Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 04:30

Σε στρατόπεδο του Παπάγου o «Ιερός Λόχος» και Νατοϊκές λειτουργίες


«Το στρατόπεδο Φακίνου αναβαθμίζεται με την έλευση νέων υπηρεσιών. Γίνεται Νατοϊκό στρατόπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος M. Τράκας εισηγούμενος το τελευταίο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού για το 2020.

Το θέμα αφορούσε στην απόφαση παραχώρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού για πέντε έτη, 450 τμ στην είσοδο του Στρατοπέδου Φακίνου στου Παπάγου, στο οποίο πρόκειται να μεταφερθεί η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων «Ιερός Λόχος».

Και όπως ήταν αναμενόμενο έντονη ήταν η αντίδραση των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Από τη μια μεριά, ο Δημήτρης Τούτουζας που απαίτησε γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών, μία συζήτηση που έχει δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.

Από την άλλη μεριά Καραγιάννης, Χαμηλοθώρη, Ρεμούνδος, Ζήκας στάθηκαν απέναντι σε όποια αξιοποίηση στρατοπέδου εντός του αστικού ιστού επιμένοντας ότι οι κινήσεις του Δήμου θα έπρεπε να είναι στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των χώρων αυτών, αλλά και της απομάκρυνσης των στρατιωτικών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές. Πολύ περισσότερο με το δεδομένο της νατοϊκής φυσιογνωμίας, που μπορεί να αποτελέσει στόχο μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Ο Δήμαρχος αρνήθηκε ότι θα υπάρξουν νατοϊκές λειτουργίες στο εν λόγω στρατόπεδο διαψεύδοντας τον Αντιδήμαρχο του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αλλοι το είπανε το Νατοϊκό δεν το είπαμε εμείς”!

Ενώ πρόσθεσε στην απόφαση ότι η παραχώρηση που αιτήθηκε η 13ηΔιοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη χρήση που αναφέρεται στην αίτηση και σε άλλη περίπτωση θα ανακληθεί η παραχώρηση, θέλοντας να κλείσει το θέμα της μεταφοράς στο στρατόπεδο προσφύγων-μεταναστών.

Διαβάστε αναλυτικά τι αποφασίστηκε:

α. Η παραχώρηση χρήσης του χώρου εμβαδού 456τ.μ. υπό τα στοιχεία, εκτεινόμενου μεταξύ του χώρου στάθμευσης (P6) του Ο.Τ. 470 (δυτικά αυτού) και της κεντρικής πύλης εισόδου του νέου στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ» (το οποίο θα εδρεύει εντός των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων του στρατοπέδου «ANXHΣ ΦΑΚΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ» επί της οδού Σωρανού Εφεσσίου ), προκειμένου (έξωθεν της κεντρικής πύλης του νέου στρατοπέδου), να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας και ελέγχου εισερχομένων - εξερχομένων οχημάτων.

β. Hγνωμοδότηση δίνεται, μετά τις διαβεβαιώσεις της αιτούσας αρχής (13η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ» / 4ο ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ), ότι όλες οι κατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν χαμηλό αποτύπωμα και δεν θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, θα είναι φορητές (όχι μόνιμες), θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη προσέγγιση των κατοίκων επί και πέριξ της οδού Νευροκοπίου και της οδού Σωρανού Εφεσίου και επιπρόσθετα θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθόσον θα υφίσταται στρατιωτικό προσωπικό στον υπόψη χώρο, όλο το 24ωρο.

γ. Hπαραχώρηση του χώρου θα ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη χρήση (ζώνη ασφαλείας και ελέγχου εισερχομένων - εξερχομένων οχημάτων) και σε περίπτωση κατάχρησης θα αναιρείται και θα επαναφέρεται στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

δ. Hπαραχώρηση θα έχει ισχύ πέντε (5) έτη και μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου διαστήματος, η χρήση του χώρου, θα περιέλθει στον Δήμο Παπάγου - Χολαργού.

 

Την απόφαση αυτή δεν ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Τούτουζας, Γ. Ανυφαντής, Γ. Αυγερινός, Β. Ρετσινιά - Γιαννακοπούλου, Ν. Κανάκης, Ν. Καραγιάννης, Μ. Σιώτου, Α. Χαμηλοθώρη - Κουγιουμτζοπούλου, Γ. Ρεμούνδος, Π. Ζήκας.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.