Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 06:58

1ο ΓΕΛ Χολαργού: Στο ρυθμό του εργολάβου «χορεύουν» Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος


40% του προϋπολογισμού ζητά επιπλέον ο εργολάβος του 1ου Λυκείου Χολαργού για να συνεχίσει το έργο αποκάλυψε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Έργων και Παιδείας δλδ σχεδόν 350.000 ευρώ. Αλλά μετά από διαπραγματεύσεις με τη δημοτική αρχή θα πάρει μόνο ένα 15% επιπλέον με μία νέα σύμβαση, αφού τόσα μπορεί να αποδεχτεί η Περιφέρεια η οποία χρηματοδοτεί το έργο, εξήγησε ο Δήμαρχος.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθούν δύο σημαντικά στοιχεία, αφενός ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος «χτύπησε» το έργο και το κέρδισε με σχεδόν 60% έκπτωση. Αφετέρου δε, ότι είχε δώσει χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης όλων των εργασιών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, δλδ στο τέλος της εβδομάδας, έχοντας και ως δεδομένο στους υπολογισμούς του ότι θα δούλευε όλο αυτό το διάστημα, τους 15 μήνες, με το σχολείο σε λειτουργία και τους μαθητές εντός. Φυσικά δεν είχε προβλέψει ότι το lockdownθα του παραχωρούσε ένα άδειο σχολείο, αλλά όπως φάνηκε δεν ήταν έτοιμος να αδράξει την ευκαιρία.

Και τώρα που είμαστε; Μόλις και με το ζόρι, και όχι πλήρως να έχει δοθεί σε χρήση μόνο το νεότερο κτίριο. Με τη μόνωση της ταράτσας και τα σκίαστρα, να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Τα στοιχεία που θα αντιμετώπιζαν το βασικό πρόβλημα του συγκεκριμένου κτιρίου που βάσει προσανατολισμού «καίγεται» ακόμη και με τον ανοιξιάτικο ήλιο.

Το έργο που είχε συμβατικό χρόνο 15 μήνες, έχει ήδη πάρει δύο παρατάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα παραδοθεί στις αρχές του 2022. Όμως, δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει κάτι τέτοιο. Το νέο χρονοδιάγραμμα των εργασιών, που επίμονα ζητά και η Δημοτική Σύμβουλος Ν. Χαμηλοθώρη, όπως και η Ένωση Γονέων δεν υπάρχει ακόμη. Ενώ η συζήτηση μεταξύ εργολάβου, Δημάρχου, Αντιδημάρχου και Τεχνικής υπηρεσίας έχει μεταφερθεί «στην αλλαγή της αρχικής μελέτης και στις τροποποιήσεις των εργασιών ενίσχυσης της στατικότητας του παλαιότερου κτιρίου με άλλου τύπου παρεμβάσεις», όπως ανέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο που δεν θα δημιουργούν μεγάλη όχληση στο σχολείο. Και που πιθανώς θα συντομεύσουν και το χρόνο αποπεράτωσης που δείχνει να είναι το μόνο ζητούμε πια για τον Δήμαρχο. 

Με λίγα λόγια και συνοψίζοντας… φέξε μου και γλίστρησα...

Οι πολύ κακοί χειρισμοί της δημοτικής αρχής, όπως αναφέρθηκε από τους περισσότερους ομιλητές στο Δημοτικό Συμβούλιο, έφτασαν την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο. Κάποιοι τα είχαν προβλέψει, άλλοι το καταλαβαίνουν τώρα. Με την επιμονή του Δημάρχου να μην εξασφαλίζει πρώτα στέγη για το σχολείο και μετά να ξεκινά το έργο. Με τις αλλεπάλληλες αλλαγές αποφάσεων από πέρσι το καλοκαίρι που έκαναν τα παιδιά μπαλάκια, μία με τη Γ΄ Λυκείου να μεταφέρεται στο Γυμνάσιο, την άλλη απογευματινό ωράριο για τις δύο τάξεις στο τέλος ο συνωστισμός στο σχολείο της Αετιδέων και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στα έργα.

Μία κατάσταση αλαλούμ, που δείχνει να διαιωνίζεται και το φως στο τούνελ δεν είναι ορατό. Μία κατάσταση που είναι αδιέξοδη, αφού όπως φάνηκε στη συζήτηση το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις έχει πλέον ο εργολάβος. Είτε θα πάρει περισσότερα χρήματα, είτε θα κάνει λιγότερες εργασίες, μπορεί ακόμη και τα δύο, και σε κάθε περίπτωση ελλείψει χρονοδιαγράμματος, τον ίδιο δεν δείχνει να τον κυνηγά τίποτε και κανένας.

Όσο για τα παιδιά. Για ακόμη μία χρονιά θα παραμείνουν οι μαθητές της Α’ τάξης στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού και οι μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων εντός του Λυκείου μέσα στο εργοτάξιο, σύμφωνα με την απόφαση που ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η νέα σχολική χρονιά 2021-2022, όπως διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Παιδείας, θα είναι πάντως η τελευταία που θα επηρεαστεί από το έργο.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.