Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 03:33

Αντ Λάλος: Ο Χολαργιώτης Δ/ντης της ΕΜΥ αποκλειστικά, για την κλιματική αλλαγή

antonislalos


Όλο και συχνότερα τον τελευταίο καιρό, ειδικότερα μετά τα φετινά τραγικά γεγονότα της πλημμύρας στη Μάνδρα και της φωτιάς στο Μάτι με θύματα δεκάδες πολίτες, ακούμε για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που με τις μεγάλες ποσότητες νερού και τoυς ισχυρούς ανέμους μέσα σε λίγο χρόνο άφησαν πίσω τους 119 νεκρούς.

Ποιός θα μπορούσε να είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος αυτή τη στιγμή, να μας πει με απλά λόγια τι είναι αυτό που μας... φταίει με τον καιρό τελευταία, εκτός από τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Προγνώσεων της ΕΜΥ, τον Χολαργιώτη κ. Αντώνη Λάλο;

Ο Αντώνης Λάλος γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει μέχρι και σήμερα με την οικογένεια του στο Χολαργό, στη γειτονιά της πλατείας Δημοκρατίας. Σπούδασε Φυσικός στο ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μάστερ στη Μετεωρολογία.
Από το 1986 εργάζεται στην ΕΜΥ σαν μετεωρολόγος - προγνώστης, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια είναι στο τιμόνι της Υπηρεσίας από τη θέση του Διευθυντή. Συνεργάστηκε από πολύ νωρίς ως μετεωρολόγος παρουσιαστής με τον ΣΚΑΙ, το STAR, τον ΑΛΦΑ αλλά και τη δημόσια τηλεόραση.

Το myxolargos/mypapagos.gr αναζήτησε κάποιες απαντήσεις από τον κ. Λάλο στα πρώτα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό του καθένα από εμάς. Απαντήσεις στο τί να περιμένουμε και πότε να το περιμένουμε. Αν μπορούμε και πώς να αμυνθούμε. Πόσο να εμπιστευόμαστε τις προβλέψεις της ΕΜΥ.


Κε Λάλο, τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες στην Αττική οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ισχύει; Τι να περιμένουμε για το μέλλον; Κι αν μπορείτε προσδιορίστε το και χρονικά.

Α.Λ.: Η κλιματική αλλαγή είναι μια αργή διαδικασία που μπορεί να γίνει αισθητή σε βάθος χρόνου 30 έως 50 ετών. Απλά κάθε χρονιά δίνει τις ενδείξεις που οδηγούν σε αυτή.
Για παράδειγμα, ο φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα και ο σχετικά ηπιότερος του 2007 αλλά και πολλοί άλλοι ενδιάμεσα, δείχνουν πλέον ότι αυξάνει ο αριθμός ημερών που έχουμε καύσωνες, όπως και ότι το καλοκαίρι επιμηκύνεται.
Πέρα από τις κλιματικές αλλαγές οι μεγαλουπόλεις φαίνεται να «αυτονομούνται» καθώς εμφανίζουν «αστικού τύπου κλιματική αλλαγή» λόγω του φαινομένου της θερμικής νησίδας.
Πλημμυρικά φαινόμενα από ακραίες καιρικές συνθήκες συμβαίνουν όλο και πιο συχνά κυρίως στις παρυφές των μεγαλουπόλεων, αλλά και όχι μόνον από ακραίες συνθήκες, καθώς πλέον οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτά οφείλονται περισσότερο σε ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η άναρχη δόμηση, οι υποβαθμισμένες περιοχές που αστικοποιούνται, η αποψίλωση δασών κ.λπ.

Σε ευρύτερο ελλαδικό επίπεδο.
Τα προβλήματα είναι παρόμοια με κυριότερο την ερημοποίηση κυρίως των ανατολικών νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων, των εντατικών καλλιεργειών που επιτείνουν την αποσάθρωση περιοχών σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές.
Όλα αυτά μαζί και με την τελευταία έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή (IPCC) έχουν να κάνουν με την εμμονή καιρικών συνθηκών όπως πολλές μέρες με καύσωνα, πολλές μέρες με μελτέμια, πολλές μέρες χωρίς βροχές το χειμώνα κ.λπ.


Πιστεύετε ότι το μικροκλίμα σε τοπικό επίπεδο μπορεί να επηρεαστεί ώστε να αποτελέσει μέτρο άμυνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με τοπικές παρεμβάσεις π.χ. φυτεύσεις, χρήση βιοκλιματικών υλικών κ.ά.;

Α.Λ.: Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαία μία άλλη πολιτική "για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" αλλά και για την μείωση της τρωτότητας των μεγάλων κυρίως οικιστικών περιοχών, με πολύ πρόσφατα ως παραδείγματα τη Μάνδρα και το Μάτι. Μία πολιτική αειφόρου ή «πράσινης» ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι ήπιες ενέργειες που αποσκοπούν σε μια τέτοια προοπτική και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών προς την ίδια κατεύθυνση όπως για παράδειγμα στην πολιτική δημοσίων επενδύσεων και έργων, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Μένει ωστόσο να αποδειχτεί αν αυτό μπορεί να γίνει και σε ποιό βαθμό σε συνθήκες οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.


Πόσο ακριβής μπορεί να είναι η πρόβλεψη του καιρού; Πόσες μέρες μπροστά μπορείτε να προβλέψετε και σε τι ποσοστό μπορούμε να την εμπιστευόμαστε;

Α.Λ.: Η πρόβλεψη του καιρού είναι πλέον πολύ ακριβής για τουλάχιστον 3 ημέρες με το ποσοστό να πέφτει κάτω από το 50% μετά τις 6-7 ημέρες. Εκεί που χωλαίνει ακόμα σε όλο τον κόσμο είναι στην πρόγνωση έξω ακριβώς από το σπίτι μας πχ αν θα βρέξει την ώρα που θα πηγαίνει η νύφη στην εκκλησία ή αν θα μπορούν να στρώσουν έξω για φαγητό στις 3 ή στις 5 η ώρα το καλοκαίρι, όταν περιμένουμε καταιγίδες γιατί μετά τις 6 δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν τα τραπέζια, σε πολύ συγκεκριμένο μέρος και πάλι, με φαινόμενα που το καλοκαίρι είναι πολύ τοπικού χαρακτήρα και διαφορετικού χρόνου εκδήλωσης.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.