Σάββατο, 18 Μαϊος 2024 08:14

Μαγιάτικος καύσωνας προ των πυλών με ρεκόρ θερμοκρασιών για Παπάγου και Χολαργό

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Σε πολύ υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα, κινείται τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία στην περιοχή μας, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει, μέρα με την ημέρα. Την Τετάρτη, η θερμοκρασία "έσπασε" για πρώτη φορά, εφέτος, το "ψυχολογικό φράγμα" των 30°C, ενώ την Πέμπτη, ο μετεωρολογικός μας σταθμός, κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 31,1 °C.

Η αίσθηση της ζέστης ήδη έγινε ιδιαίτερα έντονη καθώς το θερμό κύμα συνδυάζεται με ασθενείς ανέμους και η άνοδος της θερμοκρασίας είναι πρώιμη και πολύ απότομη. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι θερμοκρασίες είναι κατά 8-10°C υψηλότερες σε σχέση με τις κλιματικές τιμές. Άξιο λόγου είναι, επίσης, πως η ελάχιστη θερμοκρασία, νωρίς το πρωί, ήταν 19,2°C (και κοντά σε άλση πρέπει να ήταν ακόμα χαμηλότερη), γεγονός που αντανακλά την ευεργετική επίδραση του άφθονου πρασίνου που υπάρχει στην περιοχή μας ως προς τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν παρά το "προοίμιο" ενός αξιόλογου κύματος ζέστης το οποίο κορυφώνεται από την Παρασκευή, αξίζει τον τίτλο "Μαγιάτικος καύσωνας" και θα διεκδικήσει δυναμικά τα πρωτεία της πιο αξιόλογης θερμής εισβολής, του αιώνα, μέχρι στιγμής (ίσως και όλων των εποχών από τότε που έχουμε καταγραφές), τόσο ως προς την έντασή του, όσο και ως προς την διάρκειά του.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία, την Παρασκευή, θα σημειώσει νέα άνοδο, φτάνοντας το μεσημέρι κοντά στους 35°C, στις πόλεις του Παπάγου και του Χολαργού και μέχρι 39°C, σε άλλες περιοχές της Αττικής. Από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, με την θερμοκρασία, στα προάστιά μας να αγγίζει τα μεσημέρια τους 37-39°C . Αρκετά θερμές θα είναι και οι νύχτες με τις ελάχιστες θερμοκρασίες να είναι κοντά στους 25°C.

Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η μεγάλη διάρκεια του θερμού κύματος και οι ασθενείς άνεμοι θα συμβάλλουν στο να γίνει η ζέστη έντονα αισθητή κυρίως από το Σάββατο. Ευτυχώς, η υγρασία θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης δυσφορίας δεν θα είναι τόσο υψηλός όσο θα ήταν να βρισκόμαστε μέσα στο Καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η θερμή εισβολή θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τρίτη το απόγευμα και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός θα μεταβληθεί σημαντικά με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας κατά 10-15°C σε σχέση με τις ημέρες του "Μαγιάτικου καύσωνα" που θα έχει προηγηθεί...
Μέχρι τότε ο μετεωρολογικός μας σταθμός μάλλον θα έχει σπάσει ρεκόρ για τον Μήνα Μάιο και τα στατιστικά που θα προκύψουν θα αξίζουν αναφοράς στην επόμενη πρόγνωση.

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.