Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 18:35

Χ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ: Ο επιστημονικός υπεύθυνος του "ΑΡΓΩ" μιλά για τη βία στην κοινωνία



Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού και το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΓΩ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, διοργανώνουν ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Η βία στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, ως προβολή πάνω στον Άλλο του μη αποδεκτού μέρους του εαυτού μας» σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Μ. Θεοδωράκης.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Χάρης Καραμπέτσος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του «Αργώ». 

«Η βία στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία, ως προβολή πάνω στον Άλλο του μη αποδεκτού μέρους του εαυτού μας.

Μέσα από τους πόρους της καθημερινότητας αναδύεται η βία με πολλές μορφές, ως η ασυνείδητη πιο πρωτόγονη και μη αποδεκτή πλευρά του εαυτού μας. Άλλοτε προβάλλεται πάνω στον Άλλο - απ’ τον οποίον πλέον δικαιούμαστε να αμυνθούμε- άλλοτε μας αρρωσταίνει στρεφόμενη ενάντια στον ίδιο τον εαυτό, ως ψυχοσωματική ασθένεια, ή καθαρά ψυχική διαταραχή.

Στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία , μπορεί να πάρει τη μορφή του εκχυδαϊσμού του λόγου, ως προοίμιο της σωματικής ή σεξουαλικής βίας και της ισοπέδωσης του διαφορετικού, δημιουργώντας ένα κλίμα εχθροπάθειας στον πολιτικό λόγο και προάγοντας τον οργανωμένο ανορθολογισμό απέναντι στον αυτοπεριορισμό που επιβάλλει η γνώση, η δημοκρατία και ο υπεύθυνος επιστημονικός λόγος.

Τα λόγια μπορούν να πληγώσουν, μπορούν όμως και να θεραπεύσουν, όπως το βιώνουμε μέσα στην ψυχοθεραπεία με τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και μοιράζονται μαζί μας τον ανείπωτο πόνο τους από τη βία που έχουν υποστεί ή υφίστανται.

Η παιδεία, μαζί με την αγάπη για τον εαυτό - που συμπεριλαμβάνει την φροντίδα για τον αναγκαίο Άλλο - είναι ότι πιο αντιστασιακό απέναντι σε κάθε μορφή βίας και επιβολής».

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.