Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Πάνω από 20.000.000 Ευρώ έχασε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού το 2011-12!

on .

akispapageo

Άρθρο του Δημοτικού Συμβούλου Άκη Παπαγεωργίου για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχασε ο Δήμος το 2011-2012, ακολουθεί η απάντηση του Δημάρχου

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2013. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρα συντηρητικό και συμπιεσμένο προϋπολογισμό λόγο των περικοπών των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους.

 

Όπως επεσήμανα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά και όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Ελληνικών Κυβερνήσεων είναι να χρηματοδοτούν συγκεκριμένες δράσεις των Δήμων, οι όποιες θα έχουν προγραμματιστεί και μελετηθεί κατάλληλα.

Ο προϋπολογισμός για ακόμα μια φορά χωλαίνει στην αναλογία τακτικών εσόδων(από τακτικές επιχορηγήσεις και τέλη) και εκτάκτων εσόδων(από χρηματοδοτούμενα προγράμματα). Η αναλογία δυστυχώς είναι κατά πολύ υπέρ των τακτικών εσόδων και τούτο διότι  μόνο το 10% των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται  από προγράμματα.

Αυτό σημάνει ξεκάθαρα ότι η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τις απαραίτητες προσπάθειες και ενέργειες για την απορρόφηση κονδυλίων και πόρων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στην συνεδρίαση του προϋπολογισμού κατέθεσα τα σημαντικότερα προγράμματα στα οποία δεν ζήτησε την ένταξη  ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού την διετία 2011-2012,το συνολικό πόσο ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ χωρίς να έχουμε υπολογίσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα για αδελφοποιήσεις και κοινές δράσεις με άλλες πόλεις.

Τα βασικότερα προγράμματα που χάσαμε είναι: 

Από το ΕΣΠΑ

 1)  (ΤΟΠΣΑ). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα αυτεπιστασίας των Δήμων για την πρόσληψη εργαζομένων σε συγκεκριμένα έργα για τα οποία επιδοτείται επίσης και η υλικοτεχνική υποδομήΑναλογούσαν στο δήμο μας και σε ενδεχόμενες συμπράξεις μ ε συλλογικούς φορείς ή άλλους Δήμους 800.000 Ευρώ.

 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε επί πλέον να συνδυαστεί με τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων  (European Investment Bank)ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα μεγαλύτερου μεγέθους.

 2)«Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων  ομάδων» (ΤΟΠ-ΕΚΟ). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων  και νέων προκειμένου να εργαστούν στις τοπικές επιχειρήσεις η να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση στην περιοχή. Στο δήμο μας αναλογούσαν 300.000 ευρώ

 3)«Πρόγραμμα ανάπτυξης πρωτοβάθμιας υγείας του πληθυσμού», με το οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί η δράση των πολυιατριων, όπως κάρτα υγείας του δημότη. Από το πρόγραμμα χάθηκαν 250.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων, έτσι χάσαμε αλλά 250.000ευρώ, για την λειτουργία και την δημιουργία ΚΕΦΗ.

4)Πρόγραμμα  «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» το οποίο επιχορηγούσε τον συντονισμό μεταξύ δήμου και συλλογικών φορέων κοινωνικής πολιτικής της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να δημιουργηθούν  δομές για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών ομάδων όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, Ανοιχτά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια, δομές Παροχής Συσσιτίων, Δημοτικοί Λαχανόκηποι, Τράπεζες χρόνου, Γραφεία Διαμεσολάβησης για εργασία. Από αυτό το πρόγραμμα χάθηκαν αλλά 1.360.000 ευρώ

 5)Χάθηκε πρόγραμμα που αφορούσε την συμβουλευτική υποστήριξη νέων και γυναικών σε θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας ύψους 150.000ευρώ

 6)Έργα για την ανακατασκευή πεζοδρομίων και συντηρήσεις δρόμωvΣτο τεχνικό πρόγραμμα 2 του Δήμου μας εντάχθηκαν έργα ύψους 900.000 ευρώ για  την ανακατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων από ίδιους πόρους ενώ υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα στο  ΕΣΠΑ.

 Με αυτή την πολιτική η Δημοτική Αρχή φορολογεί διπλά τους πολίτες και  τούτο διότι : οι ίδιοι πόροι  από τους οποίους χρηματοδοτείται  το έργο, προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση, δηλαδή από το 12% φόρου εισοδήματος των πολιτών και από το 25% των εσόδων του ΦΠΑ. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ, προέρχονται από το 1% του ΦΠΑ όλων των χωρών της ΕΕ και ανακατανέμεται στις χώρες της ΕΕ  ανάλογα με τις ανάγκες. Έτσι όταν  επιλέγεται να γίνει ένα έργο με χρήματα του Δήμου(ιδίους πόρους) και δεν εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, πέρα του ότι χάνονται χρήματα, οι πολίτες έχουν φορολογηθεί 2 φορές γιατί το 1%ΦΠΑ του ΕΣΠΑ θα δοθεί έτσι και αλλιώς.

