Οι γονείς του 2ου Δημοτικού Παπάγου αναλύουν τα προβλήματα του σχολείου στη διαβούλευση του Επιχειρησιακού
Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, ένας από τους ελάχιστους φορείς που συμμετείχε στην Ανοικτή Διαβούλευση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2019-2023 του Δήμου, δημοσιοποίησε τις παρατηρήσεις-προτάσεις που αφορούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα ανά τομέα. O συγκεκριμένος σύλλογος με κάθε ευκαιρία δημοσιοποιεί τα χρονίζοντα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα της Μακεδονίας με τις πέντε "ληγμένες" προκάτ αίθουσες, την έλλειψη αιθουσών ειδικοτήτων, την πλημμελή συντήρηση του κτιρίου που χρονολογείται από το 1968 και πολλά ακόμη που αναλύουν και με το κείμενο που κατέθεσαν στη διαβούλευση.
Διαβάστε το κείμενο παρατηρήσεων-προτάσεων όπως δημοσιεύθηκε:
Ποιες ανάγκες ή προβλήματα κρίνετε ότι υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας ζωής; (π.χ. χώροι πρασίνου, καθαριότητα, στάθμευση, διαχείριση απορριμμάτων, αποχέτευση, αστική ανάπτυξη, περιβαλλοντική διαχείριση, υποδομές και τεχνικά έργα, κλπ.)
Αρχικά, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.
Παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο τα αυτοκίνητα να κινούνται σημειωτόν τις ώρες αυτές και οι μαθητές να καθυστερούν στο μάθημά τους, ή να ταλαιπωρούνται / συνωστίζονται κατά την αποχώρησή τους. Οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία αυτού του προβλήματος είναι η έλλειψη επαρκούς και οργανωμένου χώρου στάθμευσης των οχημάτων και η διέλευση των εκπαιδευτικών αυτοκινήτων των σχολών οδηγών κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Επίσης, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της παραβίασης του μοναδικού κόκκινου σηματοδότη, ο οποίος υφίσταται επί της οδού Αργυροκάστρου και εξυπηρετεί αποκλειστικά την ασφαλή διέλευση των μαθητών στο σχολείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.
Εξίσου επικίνδυνη θεωρείται η συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Μακεδονίας, όπου δεν υπάρχει ορατότητα και οι ταχύτητες των αυτοκινήτων ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο.
Τέλος, παρατηρείται στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς να μην έχουν φροντιστεί οι χώροι πρασίνου που περιβάλλουν το σχολείο, καθιστώντας τους επικίνδυνους (σκαλιά, μονοπάτι που οδηγεί στο νηπιαγωγείο και παρκάκι μεταξύ των οδών Αργυροκάστρου και Χατζηκωνσταντή).
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που αναφέρατε;
Για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος προτείνονται τα κάτωθι:
1. κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για την πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο και την προσωρινή στάθμευση, όπως έχει συζητηθεί και στο παρελθόν σε συνάντηση εκπροσώπων μας με τη Δημοτική Αρχή,
2. τοποθέτηση δεύτερου σχολικού τροχονόμου στη διάβαση της οδού Αργυροκάστρου, ώστε να περνούν με ασφάλεια οι μαθητές και να μην κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα που κινούνται με αυξημένη ταχύτητα,
3. πιθανή συμφωνία με τις σχολές οδηγών για τον περιορισμό της κίνησής τους κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.
Ποιες ανάγκες ή προβλήματα κρίνετε ότι υπάρχουν στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού; (π.χ. βελτίωση υπηρεσιών, ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, έλλειψη σχετικών υποδομών, κλπ.)
Στην ενότητα αυτή, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε προβλήματα που αφορούν τον τομέα της Παιδείας και ειδικότερα στην έλλειψη αναγκαίων υποδομών.
Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα του σχολείου μας είναι τα κάτωθι:
– ύπαρξη 5 ακατάλληλων αιθουσών (4 ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που ο χρόνος ζωής των υλικών κατασκευής τους έχει παρέλθει και 1 ISOBOX)
– έλλειψη τουλάχιστον 1 αίθουσας ειδικοτήτων
– ύπαρξη τουαλετών μαθητών μόνο στη στάθμη υπογείου
– ανεπαρκής χώρος γραφείων εκπαιδευτικού προσωπικού
– ελλιπής συντήρηση στο γηρασμένο σχολικό συγκρότημα κατασκευής από το 1968
– απαρχαιωμένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποχετευτικό σύστημα
– έλλειψη εργασιών συντήρησης στο δασάκι του σχολικού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα συχνούς τραυματισμούς μαθητών
Παρότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Επιχειρησιακό Πλάνο του Δήμου, ο αριθμός των μαθητών φαίνεται να διατηρείται σταθερός τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες στην Παιδεία αλλάζουν. Όλο και περισσότεροι μαθητές χρειάζονται παράλληλη στήριξη με παρουσία επιπλέον εκπαιδευτικού στην τάξη. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα στον εκσυγχρονισμό της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων αιθουσών για τη λειτουργία εργαστηρίων
(Πληροφορικής, Μουσικής, Εικαστικών κ.α.), καθώς και τμημάτων ένταξης και αναρρωτηρίων.
Τέλος, προβλήματα αντιμετωπίζουμε και στον καθαρισμό του σχολικού συγκροτήματος, καθώς οι ανάδοχες εταιρείες παροχής εξοπλισμού καθαριότητας, δεν παρέχουν τον αναγκαίο επαγγελματικό εξοπλισμό, για την αποτελεσματικότερη τέλεσή του.
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που αναφέρατε;
Η πρότασή μας, πάντοτε σε συνεργασία και με τους Συλλόγους Διδασκόντων, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου Παπάγου, ώστε να πραγματοποιηθεί η προσθήκη κατάλληλων αιθουσών, ισόγειων τουαλετών και γραφείων εκπαιδευτικών, για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου μας.
Ως προσωρινές λύσεις μέχρι την έγκριση του νέου ρυμοτομικού σχεδίου, προτείνουμε:
1. την ενίσχυση της εξωτερικής μόνωσης των 4 ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών και της γενικότερης συντήρησης στο σύνολο του σχολικού συγκροτήματος,
2. τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου και την παραχώρηση των αιθουσών του στο 2ο & 3ο Δημοτικό.
Σχετικά με τη βελτίωση του χώρου πρασίνου του σχολείου προτείνουμε την απομάκρυνση των ριζών των δέντρων, των πολλών πετρών και των άλλων επικίνδυνων στοιχείων για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, την τοποθέτηση επαρκούς όγκου χώματος και την ελεύθερη εναπόθεσή του, την ελαφρά συμπίεσή του καθώς και την προσθήκη σκυροδέματος στο περιμετρικό στηθαίο ώστε να μην παρασύρεται το χώμα εκτός του σχολείου και προς τον κείμενο δρόμο κατά τις βροχοπτώσεις.
Σχετικά με την επίλυση του προβλήματος του απαρχαιωμένου δικτύου αποχέτευσης προτείνουμε να γίνει σύνδεση των φρεατίων των προσφάτως ανακαινισμένων τουαλετών του κτιρίου Β με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου με όδευση νέου δικτύου σωληνώσεων.
Σχετικά με την έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού καθαριότητας προτείνουμε την αγορά ειδικών τρόλεϊ με επαγγελματικά προϊόντα καθαρισμού (σφουγγαρίστρες κ.α) για τη διευκόλυνση του προσωπικού του σχολείου και την σωστή απολύμανση των χώρων.
Επίσης, για τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού μας συγκροτήματος, ή ειδικότερα για την ενίσχυση της θερμομόνωσης των 4 ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών, προτείνουμε την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 -2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 04 «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Η δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων αρμοδιότητας των ΟΤΑ Α’ βαθμού με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοτικών κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις κτιριακές υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Ποιες ανάγκες ή προβλήματα κρίνετε ότι υπάρχουν στον τομέα της Τοπικής Οικονομίας και της Απασχόλησης; (π.χ. βελτίωση υπηρεσιών, ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, κλπ.)
Παρατηρείται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε καίρια πόστα στις υπηρεσίες του Δήμου που αφορούν τις Τεχνικές Υπηρεσίες, βοηθητικό προσωπικό καθαριστριών, σχολικών τροχονόμων και ασφάλειας και φύλαξης.
Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που αναφέρατε;
Προτείνεται η πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού προσώπων για τα αντίστοιχα πόστα.