Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 14:50

Ποιοι δικαιούνται μείωση ή απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη στο Δήμο Παπάγου Χολαργού


Μείωση 50% ή απαλλαγή των Δημοτικών τελών δικαιούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άποροι, Α.μ.Ε.Α., μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι είναι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου - Χολαργού (ιδιόκτητες ή μισθωτές) για το έτος 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν είναι:

Για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, σε περίπτωση λήψης εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών αναπηρίας. Στο εισοδηματικό κριτήριο που αφορά στην ανωτέρω κοινωνική ομάδα θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να μην προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) τα οποία είναι αφορολόγητα.

Βασικό κριτήριο είναι το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), όπως αυτό προκύπτει από το εκκαθαριστικό της εφορίας και τα κάθε είδους εισοδήματα του ενδιαφερομένου (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αποζημιώσεις, αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, εισοδήματα από ακίνητα κ.λπ.).

Σε περίπτωση που κατοικούν και άλλα άτομα στην οικία, λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδήματα αυτά.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ως προστατευόμενα μέλη θεωρούνται ο/η άνεργος σύζυγος και τα παιδιά εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή της αλλοδαπής (για τα προβλεπόμενα χρόνια σπουδών + δύο έτη) ή πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή της αλλοδαπής (για τα προβλεπόμενα χρόνια σπουδών και έως την ηλικία των 27 ετών) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις η μη οφειλή Δημοτικών τελών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση αυτών ή απαλλαγή από αυτά και ο λογαριασμός πρέπει να είναι στο όνομα του δικαιούχου ή μέλους της οικογένειάς του με το οποίο συγκατοικεί.


Για τα άτομα με αναπηρία πρέπει λαμβάνεται υπόψη και το ατομικό φορολογητέο εισόδημα και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

 

Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και η πρώτη κατοικία τους, στην οποία γίνεται η μείωση / απαλλαγή, να είναι στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.


Η μείωση / απαλλαγή πραγματοποιείται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της αίτησης, από το αρμόδιο τμήμα και την εξόφληση τυχών οφειλών στα Δημοτικά τέλη.

Ειδικότερα, oι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ανά κατηγορία κοινωνικής ομάδας κατοίκων (ιδιοκτήτες ή μισθωτές) του Δήμου Παπάγου - Χολαργού αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να τύχουν της μείωσης 50% ή της απαλλαγής στα τέλη καθαριότητας & φωτισμού, υπάρχουν αναλυτικά στο:

https://www.dpapxol.gov.gr/e-politis/2015-07-30-06-33-27/meiosi-dimotikon-telon.html


ΠΡΟΣΟΧΗ!

- Η αίτηση για μείωση / απαλλαγή των Δημοτικών τελών υποβάλλεται μετά την έκδοση και έγκριση της παρούσας απόφασης και αφορά στο έτος 2021.

- Για όλες τις κατηγορίες σε περίπτωση ανανέωσης του ευνοϊκού μέτρου, τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομισθούν στο τέλος του 2020 ή στην αρχή του 2021, επικαιροποιημένα, προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος της τήρησης της ιδιότητας με βάση την οποία υφίσταται η ευνοϊκή ρύθμιση.

 

- Αναδρομική μείωση Δημοτικών τελών δεν είναι δυνατή.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.