Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Για την κατάργηση πρόσθετων βιβλίων. Άρθρο του Φώτη Παπαδογιάννη

on .

fotispapadogiannisfin

Για την κατάργηση πρόσθετων βιβλίων και την έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012  (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών) μας ενημερώνει ο λογιστής Φώτης Παπαδογιάννης. Σας παραθέτουμε το άρθρο του:

Από 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται τα περισσότερα από τα πρόσθετα βιβλία που προβλέπονταν από τον Κ.Β.Σ. (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, ΠΔ 186/92).

Πιο συγκεκριμένα καταργείται το βιβλίο πελατών (περ. ιδ, παρ. 5, άρθρο 10, ΚΒΣ) που διατηρούσαν οι ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα (όπως διαιτολόγος, διατροφολόγος, λογοθεραπευτής,  βελονιστής, ρεφλεξιολόγος, μαία, εργοθεραπευτής κλπ)* και δεν είναι γιατροί.

Οι ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα, πλέον οφείλουν να εκδίδουν:

i.    Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών (Τ.Π.Υ.) αθεώρητο αν ο πελάτης είναι επιτηδευματίας (εταιρεία, ελεύθερος επαγγελματίας),
ii.    Απόδειξη Λιανικής Συναλλαγής μέσω Ταμειακής Μηχανής ή Φορολογικού Μηχανισμού για πελάτες που είναι φυσικά πρόσωπα (που αφορά ατομική ή οικογενειακή επίσκεψη),
iii.    Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) θεωρημένη, για παροχή υπηρεσίας εκτός της έδρας τους, για πελάτη ιδιώτη.

Η προθεσμία προσαρμογής στις παραπάνω αλλαγές ήταν η 28η Φεβρουαρίου 2013,  δόθηκε παράταση και ισχύει η 29η Μαρτίου 2013.

*ΕΞΑΙΡΕΣΗ:  Οι φυσιοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι, ως κατονομαζόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες (παρ. 1, άρθρου 48, Ν.2238/1994).

Παπαδογιάννης Φώτης
Λογιστής, Β Τάξης

Ο Φώτης Παπαδογιάννης διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Αγία Παρασκευή (Στρατηγού Τόμπρα 5, ΤΚ 15342  E:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. T: 210.60.14.014 M: 697.29.27.427)