Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 01:37

Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας αυτή τη βδομάδα


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Δύο αξιόλογα περιστατικά μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα, έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας στην περιοχή μας. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, και οφείλεται σε συστήματα καιρού που δημιουργούν ισχυρούς νότιους ανέμους που σηκώνουν σημαντικές ποσότητες κονιορτού από την έρημο Σαχάρα οι οποίες εν συνεχεία μεταφέρονται προς την χώρα μας περιορίζοντας την ορατότητα και, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νεφώσεων, δημιουργώντας το φαινόμενο της "κόκκινης βροχής" ή "λασποβροχής" που αποτελεί τον "εφιάλτη" των σχολαστικών με την καθαριότητα κατοίκων της περιοχής μας.
synnefa
Με άστατο καιρό προβλέπεται να ξεκινήσει η εβδομάδα και είναι αρκετά πιθανό, κατά την διάρκεια της Δευτέρας, να επικρατήσουν διαστήματα με πυκνές νεφώσεις και παροδικές βροχές. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο ήλιος θα εναλλάσσεται με συννεφιά ενώ η πιθανότητα παροδικής βροχής είναι υπαρκτή. Την Τετάρτη, προβλέπεται επικράτηση βορείων - ανατολικών ανέμων και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Από την Πέμπτη προβλέπεται να επικρατήσουν ήπιες συνθήκες με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, τους ανέμους να εξασθενούν και την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Οι ήπιες συνθήκες προβλέπεται να συνεχιστούν τόσο την Παρασκευή όσο και το Σαββατοκύριακο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί με πολύ ήπιες και ασυνήθιστα θερμές, για τα δεδομένα της εποχής, συνθήκες οι οποίες θα παραπέμπουν περισσότερο σε προχωρημένη άνοιξη ή αρχές Καλοκαιριού. Επίσης, διαμορφώνεται τάση μεταβολής του καιρού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας μετά την Μ.Παρασκευή.

Καλή εβδομάδα!!!

*Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr και Ιδιοκτήτης μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.