Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ενημερωτικό δελτίο από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγ. Γεωργίου

on .

aigiorgisfin23long

Παπάγου 21 Ιουνίου 2013

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με το οφειλόμενο εκκλησιαστικό φρόνημα, αλλά και τις κατά τις κείμενες διατάξεις  υποχρεώσεις του, παρακολουθεί τα όσα τον τελευταίο καιρό, μεμονωμένα άτομα, προσπαθούν να δημιουργήσουν σχετικά με τον ανεγερθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Το υπεύθυνο προς τούτο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, νομικό πρόσωπο Δημόσιου Δίκαιου, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ως εκ της φύσεως του προβλήματος, αλλά και την καταβληθείσα προσπάθεια για συνεργασία και αποφυγή των από ορισμένη πλευρά ακροτήτων, κρίνει πλέον αναγκαίο με υπεύθυνο τρόπο, να σας γνωρίσει τα κατωτέρω:

1. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο απέστειλε το με αριθμ. 4/18-4-2013 το πρακτικό (έγγραφο) στο Σύλλογο Ανεγέρσεως «ο Άγιος Γεώργιος», το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής:

«Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας μας με συναίσθηση ευθύνης και το πρέπεον εκκλησιαστικό φρόνημα, για μια ακόμη φορά σας καλεί να ανταποκριθείτε στις περιστάσεις των καιρών και την επί σαράντα χρόνια μεγάλη προσφορά του Συλλόγου στην ανέγερση της Εκκλησίας μας.

Προς άρση αμφισβητήσεων και δημιουργία αδιεξόδων από ενέργειες και παραλείψεις ελαχίστων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, αρμόδιο και υπεύθυνο αποκλειστικά για την εκτέλεση όλων των έργων, ως και για την εύρυθμη λειτουργία της Ενορίας και του Ενοριακού Ναού μας, επιδιώκει την οφειλόμενη συνεργασία προς επίλυση των υφισταμένων εκκρεμοτήτων και ειδικότερα του μεγάλου χρέους του Συλλόγου.

Προς τούτο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση μελών του Δ.Σ. σας και ενοριτών, όπως αναλάβει την πληρωμή κατόπιν εκκαθαρίσεως, των όσων οφείλονται εκ μέρους σας, με την ταυτόχρονη παράδοση κατά τις διατάξεις του καταστατικού του Συλλόγου.

Έτσι εκπληρώνεται ολοκληρωτικά και ο σκοπός του Συλλόγου με την εκ μέρους μας ανάληψη των εκκρεμών υποχρεώσεών του. Περαιτέρω κατά τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται εφεξής η ενιαία διαχείριση και αποκλειστική ευθύνη του αρμοδίου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και αποφεύγονται διαχειριστικές πράξεις και δυσλειτουργίες στον ίδιο χώρο.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκφράζει για ακόμη μια φορά τις θερμές του ευχαριστίες, προς όλους όσους συνέβαλαν και δια του Συλλόγου, από κάθε θέση, καθοριστικά στην ανέγερση της Εκκλησίας μας και θα αποτίει πάντοτε την οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση.

Με τη βεβαιότητα ότι το Δ.Σ. θα ανταποκριθεί θετικά στο καθήκον του και τα συμφέροντα της Ενορίας μας , παρακαλούμε να έχουμε άμεσα συγκεκριμένη επί των ανωτέρω απάντηση, προκειμένου να προσχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες προς κάλυψη του σημαντικού εκκρεμούς χρέους του Συλλόγου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, να μας γνωρίσετε αναλυτικά τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά, τις σχετικές συμβάσεις και παραστατικά, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας και μέχρι σήμερον. Επίσης, εάν έχετε διασφαλίσει την εξόφληση αυτών και τις εκ μέρους σας εγγυήσεις, ώστε να γνωρίζει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τι πρέπει να πράξει, προς διασφάλιση και του κύρους της Εκκλησίας και του πληρώματος από τις εκκρεμότητες αυτές και αναμενόμενες οχλήσεις των δικαιούχων. Η παρούσα παρακαλούμε να καταχωρηθεί στο βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ. του Συλλόγου»

  1. Ο Σύλλογος Ανεγέρσεως, νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ως όλα τα λειτουργούντα και στο προάστιό μας σωματεία, ουδεμία συγκεκριμένη, ως όφειλε, απάντηση έδωσε επό των ανωτέρω κρίσιμων θεμάτων, τα οποία και μόνον έπρεπε να τον απασχολούν. Ο Σύλλογος, αντιθέτως, περιορίζεται σε γνωστές λεκτικές διακηρύξεις θέσεων, αμφισβητήσεως της νομιμότητας της άνω αποφάσεως του κατά νόμον αρμοδίου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και καταλήγει με δύναμη δικαστικής κρίσεως ότι «το έγγραφό σας κρίνεται τυπικά και ουσιαστικά αντικανονικό και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτο».

