Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024 18:39

17 πρωτάκια... "περισσεύουν" στα σχολεία του Χολαργού

pempto

Το έντονο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης των μαθητών στο οποίο το myxolargos/mypapagos.gr έχει αναφερθεί με εκτενή ρεπορτάζ στο πρόσφατο αλλά και πιο μακρινό παρελθόν, αυτή τη χρονιά όπως φαίνεται καταγράφεται πλέον ως μία δραματική πραγματικότητα. 17 παιδιά γράφτηκαν μεν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού, είναι όμως υπεράριθμα και θα πρέπει να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο.

Πέρα από το ότι τα παιδιά αυτά, παρότι ολοκληρώθηκε η περίοδος των εγγραφών, ακόμη δεν γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα πάνε. Το μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει είναι ότι και όλες οι Α' Δημοτικού των υπόλοιπων σχολείων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού είναι ήδη υπερκαλυμμένες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη γίνει και υπέρβαση του ορίου και αντί του 22 έχουν ήδη διαμορφωθεί τμήματα με 23 αλλά και 25 παιδιά.

Έτσι, λύσεις όπως η μετεγγραφή σε σχολεία όμορων Δήμων ή ακόμη και η τοποθέτηση νέας προκάτ αίθουσας έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Να θυμίσουμε ότι παρόμοιο θέμα έχουμε ξαναζήσει το 2015 όταν χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το περιβόητο, παντελώς ακατάλληλο "δώμα" του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού. Ένας Σύλλογος που έχει ως πάγιο αίτημα τη δημιουργία νέου σχολείου στη γειτονιά του. Με ανακοίνωση του (που ακολουθεί) προς το Δήμαρχο, τον καλεί να λάβει όλα τα μέτρα και ζητά ξανά νέο σχολείο. Την ανακοίνωση συνυπογράφει και ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού. 

 

"Αξιότιμοι κύριοι,
μετά τη λήξη της προθεσμίας εγγραφών στην Α’ τάξη (20.5.19) του σχολείου μας για τη σχολική χρονιά, 2019-2020, το ΔΣ του Συλλόγου μας ενημερώθηκε από την Διευθύντρια κ. Μ. Μάσσου ότι 17 από τους μαθητές που εγγράφηκαν θα πρέπει να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία, διότι ο συνολικός αριθμός εγγραφών στην Α’ τάξη για την επόμενη σχολική χρονιά ξεπερνά το όριο των 22 μαθητών που ορίζεται πλέον από τον Νόμο. Επιπλέον δε, ότι τα όμορα σχολεία αλλά και γενικότερα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας παρουσιάζουν φέτος στην Α’ τάξη της επόμενης σχολικής χρονιάς κάλυψη του παραπάνω νόμιμου ορίου μαθητών, σε κάποιες δε περιπτώσεις, ακόμα και υπερκάλυψη. Συνεπώς, τις επόμενες 15 περίπου ημέρες και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους (21.6.2019) αναζητείται λύση στέγασης του παραπάνω αριθμού μαθητών της Α’ τάξης, που θα αποχωρήσει από το σχολείο μας, στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου.

Ως γονείς, θεωρούμε ότι, έχουμε υποχρέωση να λάβουμε θέση στα παραπάνω δεδομένα σημειώνοντας τα εξής:

Για μια ακόμη χρονιά, όπως κάθε χρονιά την τελευταία 4ετία, παιδιά που δικαιούνται να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους , το σχολείο μας, θα αποπεμφθούν σε άλλα σχολεία, όμορα και μη, συμπληρώνοντας κενά στα αντίστοιχα τμήματα της Α’ τάξης.

Για μια ακόμη χρονιά το σχολείο μας αδυνατεί να υποδεχθεί τα παιδιά της γειτονίας του, διότι είναι υπερπλήρες, έχοντας συσσωρεύσει μαθητές πέραν της δυναμικότητάς του (κατασκευάστηκε με πρόβλεψη να λειτουργεί ως 6θέσιο, ενώ λειτουργεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ως 8θέσιο), διότι έχει εξαντλήσει κάθε προσωρινή λύση στέγασης-δημιουργίας αιθουσών (μετατροπή αίθουσας εκδηλώσεων και αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αίθουσες διδασκαλίας, έλλειψη αίθουσας ολοήμερου), διότι έχει συσσωρεύσει μαθητές σε ένα ακατάλληλο για τον αριθμό τους προαύλιο, παραβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο προβλεπόμενο από τον Νόμο ανά μαθητή χώρο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της καθημερινότητας αλλά και την επιβάρυνση της ασφάλειας των μαθητών του -παιδιών μας.

Για μια ακόμη χρονιά το νόμιμο όριο μαθητών στην Α’ τάξη θα εξαντληθεί, εάν ήδη δεν συζητείται να γίνει υπέρβαση αυτού παρά τον Νόμο ως «λύση ανάγκης».

Μόλις πριν 4 χρόνια, τη σχολική χρονιά 2015-2016, ως «λύση ανάγκης» της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, παραμονή του Αγιασμού, υπό την πίεση των τότε ταυτόσημων με τα σημερινά δεδομένων –με 22 μαθητές της Α’ τάξης του 5ου να «περισσεύουν» και να μην χωρούν σε κανένα σχολείο – το Δώμα(!) του κτιρίου του σχολείου μας μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας…
Εκεί στριμώχτηκαν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά οι μαθητές της Στ’ τάξης.

Στα 4 αυτά χρόνια δεν άλλαξε τίποτα , δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για να εξασφαλιστεί επαρκής και ασφαλής σχολική στέγη για τα παιδιά της γειτονιάς του 5ου Δημοτικού. Κι αυτό παρά το διαρκές και πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας κάθε χρόνο (υπ’ αριθ. πρωτ. 13182/2.6.2017, 1862/24.11.2018, 2737/31.1.2019 έγγραφα).

Σήμερα το πρόβλημα της στέγης για τους μαθητές του σχολείου μας εξακολουθεί να υφίσταται διαιωνιζόμενο. Και είναι σήμερα για μια ακόμη φορά επιτακτική και άμεση η ανάγκη επίλυσής του.

Καλούμε λοιπόν τον Δήμο να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το θέμα της σχολικής στέγης , να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την αξιοποίηση του οικοπέδου της οδού Κλειούς για την ανέγερση σχολικής στέγης στη γειτονιά μας, προς όφελος των μαθητών-των παιδιών μας.

Θέτουμε ευθέως το ερώτημα: για πόσα ακόμη χρόνια τα παιδιά της γειτονιάς μας αλλά και της πόλης μας θα αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που συμπληρώνουν κουτάκια;

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Χολαργού

                                               Η Πρόεδρος                                                      Η Γραμματέας
                               ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ                                      ΖΙΝΑ ΜΠΕΚΑ


Οι γονείς του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, ως κοινωνοί του ίδιου προβλήματος, συντασσόμαστε με το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής, γι’ αυτό και τη συνυπογράφουμε, μοιραζόμενοι τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες με τους γονείς του 5ου Δημοτικού Χολαργού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

                                            Η Πρόεδρος                                                          Η Γραμματέας
                             ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ                                            ΛΙΝΤΑ ΚΟΠΕΛΙΑ

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.