Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024 13:38

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή

gouditsipras

Σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου συμμετείχε χθες ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Ο Δημάρχος στη συνέχεια εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο παρότι κάνει ειδκή αναφορά σε όσους "επένδυαν σε ψηφοθηρικά παιχνίδια", ωστόσο δεν αναφέρεται στην ατζέντα που ο ίδιος ανέπτυξε στον Αλ. Τσίπρα με την ευκαιρία που το δόθηκε.

Στο διά ταύτα και επί της ουσίας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε χθες Τρίτη 5 Ιουνίου, σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, ανακοινώνοντας την «υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες», τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών». Αλλά, πρόσθεσε, και για όσους από τον χώρο της Πολεοδομίας έχουν ασχοληθεί επιστημονικά για χρόνια με τον χώρο αυτό, «έναν από τους λίγους στην πρωτεύουσα που μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση που ζήτησε με εκπροσώπους της ΤΑ, των υπουργείων και των φορέων αφορά στην ανάδειξη ενός ζητήματος που τα κινήματα πολιτών στην Αθήνα διεκδικούν εδώ και δεκαετίες, και αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή. Υπενθύμισε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την απόδοση δημόσιων χώρων στην ΤΑ και κατ’ επέκταση στους πολίτες έχει αναλάβει η κυβέρνηση και σε άλλες περιοχές της χώρας και στην Αθήνα, το Πάρκο Τρίτση, αλλά και στη Θεσσαλονίκη με τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα πρώτα βήματα που θα κληθούν να συνομολογήσουν και να δρομολογήσουν και τα οποία έχουν ως αφετηρία:

– Τη χωροθέτηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών, της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), των Δήμων και της Περιφέρειας).

– Στη συνέχεια, είπε, «θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νόμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, στον οποίο νόμο θα περιγράφονται ο χαρακτήρας, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του Φορέα και θα αποτυπώνονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις του σχεδιασμού».

– Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποκατασταθεί το υπερκείμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού, με την ολοκλήρωση της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή αποτελεί τον μοναδικό, μεγάλο, ελεύθερο, δημόσιο χώρο στην Αθήνα, ένα ενιαίο αστικό τοπίο στο οποίο κύριο ρόλο παίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά, η ιστορικότητα του χώρου κι η αρχιτεκτονική αξία των κτισμάτων του.

Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου.

Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, ωστόσο έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που του επιτρέπουν να λειτουργήσει ως άνοιγμα και ως συνέχεια του όρους του Υμηττού.

Ενα σύνολο αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτισμάτων θυμίζει την παρουσία της «Στρατιωτικής Πόλης Γουδή» που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε ως τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα, στον χώρο αυτό λειτούργησε παλαιότερα το Φθισιατρείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Ο πυρήνας του πάρκου είναι υπό την ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς του ανήκουν τα 550 στρέμματα από την συνολική έκταση. Συγκεκριμένα τα 330 στρέμματα αποτελούν το Άλσος Στρατού. Τα υπόλοιπα περίπου 400 στρέμματα ανήκουν στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου.

Οσον αφορά το μέρος του χώρου που ανήκει στον Δήμο Ζωγράφου, πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο έκτασης 49 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε άλλοτε το Στρατόπεδο «Γουδή», και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε οργανωμένο χώρο αναψυχής και αθλοπαιδιών αποτελώντας σημαντική διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και υπερτοπικά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παιδική χαρά με ξύλινες κατασκευές, χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς κι αναψυκτήριο.

ΠΗΓΗ: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.