Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 03:49

Συνεχείς οι εναλλαγές στον καιρό


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Η όψιμη και αρκετά ισχυρή, για τα δεδομένα της εποχής, ψυχρή εισβολή που συντελέστηκε την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε, μάλλον, και το "κύκνειο άσμα" του φετινού Χειμώνα καθώς ο καιρός, πλέον, θα κινείται σε "θερμότερα μονοπάτια" και η πιθανότητα να λάβει χώρα διαταραχή καθαρά χειμερινής "υφής" είναι αρκετά μικρή.

Εδώ αξίζει να σημειωθούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που κατεγράφησαν από τον σταθμό μας στις 9/4 (μέση θερμοκρασία 8,9 °C και ελάχιστη 5,5 °C ενώ) ενώ και στις 10 και 11/4 οι ελάχιστες θερμοκρασίες ήταν 5,5 °C και 6,9 °C, αντίστοιχα. Ο "κυκλοθυμικός" χαρακτήρας, όμως, του Απριλίου, προβλέπεται να συνεχιστεί για πολλές ημέρες (μάλλον εβδομάδες) ακόμα με τον καιρό να παρουσιάζει έντονες εναλλαγές.

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με έντονα "ανοιξιάτικη διάθεση" καθώς η ηλιοφάνεια επικράτησε και η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά, ενώ και ο ουρανός λόγω της χαμηλής υγρασίας απέκτησε το κλασσικό έντονο "γαλανό" χρώμα που χαρακτηρίζει τον Αττικό ουρανό.

Οι επόμενες ημέρες, από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, θα κυλήσουν με εναλλαγές σημαντικών διαστημάτων με συννεφιά και περιόδων με πλήρη ή μερική ηλιοφάνεια. Παρ'όλα αυτά δεν προβλέπονται αξιοσημείωτα φαινόμενα και η πιθανότητα να σημειωθούν βροχές μικρής διάρκειας συγκεντρώνεται κυρίως στην Τετάρτη.

Οι άνεμοι, την Τρίτη θα είναι γενικά ασθενείς ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων μέχρι 5bf. Την Παρασκευήθα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων.

Η θερμοκρασία, σε μικρή περαιτέρω άνοδο, την Τρίτη και την Τετάρτη το μεσημέρι θα προσεγγίσει τους 20°C ενώ και οι νύχτες θα "γλυκάνουν" με την ελάχιστη θερμοκρασία πάνω από 10°C. Από την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2-3°C (μέγιστες κοντά στους 17 - 18°C και ελάχιστες κοντά στους 10°C) ενώ ανάλογες θερμοκρασίες προβλέπονται και την Παρασκευή.

Το Σαββατοκύριακο, με τα σημερινά στοιχεία, προβλέπεται αρκετά νεφελώδης καιρόςμε παροδικές (λάσπο)βροχές, ανέμους ανατολικών διευθύνσεων που θα ενισχυθούν σημαντικά (μέχρι 6bf παροδικά) και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή (κοντά στους 18°C οι μέγιστες τιμές).

Ο άστατος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα καιμάλιστα, είναι αρκετά πιθανό στο διάστημα μεταξύ 19 και 22 Απριλίου να εκδηλωθούν αξιόλογα ή/και έντονα φαινόμενα σε Παπάγου και Χολαργό με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε σχετικά χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα.

 

Καλή εβδομάδα!!!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.