Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 15:41

Στους 27 Δήμους στην Ελλάδα ο Παπάγου-Χολαργός χωρίς υποδομές για προνήπια

nipiagogeiodeftrito

Σε ένα σύνολο 325 Δήμων στην Ελλάδα, ο Παπάγου-Χολαργός έχει μείνει στους 27 που δεν έχουν τη δυνατότητα, δηλαδή τις ικανές υποδομές να φιλοξενήσουν, ούτε την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020, προνήπια αφήνοντας τα εκτός της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης. Με λίγα λόγια η Δημοτική Αρχή Παπάγου-Χολαργού ούτε έχει βρει, ούτε έχει διαμορφώσει χώρους για άλλες περίπου 8 αίθουσες Νηπιαγωγείων εδώ και δύο χρόνια κι αυτό πλέον πιστοποιείται και με ΦΕΚ!

Ο Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην τριμερή επιτροπή που έχει οριστεί από το Νόμο, με αρνητική εισήγηση για τη φιλοξενία των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, δηλώνοντας ότι δεν έχει τους χώρους για να μπορέσει να στεγάσει τα περίπου 200 προνήπια της κάθε χρονιάς.

Στην τριμερή επιτροπή εκτός από τον ίδιο τον Δήμαρχο συμμετείχε ο Διευθυντής πρωταβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Αθήνας κ. Ανδρώνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου "ΠΕΡΙΚΛΗΣ" των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας κ. Τσιρίγος.

Το myxolargos/mypapagos.gr μίλησε με τον κ. Τσιρίγο για τις διεργασίες της επιτροπής. "Αν και ο Δήμαρχος Αποστολόπουλος ήρθε στην Επιτροπή με αρνητική εισήγηση, οφείλω να πω ότι ήταν καλά προετοιμασμένος. Είχε αρκετά στοιχεία στη διάθεσή του και θέλοντας να υποστηρίξει τη θέση του ανέφερε ότι δε θα ήθελε να βιαστεί να νοικιάσει χώρους για Νηπιαγωγεία οι οποίοι θα είναι χαμηλότεροι του επιπέδου των ήδη υπαρχόντων".

Ο κ. Τσιρίγος μας ενημέρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης είχαν αντίθετη άποψη από το Δήμαρχο, διατυπώνοντας και την πεποίθηση ότι είναι ένας Νόμος ο οποίος τελικά ήρθε για να μείνει και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο Δήμαρχος να προετοιμαστεί εν όψει της υποχρεωτικής του εφαρμογής από την επόμενη πια σχολική χρονιά. Στηρίζοντας μάλιστα στην πράξη τη θέση του ο κ. Τσιρίγος και θέλοντας να βοηθήσει τη Δημοτική Αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες έτεινε "χείραν βοηθείας" προτείνοντας τη συνεργασία του Συλλόγου του για την ανεύρεση χώρων κατάλληλων να φιλοξενήσουν τα προνήπια του Δήμου μας το 2021-2022 οπότε και θα τεθεί σε υποχρεωτική ισχύ ο Νόμος.

Να θυμήσουμε ωστόσο ότι ο κ. Αποστολόπουλος έχει φανερά αντίθετη και καταγεγραμμένη άποψη για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όπως άλλωστε έχει καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να παραμένουν τα τετράχρονα στους Παιδικούς Σταθμούς δηλώνοντας ότι αυτό είναι και η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικογενειών αφού οι παροχές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς είναι υψηλότερες.

Μία θέση αντίθετη σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα αφού τόσο εκπαιδευτικοί όσοι και παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν την ένταξη των τετράχρονων παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία που τα βοηθά στην ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη. Από την άλλη παραμένοντας τα προνήπια στους Παιδικούς Σταθμούς κρατούν θέσεις από παιδιά μικρότερων ηλικιών που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν επιβαρύνοντας τις εγαζόμενες μητέρες και του οικονομικούς προϋπολογισμού της οικογενειών με βρέφη.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν και γι αυτό το θέμα ο Δήμαρχος Αποστολόπουλος επέλεξε να μεταθέσει τη λύση του, μετά την προεκλογική χρονιά πιθανώς για να μην πάρει το ρίσκο της δυσαρέσκειας δημοτών που πράγματι προτιμούν τους Παιδικούς Σταθμούς ή ακόμη και για να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει προκάτ αίθουσες για τη στέγαση των προνηπίων, λύση που φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει το Σεπτέμβριο του 2021.

Χωρίς να έχει κινήσει καμία απολύτως διαδικασία η νυν Δημοτική Αρχή εδώ και δύο χρόνια εξεύρεσης νέων χώρων ούτε για ενοικίαση, αλλά πολύ περισσότερο για ανέγερση νέου κτιρίου που θα μπορούσε να στεγάσει τα νέα τμήματα που εκ των πραγμάτων και υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνουν εν όψει της πλήρους εφαρμογής του Νόμου, η λύση των προκάτ αιθουσών σε οικόπεδο που και αυτό όμως θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακούγεται ως η μόνη λύση που τελικά θα έχει ο επόμενος Δήμαρχος.

Να θυμίσουμε ότι η υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων προνηπίων στη δίχρονη υποχρεωτική, δημόσια, προσχολική εκπαίδευση άρχισε από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας. Ενώ μόλις προχθές, 26 Φεβρουαρίου 2019, με νέο ΦΕΚ άλλοι 114 εντάχθηκαν στην εφαρμογή του. Σε σύνολο δηλαδή 325 Δήμων στην Ελλάδα οι 298 δηλώνουν πανέτοιμοι. Οι 27 θα τρέχουν να προλάβουν με αναγκαστικές λύσεις τελευταίας στιγμής, μεταξύ αυτών και ο Παπάγου-Χολαργός!
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.