Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 19:06

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τηρούμε πρακτικά στις Επιτροπές του Δημ. Συμβουλίου. Δεν είναι μείζον ζήτημα!


«Αν εσείς πιστεύετε, ότι πρέπει να καταγράφονται πρακτικά και να τηρούνται πρακτικά για όλα αυτά τα θέματα, να ζητήσουμε προσφορά από την εταιρεία που κάνει τα πρακτικά για το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έγινε κάτι θα χαλάσουμε κάποια χρήματα παραπάνω. Αφού το επιθυμείτε θα το κάνουμε. Μην το θεωρείτε μείζον ζήτημα. Ή ότι κάτι κρύβουμε. Αφού όλα αποτυπώνονται στις αποφάσεις», απάντησε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης Ανυφαντή, Σιώτου και Χαμηλοθώρη που κατήγγειλαν τη λειτουργία των δύο Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής.

Ο Γ. Ανυφαντής, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής από την παράταξη Συν Πόλις, εξήγησε νωρίτερα ότι τα θέματα της Επιτροπής, που ουσιαστικά πλέον με τις αρμοδιότητες που της έχουν μεταφερθεί αποφασίζει για όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, φτάνουν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τη συνεδρίαση, αρκετές φορές χωρίς εισηγήσεις των αντίστοιχων Υπηρεσιών, χωρίς υπογραφές, κάποιες από αυτές κατευθείαν από το γραφείο Δημάρχου.

Περιγράφοντας γενικότερα μία κατάσταση, που η συντριπτική πλειοψηφία που ο Νόμος έχει χαρίσει στο Δήμαρχο στη σύνθεση των μελών της κάθε Επιτροπής, στην περίπτωση του Δήμου Παπάγου Χολαργού έχει φτάσει στο σημείο να καταργήσει στην ουσία το ρόλο των οργάνων. Ο κ. Ανυφαντής επεσήμανε ακόμη ότι οι αποφάσεις δεν περιέχουν το σκεπτικό της διαφοροποίησης ψήφου την ώρα που δεν τηρούνται και πρακτικά.

Σιώτου και Χαμηλοθώρη, με ανακοίνωση τους στην ίδια συνεδρίαση κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την δεύτερη Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου με βασικότερο λόγο τη μη τήρηση των πρακτικών. Οι δύο δημοτικές σύμβουλοι εξήγησαν ότι κατέθεσαν σχετικό ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να πάρουν την απάντηση ότι οι δύο Επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου ακολουθούν σύμφωνα με το Νόμο την πρακτική για την τήρηση πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου και τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Χωρίς πρακτικά οι αποφάσεις για μεν την Οικονομική Επιτροπή που αφορούν στην οικονομική διαχείριση του Δήμου, για δε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που είναι εισηγητικές προς το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να θεωρηθούν άκυρες. «Αντιλαμβάνεστε το ντόμινο κακής διοίκησης που φτάνει μέχρι το ανώτατο όργανο του Δήμου» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Την απαξίωση των Επιτροπών, όμως επιβεβαίωσε τελικά και με τα λόγια του ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος ενώ παραδέχτηκε ότι μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας που χρησιμοποιεί ο Δήμος για τις τηλεδιασκέψεις δίνεται η δυνατότητα καταγραφής, ωστόσο τόσο καιρό δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση απέναντι στο Νόμο.

«Ουδέποτε υπήρχαν πρακτικά στο δήμο στις δύο Επιτροπές. Αν επιθυμείτε να έχουμε πρακτικά… Είναι ξεκάθαρα θέμα κόστους, θέλουμε μίνιμουμ άλλα150 ευρώ για κάθε συνεδρίαση. Παλιά υπήρχε ένα μαγνητοφωνάκι, τώρα έχουμε αγοράσει ένα καινούργιο, όταν επιστρέψουμε σε δια ζώσης μπορούμε να τις κρατάμε. 

Αλλά και η συγκεκριμένη πλατφόρμα που δουλεύουμε μπορεί να ηχογραφήσει, να μαγνητοσκοπήσει και να κρατήσουμε, στην αρχή που ξεκινάμε πατάμε ένα κουμπί για το record».

 

Διαβάστε την ανακοίνωση των δύο Δημοτικών Συμβούλων της δημοτικής παράταξης «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη» όπως εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 21ης Ιουλίου 

Ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τη συμμετοχή μας σε αυτή

Με το έγγραφο μας με αρ. πρωτοκόλλου 6962/16-4-21 ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να μας παραδώσει το βίντεο της 4ης συνεδρίασης στην οποία αφενός συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία καταθέσαμε ερωτήματα που ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να μας αποστείλει τις απαντήσεις, αφετέρου δέχθηκα προσωπικά λεκτική επίθεση από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Παπάγου, επειδή άσκησα έλεγχο στο έργο του.

Λίγες μόνο μέρες μετά στις 20/4/21 ο κ. Τράκας μας απάντησε ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μέσω τηλεδιάσκεψης «δεν καταγράφονται, ούτε βιντεοσκοπούνται οπτικοακουστικά».

Και τα δύο έγγραφα τα προωθήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για μία γνωμοδότηση, αρχικά. Η απάντηση από το Τμήμα Οργάνωσης Τ.Α. Α’ βαθμού της Δ/νσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ ήταν η αναμενόμενη, δλδ ότι και στις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης ισχύει ότι ακριβώς ισχύει και στις δια ζώσης σε σχέση με την τήρηση πρακτικών και τις δυνατότητες που υπάρχουν και φυσικά ακολουθούν τις πρακτικές που τηρούνται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, μας προτάθηκε να κάνουμε εκ νέου αίτημα προς τον Πρόεδρο ζητώντας τα πρακτικά και επισυνάπτοντας μαζί το δικό τους έγγραφο. Αυτό και κάναμε στις 28/5/21.

Πιθανώς δε φαντάζεστε τη συνέχεια, η οποία ήταν καμία απάντηση! Μέχρι σήμερα. 53 ημέρες μετά.

Όσοι είστε και παλαιότεροι Δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζετε ότι χωρίς πρακτικά, οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι άκυρες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε, είναι εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε όλοι το ντόμινο κακής διοίκησης, που φτάνει μέχρι το ανώτατο όργανο του Δήμου.

Εμείς ως οφείλουμε κι όπως ο ρόλος μας, μας επιβάλει θα ενημερώσουμε τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Όμως επειδή δεν βρίσκουμε κανένα απολύτως νόημα στη συμμετοχή με τους αδιαφανείς όρους που έχετε στήσει και λειτουργείτε τις Επιτροπές καταθέτουμε σήμερα τις  παραιτήσεις μας, τη δική μου από τη θέση τακτικού μέλους, και της Μαρίας Σιώτου από τη θέση του αναπληρωματικού μέλους, εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο εκλεχτήκαμε.

 

Μ. Σιώτου – Ν. Χαμηλοθώρη


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.