, η Επιτροπή κατένειμε στα σχολεία αντίθετα με όσα ο νόμος ορίζει μόνο τα 60.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ότι «έκλεισε», όπως είχε ισχυριστεί η Πρόεδρος τη μεγάλη μαύρη τρύπα των χρεών, που παρέλαβε.

Μία εντελώς ανεύθυνη διαχείριση, η οποία μέσα στο τρέχον έτος με την ενεργειακή κρίση και τα υπέρογκα τιμολόγια των εταιρειών κοινής ωφέλειας θα έχει με βεβαιότητα ως αποτέλεσμα να δοκιμαστούν πολύ περισσότερο τα οικονομικά της Σχολικής Επιτροπής, πάντα σε βάρος των παιδιών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε ξανά, ως οφείλουμε, για αυτήν την αντίθετη με τον Νόμο διαχείριση, την εις βάρος των σχολείων και των παιδιών μας, η οποία επί σειρά ετών πραγματοποιείται με τη συγκατάθεση της Δημοτικής Αρχής και παρουσιάζεται συνεχώς και πιο προκλητική.

Όπως καταφέραμε στην πράξη να τους κόψουμε τις ορέξεις να μοιράζουν σε ημέτερους δήθεν αμοιβές, έτσι θα τους επιβάλλουμε να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει ο Νόμος, δίκαια για όλα τα σχολεία, ώστε η διαχείριση των χρημάτων, που αφορούν στις ανάγκες των σχολείων να γίνεται από την ίδια τη σχολική κοινότητα, η οποία είναι απολύτως σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους.

Δείτε την προσφυγή που κατατέθηκε τον Μάιο του 2020https://8protaseis.com/2020/05/23/προσφυγή-για-τα-έξοδα-παράστασης-προέ/?fbclid=IwAR1rhAXnqYkAwUH2kCGQD1XRIa8wzoqdBtuVeUCWLKV-a-T9QnbS_JQYaWU

 

«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη»


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.