Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 22:44

Έρχεται ο Χειμώνας αυτή τη βδομάδα για να μείνει...


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

 

Κάθε άλλο παρά Χειμώνα, θυμίζουν, οι τελευταίες ημέρες στο προάστιό μας (όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες περιοχές της χώρας) καθώς η ηλιοφάνεια επικρατεί, η σκόνη καλύπτει τον ουρανό και περιορίζει την ορατότητα και η θερμοκρασία έχει "εκτοξευτεί" σε ακραία υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, φτάνοντας, τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου σε επίπεδα υψηλότερα των 20°C ! Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι του Σαββάτου (9/1) ο μετεωρολογικός μας σταθμός κατέγραψε θερμοκρασία 20,4 και την Κυριακή (10/1) μέγιστη θερμοκρασία 21,5, θερμοκρασία που "έσπασε" το ρεκόρ των 21,3°C που είχε σημειωθεί την Πρωτοχρονία του 2010 και η οποία αποτελε νέο "ρεκόρ Ιανουαρίου" από το 2006 που λειτουργεί ο μετεωρολογικός μας σταθμός.

Αρκετά θερμός, στο σύνολό του μπορεί να χαρακτηριστεί, ο Χειμώνας μέχρι στιγμής, καθώς οι ψυχρές εισβολές που έχουν σημειωθεί είναι ελάχιστες και ασθενείς και δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα ορατής χιονόστρωσης στα ορεινά τμήματα που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο. Ωστόσο, αλλεπάλληλες ατμοσφαιρικές διαταραχές έχουν επηρεάσει την περιοχή προκαλώντας κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες και αφήνοντας μεγάλα ύψη βροχής τόσο στον Παπάγο και τον Χολαργό όσο και στις περισσότερες περιοχές της Αττικής.
 
Όπως όλα δείχνουν, η ακραία θερμή εισβολή των τελευταίων ημερών θα αποτελεί το "φινάλε" της θερμής περιόδου και το "δεύτερο ημίχρονο" του Χειμώνα, ξεκινάει με μία "δυναμική επίθεση" ψυχρότερων αερίων μαζών από την Ευρώπη οι οποίες κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα κατακτήσουν την περιοχή μας και θα διαμορφώσουν ένα καθαρά χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό.
 
Η Δευτέρα, όπως και οι προηγούμενες ημέρες θα είναι μία πολύ ζεστή, για τα δεδομένα του Ιανουαρίου ημέρα, με την θερμοκρασία να αγγίζει και πάλι τους 20°C, την σκόνη να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και τον Νοτιά να πνέει με σφοδρότητα στην περιοχή.
Η Τρίτη θα ξεκινήσει με ένα μείγμα συννεφιάς και σκόνης και με ενισχυμένους ανέμους. Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Είναι αρκετά πιθανό, παροδικά, (κυρίως το απόγευμα) τα φαινόμενα να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση μετά το μεσημέρι.
Την Τετάρτη, προβλέπεται άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης και είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές βροχές ή/και καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς και η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση. Την Τετάρτη η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι κάτω από 15°C και, την νύχτα θα πέσει κάτω από 10°C.
Η Πέμπτη και η Παρασκευή θα είναι αρκετά "χειμωνιάτικες" ημέρες με νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες, ενισχυμένους βοριάδες και σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες (κοντά στους 5°C οι ελάχιστες και κοντά στους 10°C οι μέγιστες). Είναι αρκετά πιθανό, κατά διαστήματα να σημειωθούν βροχές και είναι επίσης πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις στον Υμηττό. Είναι, επίσης, υπαρκτό το ενδεχόμενο, να σημειωθεί παροδικά χιονόνερο ή και καθαρή χιονόπτωση - ωστόσο η πιθανότητα να χιονίσει αξιόλογα και "να το στρώσει" είναι μικρή.
Το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να επικρατήσει έντονα χειμωνιάτικο σκηνικό χωρίς, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα νέα μεταβολή του καιρού είτε με βροχές / χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά είτε με χιονόπτωση και μάλιστα δεν αποκλείεται, σε αυτή την φάση, να σημειωθούν χιονοπτώσεις που να είναι αξιόλογες και στο προάστιό μας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η τάση που διαφαίνεται στα προγνωστικά στοιχεία δείχνει τον Χειμώνα να "έρχεται για να μείνει" για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του μήνα να εκδηλωθούν σημαντικές ψυχρές εισβολές στην περιοχή που θα οδηγήσουν τον "λευκό κατακτητή" να "πολιορκήσει" και, ενδεχομένως να "κατακτήσει" τις γειτονιές και τα άλση του Παπάγου και του Χολαργού
 
Κλείνοντας, αξίζει ένα μικρό φωτο - αφιέρωμα σε δύο "χιονιάδες" που επηρέασαν το προάστιό μας στην πρόσφατη ιστορία - η πρώτη φωτογραφία είναι από τον χιονιά "Τηλέμαχο" που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου 2019 και, παρά την σύντομη διάρκειά του, κατάφερε να στρώσει την πόλη μας με 10cm, περίπου, φρέσκου χιονιού, ενώ η δεύτερη είναι από τον χιονιά "Αριάδνη" που σημειώθηκε από το απόγευμα της 9ης μέχρι το μεσημέρι τις 10ης Ιανουαρίου 2017 με σαφώς μικρότερη ένταση αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια και με χαμηλότερες θερμοκρασίες που επέτρεψαν στο χιόνι να στρωθεί και να δημιουργήσει "πέπλο" πάχους 5 - 10cm.
Κατά το 1ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, είχε χιονίσει, επίσης, το 2015, το 2013 ενώ από τις 3 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2002 είχε εκδηλωθεί ο "ιστορικός χιονιάς" του 2002 ο οποίος χαρακτηρίστηκε από σπάνια σφοδρότητα και διάρκεια και "εθαψε" το προάστιό μας με 50 - 80cm χιονιού δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγάλα προβλήματα αλλά και φέρνοντας τεράστια χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους!!! 
 
Καλή εβδομάδα!!! 
 
* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.