Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 04:01

Από τις ανεξέλεγκτες κοπές, στη… «φάμπρικα» των μεταφυτεύσεων

Μετά την μακρά περίοδο των ανεξέλεγκτων κοπών δέντρων στο Δήμο Παπάγου Χολαργού η νέα μόδα τώρα επιτάσσει τις… μεταφυτεύσεις. Συγκεκριμένα στην 1ησυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2023 έφτασαν στο όργανο αιτήματα κοπής 6 ελαιόδεντρων και αποφασίστηκε η παραμονή του ενός στο σημείο όπου βρίσκεται, και η μεταφύτευση των υπολοίπων 5, με το ένα εξ αυτών να πρόκειται για υπεραιωνόβιο δέντρο (φωτό).

Ειδικότερα για τα ελαιόδεντρα, η δημοτική αρχή παρουσιάζει ξαφνικά μία ευαισθησία και αντί να υιοθετεί (όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα) στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αιτήματα κοπής των πολιτών, κατά κύριο λόγο εργολάβων νέων οικοδομών, μετατρέπει την εισήγηση και στη συνέχεια την απόφαση σε… μεταφύτευση και σε σημείο «που θα υποδείξει η Υπηρεσία Πρασίνου».

Τι κι αν η εμπειρία των πρόσφατων μεταφυτεύσεων ελιών από τα έργα της Βουτσινά, ήταν δραματική, όπως επεσήμανε στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Ανυφαντής, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο παράδειγμα με τα τρία δέντρα που μεταφέρθηκαν από τα πεζοδρόμια στην πλατεία Δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο κ. Ανυφαντής η μεταφύτευση έγινε σε άστοχη εποχή του έτους -μέσα στο καλοκαίρι- και με πολύ κακό τρόπο, θυμίζοντας τη βίαιη εξαγωγή τους με μηχανήματα έργου. Ο κ. Ανυφαντής ζήτησε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη από την Υπηρεσία Πρασίνου σχετικά με τις μεταφυτεύσεις ελαιόδεντρων, για να πάρει την απάντηση από το Δήμαρχο ότι στις ελιές της Βουτσινά έφταιγαν οι ρίζες τους. «Έβγαζε και δεv υπήρχε oύτε καv ρίζες από κάτω, γιατί ακριβώς είχαv φυτευτεί δίπλα στις πoλυκατoικίες, δίπλα σε μαvτρότoιχoυς, με μπετό παvτoύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολόπουλος.

Στην ίδια συζήτηση η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σιώτου ζήτησε να υπάρχει μία έκθεση για την πορεία των μεταφυτεύσεων και τόνισε, ότι καθώς θα αναλαμβάνουν οι δημότες τις μεταφυτεύσεις θα πρέπει ο Δήμος να επιβλέπει και να θέτει τους όρους. Για να πάρει τη διαβεβαίωση του εντεταλμένου συμβούλου για το Περιβάλλον κ. Θανάση Κούτρα: «Πρoσωπική μoυ επίβλεψη είvαι oι ελιές. Εγώ είμαι εκεί παρώv».

 

Στη φωτό το εμβληματικό ελαιόδεντρο της οδού Ξανθίππου, που πρόκειται να μεταφυτευτεί σε σημείο, που θα υποδείξει η υπηρεσία πρασίνου και παρότι σήμερα (20/2) γκρεμίστηκε η διπλοκατοικία, ακόμη αυτό δεν έχει γίνει γνωστό.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.