Τα συμπεράσματα δικά σας.

3. Τα της διοικήσεως της κάθε Ενορίας, ως και τα της ανεγέρσεως του κάθε ενοριακού Ιερού Ναού, εν προκειμένω και του δικού μας, διέπονται από ειδικές νομικές διατάξεις της θρησκευτικής νομοθεσίας με αποκλειστικά υπεύθυνο το εκάστοτε Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και υπό τον άμεσο έλεγχο της Αρχιεπισκοπής. Σημειώνεται για την πληρότητα της ενημέρωσής σας, ότι τούτο δεν προβλέπεται, ούτε άλλωστε ήταν δυνατόν, από το καταστατικό του Συλλόγου  Ανεγέρσεως.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Α. Το αρμόδιο και υπεύθυνο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, όπως και κατά το παρελθόν έπραξε, αλλά και όπως και εκ του άνω εγγράφου του προκύπτει, ζήτησε από το Σύλλογο Ανεγέρσεως «να μας γνωρίσετε αναλυτικά τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά, τις σχετικές συμβάσεις και παραστατικά… προκειμένου να προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες προς κάλυψη του σημαντικού χρέους του Συλλόγου» και για να «αποφεύγονται διαχειριστικές πράξεις και δυσλειτουργίες στον ίδιο χώρο».

Επί τούτων δεν υπήρξε απάντηση. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Β. Αντιθέτως με τις εκ μέρους της Προέδρου του Συλλόγου ανακοινώσεις της εμφανίζει για πρώτη φορά, ύστερα από 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου τα κατωτέρω χρέη του.

1. Κατά τον απολογισμό της Προέδρου (Γ.Σ. 3/3/2013) τρέχον χρέος 88.000 ευρώ.

2. Στην από 4/6/2013 ανακοίνωση της Προέδρου του Συλλόγου κ. Αγγελικής Κούτρα χρεωστικό υπόλοιπο 70,000 ευρώ περίπου και

3. Στην από 14/6/2013 επιστολή της αναβιβάζει το χρέος σε  (31.500+63.500)=95.000 ευρώ.

Γ. Εκ των ανωτέρω διαφορετικών ανακοινώσεων και απολογισμών, αλληλοσυγκρουόμενων μεταξύ των, ως προς τα οφειλόμενα υπό του Συλλόγου, χωρίς ενημέρωση του αρμοδίου Εκκλησιαστικού Συμβούλιο και τις νόμιμες εγκρίσεις κατά τις κείμενες διατάξεις και μάλιστα τόσων μεγάλων ποσών, σε κρίσιμη εποχή, ευκόλως ή και συνειρμικά τα συμπεράσματα ανήκουν στον καθένα μας και προς κάθε κατεύθυνση.

Δ. Οι Ιερείς της Εκκλησίας μας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, βάσει των αρχών της Εκκλησίας μας και της νομιμότητας, σας ενημερώνει επ’ι των ανωτέρω και σας καλεί σε συνεργασία με αμοιβαία κατανόηση και διάλογο για την εξεύρεση λύσεων, όπως και οι περιστάσεις επιβάλλουν, χωρίς ατομικές και εγωιστικές επιδιώξεις. Ασφαλώς, δύσκολα προβλήματα πάντοτε θα υπάρχουν, τα οποία, κατά κανόνα επιλύονται, όταν δεν υπάρχουν δύσκολοι διαχειριστές της οποιασδήποτε εξουσίας ή θέσεως και δεν επιδιώκονται συγχρόνως και άλλοι εκτός του έργου της Εκκλησίας σκοποί.

Η Εκκλησία μας πάντοτε κατανοεί και συγχωρεί.

Ε. Με αυτή τη βεβαιότητα και θέληση διακατέχεται ασφαλώς η Ενορία μας, το πλήρωμα της Εκκλησίας μας και κάθε εχέφρων και καλόπιστος συνάνθρωπός μας.

Συνεπώς, με τις σκέψεις αυτές και προσπάθειές μας, επικαλούμεθα και την δική σας συμπαράσταση για το καλύτερο αποτέλεσμα προς αντιμετώπιση  των προβλημάτων της Εκκλησίας μας.

Τα ανωτέρω εγκρίθηκαν ομόφωνα με το με αριθ. 7/013 πρακτικό του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.