Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 14:55

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Η καθαριότητα θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!


Επίσκεψη στο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Παπάγου Χολαργού πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης (12/10) κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" με τους Σιώτου, Χαμηλοθώρη, Στάππα, Στογιάννη, Κουγιουμτζόπουλο. Στο χώρο τους υποδέχτηκαν ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Παπάγου Μιχάλης Υφαντής και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Παναγιώτης Αυγουστάκης. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η ενημέρωση ήταν λεπτομερής. Ωστόσο τα συμπεράσματα για τη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή Αποστολόπουλου, που προέκυψαν, όπως αναλύονται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε στη συνέχεια η δημοτική παράταξη είναι αρνητικά.

Διαβάστε την ανακοίνωση που ακολουθεί:

Η καθαριότητα θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!

Η κατάσταση στην καθαριότητα του Δήμου Παπάγου Χολαργού πάει από το κακό στο χειρότερο. Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που είχε εκπονήσει η δημοτική αρχή, όπως το είχαμε προβλέψει, έχει αποτύχει παταγωδώς.

Εν όψει της σύνταξης του δεύτερου Σχεδίου, το οποίο εκπονήθηκε με μία δήθεν διαβούλευση και καμία ενημέρωση-συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κλιμάκιο της παράταξης «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ» επισκέφθηκε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου το πρωί της Τρίτης 12 Οκτωβρίου 2021. Ο Σ.Μ.Α. σύμφωνα με τον σχεδιασμό της παράταξης είναι ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό σημείο για την επίλυση των προβλημάτων, που καθημερινά διαπιστώνονται από όλους τους κατοίκους της πόλης μας.

Τα μέλη της παράταξης Μ. Σιώτου, Ν. Χαμηλοθώρη, Ν. Στάππα, Β. Στογιάννη, Χ. Κουγιουμτζόπουλουποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Παπάγου Μ. Υφαντήςκαι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Π. Αυγουστάκης, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία και σε ένα πολύ καλό κλίμα συζήτησης παρουσιάσαν πλήρως και με κάθε λεπτομέρεια την λειτουργία του Σταθμού.

Είναι προφανές ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) επί της λεωφόρου Κατεχάκη δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Πράσινο Σημείο, όπου θα μεταβαίνουν οι πολίτες για να παραδώσουν καθαρό, ανακυκλώσιμο υλικό.

Όπως διαπιστώθηκε η δημοτική αρχή εδώ και 7 χρόνια διοίκησης έχει κάνει τραγικά λάθη και έχει εγκλωβιστεί στην ατολμία και την αδράνειάς της.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, την οποία όμως η ίδια δημιούργησε. Απαιτείται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, που θα εκπαιδευτεί σωστά, θα γνωρίζει την περιοχή, τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες της.

Διατηρούνται οι ατομικοί κάδοι properκυρίως στην Κοινότητα Παπάγου, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα χρονοκαθυστέρησης στα δρομολόγια, απαιτούν επιπλέον προσωπικό και δαπάνες, εμποδίζουν την ανακύκλωση, δημιουργούν θέματα ασφάλειας των εργαζομένων και εστίες μολύνσεων.

Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαλογή στη πηγή, ούτε διευκόλυνση και ενημέρωση των πολιτών, συνεπώς δεν πλησιάζουμε ούτε καν τον βασικό στόχο της μείωσης των απορριμμάτων.

Το σύστημα των καφέ κάδων ξεχωριστής συλλογής οργανικών και η κομποστοποίηση έχουν αποτύχει παταγωδώς.

Ήδη υπάρχει επιβάρυνση (δίκην προστίμου) 450.000 ευρώμε πρόβλεψη να διπλασιαστεί και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες στην καθαριότητα.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ψηφιακού μετασχηματισμού στην καθαριότητα, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος σε όλες τις σύγχρονες πόλεις.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη των συστημάτων «Πληρώνω όσο Πετάω» και αισθητήρων πληρότητας των κάδων για την αυτόματη online χάραξη των βέλτιστων δρομολογίων,όπως προτείνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Η δημοτική αρχή έχασε και την ευκαιρία χρηματοδότησης από το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και από το ΕΣΠΑ.

Συμπερασματικά: Όσο η δημοτική αρχή παραμένει άτολμος παρατηρητής της κατάστασης, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και πρωτοβουλία, η καθαριότητα θα συνεχίσει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα τολμήσει να μετακυλήσει στα δημοτικά τέλη των δημοτών τα πρόστιμα, που θα της επιβληθούν, αλλά θα αναγκαστεί να μειώσει την ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας ακόμη περισσότερο για να κρυφτεί.

Και στον τομέα της καθαριότητας, θα συνεχιστεί η υποβάθμιση του προαστίου μας.

 

«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη»

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.