Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 03:00

Με σύμμαχο τον Νοτιά το πέταγμα του χαρταετού στον Υμηττό!

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Με εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς, θα κυλήσουν, τόσο το Σάββατο όσο και η Kυριακή, σε Παπάγου και Χολαργό, με την πιθανότητα βροχής, όμως, να είναι μικρή. Ο Νοτιάς θα επικρατήσει κατά την διάρκεια του Σαββάτου για να ενισχυθεί, σημαντικά, την νύχτα προς την Κυριακή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από σφοδρούς ανέμους.
Η Καθαρά Δευτέρα, θα εξελιχθεί, επίσης, με εναλλαγές ηλιοφάνειας και κλειστού καιρού ενώ, υπάρχει ενδεχόμενο παροδικών βροχών, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εξασθένιση, κατά την διάρκεια της ημέρας.


Αν τα στοιχεία δεν αλλάξουν, το πέταγμα του χαρταετού, στο προάστιόμας θα έχει ως σύμμαχο τον άνεμο αν και είναι πιθανό, τελικά, σεκάποιες περιπτώσεις, η έντασή του να πέσει και κάτω από τα ιδανικάπλαίσια (ιδανική ένταση είναι μεταξύ 3 και 5bf). Αξίζει να σημειωθεί πως η διεύθυνση του ανέμου προβλέπεται να είναι Νότια - Νοτιοδυτική, γεγονός που ευνοεί τις "πτήσεις" στους πρόποδες του Υμηττού, καθώς οι νοτιοδυτικοί άνεμοι, όταν προσπίπτουν στις ανατολικές πλευρές του βουνού μας, λειτουργούν ως "αναβάτες", βοηθούν στο να ανέβουν οι χαρταετοί "στα ύψη".
Η θερμοκρασία, στο προάστιό μας, καθ'όλη την διάρκεια του τριημέρου,θα κυμαίνεται σε, σχετικά, υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές ναξεπερνούν τα επίπεδα τους 15°C και τις ελάχιστες, να πέφτουν κοντάστους 10°C.
Η σκόνη είναι πιθανό να κάνει αισθητή την παρουσία της, κυρίως τηνΚυριακή και την Κ. Δευτέρα, και σε περίπτωση πουβρέξει, οι σταγόνες θα έχουν περιεκτικότητα σε κονιορτό.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η νέα εβδομάδα, θαεξελιχθεί με νεφελώδη και, αρκετά βροχερό καιρό και, δεν αποκλείεται,κατά διαστήματα, τα φαινόμενα να έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια ενώη θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση και θα επανέλθει κοντά στιςκλιματικές τιμές.
Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη, αξίζει να σημειωθεί η τάση, σταπρογνωστικά στοιχεία, για επιστροφή του "Χειμώνα" με συνθήκες που θαμπορούσαν να φέρουν αξιόλογες ψυχρές εισβολές, στην χώρα μας και,γιατί όχι, τον "λευκό επισκέπτη", για μία ακόμα φορά, στο προάστιόμας. Ωστόσο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις!

Καλό τριήμερο και Καλή Σαρακοστή!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.