Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 01:24

H παιδοκαρδιολόγος Σ. Λουκοπούλου γράφει για τη χρήση της μάσκας στο σχολείο

 


Γράφει η Dr Σοφία Λουκοπούλου, παιδίατρος - νεογνολόγος -παιδοκαρδιολόγος, Διεθύντρια ΕΣΥ Καρδιολογικής κλινικής Νοσοκομείου Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

Βρισκόμαστε στο τέλος των διακοπών και λίγες μέρες πριν αρχίσει η νέα σχολικη χρόνια, η οποία,όμως δεν είναι μια συνηθισμένη χρονιά. Η πανδημία του κορονοϊού, δυστυχώς καλά κρατάει με αύξηση των κρουσμάτων λόγω του τουρισμού, αλλά και του συγχρωτισμού.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και απο την πλευρά της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και οι γονείς και οι δάσκαλοι, αλλά και τα ίδια τα παιδιά είναι προβληματισμένα. Δεν χρειάζεται αγωνία, σωστή πρόληψη και ψυχραιμία απαιτείται.

Τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο φορώντας τη μάσκα. Έχει αποδειχτεί ότι η μάσκα προστατεύει τόσο τα ίδια τα παιδιά, όσο και το περιβάλλον τους. Είναι απαραίτητο και δεν υπάρχει κίνδυνος να πάνε σχολείο φορώντας τη μάσκα.

Η Αμερικάνικη ακαδημία παιδιατρικής έχει καταλήξει ότι είναι ασφαλής η μάσκα για παιδιά πάνω από 2 χρονών. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε στα παιδιά είναι να μην πιάνουν τη μάσκα με βρώμικα χέρια και θα πρέπει, φυσικά να υπάρχει και δεύτερη μάσκα. Από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ανακοινώθηκε οτι θα υπάρχουν τέσσερις μάσκες για κάθε παιδί. Για την οικογένεια προτιμότερες είναι οι υφασμάτινες μάσκες που πλένονται και σιδερώνονται.

Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε στα παιδιά να μην τρέχουν και λαχανιάζουν με τη μάσκα, ειδικά με τη ζέστη ή να γελούν δυνατά και έντονα πολύ ώρα, φορώντας τη μάσκα. Θα πρέπει να τους τονίσουμε και τους άλλους κανόνες υγεινής, όπως το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και να κρατούν τις απόστασεις με τους συμμαθητές τους, να μην αγκαλιάζονται και μη φιλιούνται.

Επίσης να αποφεύγουν τα ομαδικά αθλήματα που έρχονται πολύ κοντά με το συμπαίκτη τους. Τα παιδιά μιμούνται και συμμορφώνονται ακόμα και τα μικρότερα. Τα παιδιά με κακοήθειες που έχουν μειωμένη άμυνα ανέχονται τη χρήση της μάσκας ακόμα και για χρόνια. Επίσης τα παιδιά που πάνε στο σχολείο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα και σε αυτά πριν πάνε σχολείο.

Δεν πρέπει να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα σε ένα σπίτι παρακολουθώντας μαθήματα διαδικτυακά, εκτός από εκείνα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν ενα παιδί έχει κάποια ρινίτιδα ιογενή ή αλλεργική και του δυσχεραίνει περισσότερο την αναπνοή η χρήση μάσκας θα πρέπει να το θεραπεύσουμε. Αν κάνουν σε κάτι λάθος, δεν πρέπει να τους δημιουργούμε αισθήματα ενοχής. Λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα, όχι υπερβολές, όχι θεωρίες περί συνωμοσίας από μη αρμόδιους φορείς θα αντιμετωπίσουμε όλοι μικροί και μεγάλοι την πανδημία του κορονοϊού.

Η ώρα για τη διάθεση του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό ευτυχώς είναι κοντά. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.