 Από το ΠΕΠ Αττικής (Περιφερικό επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττικής, που διαθέτει πόρους από την ΕΕ αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό)

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού δεν εντάχθηκε σε κανένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής την διετία 2011-2012 σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε η περιφέρεια τον Δεκέμβριο του 2012, καθώς δεν καταθέσαμε προτάσεις για έργα που θέλουμε να γίνουν στο Δήμο μας.

Σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου μας όπως προκύπτει από το τεχνικό πρόγραμμα του 2013-2014 θα μπορούσαμε να είχαμε εντάξει στο ΠΕΠ αρκετά από τα παρακάτω έργα:

Έργο

Ποσό χρηματοδότησης

Δήμος που εντάχτηκε

  1. 1.Κολυμβητήριο στο Τσακό

5.000.000

Ο Δήμος Βύρωνα  ή ενέταξε στο ΠΕΠ βιοκλιματικό κολυμβητήριο

  1. 2.ΚΑΠΗ (Δ.Κ. Παπάγου)

600.000

Ο Δήμος Πεύκης-Λυκόβρυσης ενέταξε στο ΠΕΠ τη δημιουργία ΚΑΠΗ

  1. 3.ΚΕΦΗ κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων

1.500.000

Ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος ενέταξε στο ΠΕΠ τη δημιουργία ΚΕΦΗ

  1. 4.Εκπαίδευση (υλικοτεχνική υποδομή και δημιουργία σχολίων)

Πάνω από 1.000.000

26 έργα από 18 Δήμους ύψους 39.000.000ευρώ μόνο το 2012

  1. 5.Αθλητικές εγκαταστάσεις

1.700.000

3 Δήμοι ανακαίνισαν ή δημιούργησαν εγκαταστάσεις με χαρακτηριστική την περίπτωση του Δήμου Μεταμόρφωσης

Επίσης σε θέματα  Πολιτισμού στο πρόγραμμα «Κατασκευή - βελτίωση πολιτιστικών υποδομών στην Περιφέρεια Αττικής» και από το ΠΕΠ, πάνω από 250.000ευρώ για την δημιουργία ή την βελτίωση την υποδομών μας στο πολιτισμό, με ένα νέο πολιτιστικό κέντρο.

Σε ότι αφορά στην ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων χάσαμε πάνω από 500.000 ευρώ όχι μόνο για τις πηγές του Ιλισού, αλλά και για τα ευρήματα της πρωτοελλαδικής περιόδου στην Υμηττό.

 Από το πράσινο ταμείο

Ενώ το 2011 εντάχτηκε ο Δήμος μας στο πρόγραμμα για «ανακατασκευή πεζοδρομιών» ύψους 200.000ευρώ.

Το 2012 δεν ενταχτήκαμε σε κανένα άλλο πρόγραμμα όπως «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού»  όπως κάνουν αρκετοί Καλλικρατικοί δήμοι, σύμφωνα με το οποίο μας αναλογούσαν πάνω από 150.000 για να Σχεδιασθεί ένα ενιαίο Γενικό πολεοδομικό σχέδιο. (και όχι όπως συνεχίζει να επιμένει η Δημοτική αρχή σε δύο ξεχωριστά). Επίσης δεν ενταχτήκαμε στο πρόγραμμα για την «δημιουργία, πράσινων χώρων» στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να απαλλοτριωθούν οικόπεδα με σκοπό την δημιουργία ανοιχτών χώρων στη πόλη, ύψους 1.000.000ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα προγράμματα που χάθηκαν την διετία 2011-2012, το συνολικό πόσο ξεπερνάει τα 20.000.000ευρώ δηλαδή όσο είναι το ύψος του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2013.

Ενώ η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται με ορθό τρόπο τα λειτουργικά του Δήμου, με την πολίτικη της να μην επενδύει σε μελέτες και στην ωρίμανση των έργων και να μην καταθέτει προτάσεις ένταξης στα προγράμματα θέτει τον Δήμο μας εκτός των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και μηδενίζει την αναπτυξιακές προοπτικές του.

Ο προϋπολογισμός του 2013 είναι  κατά την άποψη μου εντελώς αντιαναπτυξιακός,  βαθιά συντηρητικός και ξεκάθαρα διαχειριστικός, όπως και η πολιτική της Δημοτικής Αρχής.

Δεν αξιοποιεί τις όποιες χρηματοδοτικές δυνατότητες  υπάρχουν μέσα από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ.

Δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκες της κοινωνίας μας,

Δεν απαντά στο ερώτημα ποια πόλη θέλουμε, ούτε στο ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία θα οδηγήσουν τη πόλη μας στο μέλλον.

*Αναλυτικές αναφορές και στοιχεία για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα υπάρχουν στην ιστοσελίδα μου www.akisp.gr καθώς και στις ιστοσελίδες του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ Αττικής, του Πράσινου Ταμείου, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άκης Παπαγεωργίου

Οικονομολόγος-Διοικητικός Επιστήμονας(ΑΣΟΕΕ)

Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου-Χολαργού

www.akisp.gr 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.