Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 18:30

"Το άλλο πρόσωπο της Κλασικής Μουσικής" στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης


monembx

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ένα σύγχρονο τραγούδι ή μια σύγχρονη μουσική και αναρωτιόμαστε τι μας θυμίζει. Κατ’ αναλογίαν, όχι σπάνια, η ακρόαση ενός συνθέματος της κλασικής-λόγιας μουσικής προκαλεί τη μνήμη στην αναζήτηση συγγενικών μουσικών ήχων. Αυτά συμβαίνουν επειδή ολόκληρη η ιστορία της μουσικής, όπως και κάθε τέχνης, άλλωστε, είναι γεμάτη από δάνεια, από μιμήσεις, από ... κλοπές! Όλοι αντιγράφουν όλους!!! Μόνο που οι μέτριοι μιμούνται, ενώ οι σπουδαίοι κλέβουν, όπως φέρεται ειπών ο σπουδαίος μουσουργός του 20ου αιώνα Ίγκορ Στραβίνσκυ.

Αυτά και άλλα σχετικά επεξεργάζεται και παρουσιάζει στην ομιλία του ο γνωστός κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης υποστηρίζοντας τις αναφορές του με επιλεγμένα μουσικά δείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Λαϊκά τραγούδια και μουσικές γνωστά σε όλους, που γεννήθηκαν, μετά από περισσότερο ή λιγότερο εμπνευσμένες επεξεργασίες με σύγχρονο τρόπο, από γνωστά ή/και άγνωστα έργα της κλασικής-λόγιας μουσικής. Ή αλλιώς «Η κλασική μουσική ... αλλιώς»

Την εκδήλωση θα τιμήσει με τη συμμετοχή της η διακεκριμένη πιανίστρια Ντιάνα Βρανούση, η οποία πραγματοποίησε προσφάτως (Ιανουάριος 2018) ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, ώρα 19:30

Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

(Λεωφόρος Περικλέους 55, Χολαργός)


Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.