Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 05:30

Σάββατο-Κυριακή οι πιο ζεστές μέρες σε Παπάγου και Χολαργό

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Παρ' ότι ο όρος "καύσωνας", συχνά, κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, δεν αποτελεί μία σαφώς ορισμένη μετεωρολογική έννοια. Για τον περισσότερο κόσμο, καύσωνας είναι μία περίοδος με έντονη ζέστη που προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε μία προσπάθειά της να ορίσει το φαινόμενο, έθεσε τα εξής κριτήρια: 

  • Θα πρέπει η μέγιστη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 39°C
  • Η ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από 26°C
  • Το ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος να είναι σχετικά μικρό 
  • Αυτές οι συνθήκες να πληρούνται για τρεις, τουλάχιστον, συνεχόμενεςημέρες. 

Με βάση αυτά τα κριτήρια, το κύμα ζέστης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας και επηρεάζει έντονα και τα προάστια του Παπάγου και του Χολαργού, ενώ προκαλεί μεγάλη δυσφορία και έχει μεγάλη διάρκεια, δεν πληρεί τα κριτήρια του καύσωνα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες στην περιοχή δεν ξεπερνούν τους 37°C με 38°C. Παρ'όλα αυτά, πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη θερμή περίοδο η οποία έχει σαν χαρακτηριστικά, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, τη μεγάλη διάρκεια και την αυξημένη υγρασία που συμβάλλει ώστε το αίσθημα δυσφορίας να είναι ακόμα εντονότερο.


Το κύμα ζέστης θα συνεχιστεί με την ίδια, περίπου, ένταση μέχρι και την Κυριακή. Ειδικά στο προάστιό μας, οι μέγιστες θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάνουν τους 35°C με 38°C, οι ελάχιστες θερμοκρασίες να είναι κοντά στους 25°C, οι άνεμοι να είναι γενικά ασθενείς και το αίσθημα δυσφορίας να είναι αρκετά υψηλό με την αισθητή θερμοκρασία, τα μεσημέρια, να φτάνει κοντά στους 40°C εξ'αιτίας της σχετικά υψηλής υγρασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, θερμότερες ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

Παρά την κάμψη της θερμοκρασίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η ζέστη δεν θα υποχωρήσει ουσιαστικά, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες, στο Χαλάνδρι, θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τους 32°C και, μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό νέο κύμα ζέστης να επηρεάσει την περιοχή μας στις αρχές Ιουλίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η παρατεταμένη ζέστη των επόμενων ημερών, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πολύ επικίνδυνες, για την εκδήλωση πυρκαγιών, συνθήκες, στον Υμηττό, στα τέλη του μήνα και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εαν, όπως είναι αρκετά πιθανό, επικρατήσει Μελτέμι. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υπάρχει σχετική επαγρύπνηση καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, "δεν θέλει και πολύ" να γίνει η καταστροφή!

Καλό Σαββατοκύριακο


* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.