Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 04:40

Πάσχα με... καλοκαιρινά!


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

 

Μπορεί ο φετινός Απρίλιος να χαρακτηρίστηκε από έντονα κυκλοθυμική διάθεση και πολλές ψυχρές εισβολές οι οποίες "κράτησαν" το "άρωμα του Χειμώνα" κατά διαστήματα, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να "φύγει" δείχνοντας το "Καλοκαιρινό του πρόσωπο" και μάλιστα σε ακραίο βαθμό.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Μεσόγειο, κατά την διάρκεια των επόμενων πολλών ημερών, θα ευνοεί την συνεχή μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Σαχάρα οι οποίες θα εγκατασταθούν και στην χώρα μας οδηγώντας τον υδράργυρο σε μεγάλη άνοδο, μέρα με την μέρα, και σε βαθμό, ώστε οι τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να μην έχουν σε τίποτα να "ζηλέψουν" από τις τυπικές καλοκαιρινές ημέρες του Ιουνίου. Η ατμόσφαιρα, ωστόσο θα είναι σχετικά θολή καθώς μαζί με τους νότιους ανέμους θα μεταφέρονται και ποσότητες σκόνης ενώ και ο ουρανός, για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα είναι συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείεται και η εμφάνιση "λασποσταγόνων".

Πιο αναλυτικά, από την Μεγάλη Τρίτη μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη, στον Παπάγο και στον Χολαργό, η ηλιοφάνεια θα εναλάσσεται με μεγάλα διαστήματα συννεφιάς, κατά βάσει μέσης τροπόσφαιρας (όχι πολύ χαμηλά σύννεφα) και είναι πιθανό να σημειωθούν παροδικές, ασθενείς, "λασποβροχές" κυρίως την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, παροδικά ενισχυμένοι (μέχρι 5bf) με τάση εξασθένισης την Μ. Πέμπτη. Η θερμοκρασία, σε αισθητή άνοδο, την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη θα φτάσει τους 20 - 22°C και την Μ. Πέμπτη τους 25°C, ενώ σημαντικά θερμότερες θα είναι και οι νύχτες με τις ελάχιστες κοντά στους 15°C.

Από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα του ΠΑΣΧΑ, ο καιρός, στο προάστιό μας, θα γίνει έντονα καλοκαιρινός. Τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγαλύτερα παρά το γεγονός ότι νεφώσεις (κατά βάσει αραιές και σε μεγάλα ύψη) θα κάνουν την εμφάνισή τους χωρίς όμως σημαντική πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς από μεταβλητές διευθύνσεις. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο προβλέπεται τα μεσημέρια να φτάσει και, κατά διαστήματα, να ξεπεράσει τους 30°C. Αρκετά υψηλές και οι ελάχιστες θερμοκρασίες (κοντά στους 20°C. 

Ειδικά για την Μεγάλη Παρασκευή, την νύχτα της Ανάστασης και την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ, ο καιρός θα είναι "σύμμαχος" μιας και ούτε βροχές αναμένονται, ούτε ενισχυμένοι άνεμοι (ο καιρός θα είναι πολύ ευνοϊκός για την μεταλαμπάδευση του Αγίου Φωτός) ενώ και η θερμοκρασία θα είναι υψηλή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το "πρώιμο Καλοκαιράκι" θα συνεχιστεί και στις αρχές της εβδομάδας του ΠΑΣΧΑ, ωστόσο, στο διάστημα μεταξύ 3 και 5 Μαΐου, είναι πολύ πιθανή σημαντική μεταβολή του καιρού με επικράτηση ενισχυμένων ανέμων, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση ατμοσφαιρικής αστάθειας η οποία θα ευνοήσει την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων.

Κλείνοντας, καλό θα είναι να τονιστεί πως το "τρίπτυχο" της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων με τον ταυτόχρονο εορτασμό του ΠΑΣΧΑ, της σχετικής ανομβρίας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα ήδη στα πάρκα και στον Υμηττό να υπάρχουν ξερόχορτα και της ακραίας, για την εποχή, ζέστης που θα διαρκέσει για αρκετές ημέρες δημιουργούν αρκετά επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών στον Υμηττό και σε πάρκα της περιοχής μας και καλό θα είναι να υπάρχει μία σχετική προσοχή κυρίως όσον αφορά τα ψησίματα σε υπαίθριους χώρους και σε αυλές σπιτιών που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού μας!

 

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση!!!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.