Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 11:36

Υποχώρηση του καύσωνα από την Παρασκευή με δυνατούς βοριάδες και συνθήκες πυρκαγιάς


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Στην κορύφωσή του βρίσκεται ο ισχυρός καύσωνας που επηρεάζει τον Παπάγο και τον Χολαργό, από την περασμένη εβδομάδα, με την θερμοκρασία, να κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά, για τα δεδομένα της περιοχής μας, επίπεδα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό μας σταθμό, από την περασμένη Πέμπτη, 29/7, η θερμοκρασία, καθημερινά, ξεπερνάει τους 38 ενώ η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία κατεγράφη την Τρίτη, 3/8/2021 και ήταν 42,9°C. Σημειώνεται πως το ρεκόρ του σταθμού, από το 2006 που βρίσκεται σε λειτουργία, είναι 43,1°C στις 26/6/2007.

Η κορύφωση της ισχυρότερης θερμής εισβολής μετά το 2007, θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και η θερμοκρασία τα μεσημέρια θα ξεπερνάει, στο προάστιό μας, τους 40°C και τις νύχτες δεν θα υποχωρεί κάτω από 30°C.
Υποχώρηση της θερμοκρασίας προβλέπεται την Παρασκευή (μέγιστη 38° - 40°C) και, κυρίως το Σάββατο (μέγιστη 35° - 37°C), η οποία θα συνδυαστεί με επικράτηση ισχυρών ανέμων, αρχικά δυτικών και, εν συνεχεία, βορείων διευθύνσεων.

Παρά την υποχώρηση του καύσωνα, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και, μάλιστα, κατά την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, προβλέπεται νέος καύσωνας με διάρκεια 3-4 ημέρες και μέγιστες θερμοκρασίες, στο προάστιο μας, κοντά στους 40°C
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως οι ημέρες αυτές είναι πολύ επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών στον Υμηττό και, ο κίνδυνος θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς η υποχώρηση του καύσωνα θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους.
 
* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.