Τί κάνω αν με πετύχει η καταιγίδα στο αυτοκίνητο;
Καλές οι οδηγίες που προτείνει η Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την περίπτωση καταιγίδας κατά την οδήγηση, ρίξτε όμως μια ματιά και σε αυτές που προτείνουν οι έμπειροι αυτοκινητιστές. Το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων καταιγίδων δείχνει να έχει εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, αρκετά πιθανό λοιπόν να μας πετύχει και στο αυτοκίνητο.
Ασφαλής Οδήγηση στη Βροχή
Για λόγους προφύλαξης θα πρέπει να λάβουμε ορισμένες παραμέτρους υπόψην μας προτού οδηγήσουμε σε βροχερές συνθήκες καθώς ενέχονται ορισμένοι κίνδυνοι.
Η βροχή και η υγρασία αυξάνουν τις πιθανότητες βλάβης στο όχημα μας, καθώς τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη, ειδικά των παλαιότερων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, εμφανίζουν ευαισθησία σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Όταν η οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία οφείλουμε να λαμβάνουμε προφυλάξεις προκειμένου να αποφύγουμε ένα ατύχημα ή μια βλάβη.
Τι συμβαίνει όταν βρέχει
· Ο συντελεστής τριβής της ασφάλτου μειώνεται δραματικά και η ολισθηρότητα αυξάνεται.
· Τα ελαστικά δεν ζεσταίνονται, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσφυση.
· Τα βαμμένα τμήματα του οδοστρώματος (διαχωριστικές λωρίδες και διαβάσεις) αποκτούν ακόμα μικρότερη πρόσφυση.
· Η ορατότητα μειώνεται (θολώνουν τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς και οι ζελατίνες των μοτοσικλετιστών).
· Τα σήματα και οι φωτεινοί σηματοδότες γίνονται δυσδιάκριτα για όλους.
· Οι λακκούβες γεμίζουν νερό, γίνονται δυσδιάκριτες και δεν εντοπίζεται εύκολα το βάθος τους.
· Οι σχάρες των υπονόμων φράζουν, από σκουπίδια που παρασύρονται στο δρόμο, και τα νερά πλημμυρίζουν το δρόμο και ειδικά τις υπόγειες διαβάσεις.
Πριν την εκκίνηση
· Σχεδιάζουμε τη διαδρομή μας αποφεύγοντας σημεία που συνήθως πλημμυρίζουν.
· Φεύγουμε νωρίτερα μιας και η οδήγηση σε βροχή επιβάλει χαμηλότερες ταχύτητες και ενδέχεται να επιφυλάσσει αναπάντεχες καθυστερήσεις.
· Βεβαιωνόμαστε για την καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και των φώτων μας, χωρίς να παραλείψουμε τον έλεγχο των φώτων ομίχλης.
· Ενημερωνόμαστε για τα πλέον πρόσφατα δεδομένα για τον καιρό, τις οδικές συνθήκες (μποτιλιάρισμα, πλημμύρες) από τα δελτία καιρού και οδικών συνθηκών.
· Ελέγχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας της οδικής βοήθειας σε περίπτωση κατά την οποία ακινητοποιηθούμε.
· Βεβαιωνόμαστε για την καλή κατάσταση του τριγώνου, του φαρμακείου και του ανακλαστικού αδιάβροχου που οφείλουμε πάντα να έχουμε στο όχημα μας.
· Βεβαιωνόμαστε για την ασφαλή πρόσδεση φορτίων στο όχημα μας.
Όταν οδηγούμε
· Ανάβουμε τα μεσαία φώτα για να γινόμαστε εύκολα ορατοί από όλους (πεζούς & οδηγούς) ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας.
· Κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το συνηθισμένο, από το προπορευόμενο όχημα καθώς οι αποστάσεις πέδησης αυξάνονται σε συνθήκες βροχής
· Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα.
· Προσέχουμε την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία λόγω του όγκου τους εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες νερού εμποδίζοντας την ορατότητά μας.
· Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα και απαλές κινήσεις, προβλέποντας τις οδικές συνθήκες.
· Κλείνουμε όλα τα παράθυρα
· Δεν οδηγούμε με ταχύτητα ούτε προσπερνούμε σε στροφές και σημεία με χαμηλή ορατότητα.
Λιμνάζοντα νερά
· Σε περίπτωση που πέσουμε σε σημείο με λιμνάζοντα νερά τα οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε, θυμόμαστε τα εξής:
- Χαμηλώνουμε ταχύτητα και περνάμε με μεγάλη προσοχή διατηρώντας στο κιβώτιο την μικρότερη δυνατή σχέση. Η γρήγορη οδήγηση σε λιμνάζοντα νερά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ενώ μπορεί να προκαλέσει απώλεια του ελέγχου και να θέσουμε σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς.
- Δεν οδηγούμε σε νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το βάθος.
- Οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου.
- Δεν οδηγούμε μέσα σε κινούμενα νερά διότι μπορεί να μας παρασύρουν. Για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κινούμαστε κοντά σε κοίτες ποταμών, λιμνών ή στη θάλασσα.
Υδρολίσθηση
• Το φαινόμενο της υδρολίσθησης είναι η βασική αιτία απώλειας της πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα. Εάν η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα στρώμα νερού μεταξύ οδοστρώματος και ελαστικού με αποτέλεσμα την απώλεια πρόσφυσης. Πως αντιδρούμε;
1) Κρατούμε το τιμόνι σταθερό στην πορεία που έχουμε επιλέξει.
2) Δεν πατάμε απότομα φρένο.
3) Μειώνουμε την ταχύτητα αφήνοντας το γκάζι ή εάν είναι δυνατό κατεβάζοντας ταχύτητα.
4) Περιμένουμε τα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους.
Συνολικά, οδηγώντας σε βρεγμένο οδόστρωμα:
1ον) Διατηρούμε την ταχύτητα του οχήματος σε χαμηλά επίπεδα,
2ον) Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές πορείας,
3ον) Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις
4ον) Αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις.