Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 17:51

Με κρυμμένους... χειμερινούς άσους μπαίνει ο Μάρτιος


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Ψυχρό μέτωπο το οποίο αναπτύσσεται στα ανατολικά κράσπεδα του χαμηλού "Emil" που κινείται αργά από την κεντρική Μεσόγειο προς τα ανατολικά, φαίνεται να διασχίζει την Ελλάδα από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29/2) και κατά την διάρκεια της Παρασκευής (1/3), από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας σημαντική μεταβολή του καιρού με κύρια στοιχεία τις βροχές και καταιγίδες που, σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουν παροδικά έντονο χαρακτήρα και τους ισχυρούς ριπαίους ανέμους.


Η Αττική, αναμένεται να επηρεαστεί από το μέτωπο κατά την διάρκεια το μεσημεριανών και απογευματινών ωρών της Παρασκευής (1/3) με βροχές και καταιγίδες οι οποίες ενδέχεται να έχουν, οργανωμένο χαρακτήρα και να προκαλέσουν, κατά διαστήματα, ραγδαίες βροχοπτώσεις, εντατική ηλεκτρική δραστηριότητα, σφοδρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις.


Η άφιξη του μετώπου σε Παπάγου και Χολαργό, εκτιμάται πως θα λάβει χώρα κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής (1/3), περίπου στις 2μμ και θα συνοδεύεται από σημαντικό κλείσιμο του καιρού, βροχές και καταιγίδες οι οποίες ενδέχεται να αποκτήσουν, παροδικά έντονο χαρακτήρα. Τα εντονότερα φαινόμενα στο προάστιό μας εκτιμάται πως θα σημειωθούν μεταξύ 2μμ και 6μμ και είναι αρκετά πιθανό, εκτός της ραγδαίας βροχόπτωσης να περιλαμβάνουν εντατικά αστραπόβροντα, σφοδρούς ριπαίους ανέμους και χαλαζόπτωση. Εν συνεχεία, αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων χωρίς να αποκλείεται παράτασή τους μέχρι το βράδυ.


Αξίζει να σημειωθεί πως τα φαινόμενα, παρά την περιορισμένη διάρκειά τους, εάν αποκτήσουν μεγάλη ένταση είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή (είτε με την μορφή τοπικών πλημμυρικών φαινομένων είτε λόγω των χαλαζοπτώσεων, των κεραυνών και των ισχυρών ριπών του ανέμου).


Κατά την διάρκεια της νύχτας, με την απομάκρυνση του μετώπου προς το Αιγαίο τα φαινόμενα θα σταματήσουν και το Σαββατοκύριακο θα εξελιχθεί με ήπιες καιρικές συνθήκες, εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά (με μικρή πιθανότητα παροδικής βροχής το απόγευμα του Σαββάτου), ασθενείς ανέμους δυτικών διευθύνσεων και υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες με τις μέγιστες τιμές να προσεγγίζουν τους 20°C και τις ελάχιστες κοντά στους 10°C.


Το ανοιξιάτικο καιρικό σκηνικό θα συνεχιστεί και την Δευτέρα (4/2) αλλά από την Τρίτη (5/2) αναμένεται νέα μεταβολή με αυξημένες νεφώσεις, διαστήματα βροχών και πτώση της θερμοκρασίας.
Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η "σκακιέρα" των καιρικών συστημάτων στην Ευρώπη και την Μεσόγειο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις 5 Μαρτίου με τα συστήματα καιρού να παίρνουν "θέσεις μάχης" και ίσως, να προκαλέσουν μία "αντεπίθεση" Χειμώνα ο οποίος δείχνει να περνά χωρίς να μας έχει αγγίξει ιδιαίτερα.


Κρύβει, τελικά ο Χειμώνας κρυμμένους "άσσους στο μανίκι του" που θα τους ρίξει λίγο πριν την λήξη του "παιχνιδιού" ή οι όποιες ενδείξεις αποτελούν απλώς μία προγνωστική "μπλόφα"; Οι απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα μαζί με το συνολικό αφιέρωμα στον Χειμώνα ο οποίος, σύμφωνα με τον "ημερολογιακό" ορισμό των εποχών, μας αποχαιρέτησε!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.