Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 15:33

Ολιγοήμερο διάλειμμα με κρύο και νιφάδες. Από την Κυριακή ο υδράργυρος τραβά την ανηφόρα!


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του μετώπου από το προάστιό μας και την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου προς την Κυριακή (7/1) με το ξαφνικό "μπάσιμο" του ανεμόβροχου συνοδεία σφοδρότατων ριπαίων ανέμων και αστραπόβροντων να δημιουργεί "πολεμική" ατμόσφαιρα στην περιοχή! Τα φαινόμενα, αν και μικρής διάρκειας, ήταν ιδιαίτερα "βίαια" για τα δεδομένα του λεκανοπεδίου της Αθήνας με τις ριπές των ανέμων να έχουν επικίνδυνες εντάσεις προκαλώντας αρκετές ζημιές από πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων ιδιαίτερα στο Χαλάνδρι και το Ψυχικό. Η στιγμιαία ένταση ριπής των ανέμων που συνόδευσαν την έλευση του μετώπου, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό μας σταθμό και άλλους έγκυρους σταθμούς της ευρύτερης περιοχής ξεπέρασε τα 80km/h και, σε ορισμένες περιπτώσεις προσέγγισε τα 100km/h χωρίς να αποκλείονται και ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις σε γειτονιές όπου απλώς δεν υπάρχει σταθμός!  
Με την απομάκρυνση αυτής της διαταραχής, ακολούθησε ακόμα ένα διήμερο ήπιων καιρικών συνθηκών με την ηλιοφάνεια να επικρατεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και την θερμοκρασία να ξεπερνάει και πάλι τους 15°C.


Το "ανοιξιάτικο" σκηνικό ολοκλήρωσε τον κύκλο την Τρίτη (9/1) και τον λόγο έχει πλέον η πρώτη αξιόλογη ψυχρή εισβολή της χρονιάς με κύρια χαρακτηριστικά την, συννεφιά που κατά διαστήματα πυκνώνει και προκαλεί ασθενείς βροχοπτώσεις, την επικράτηση βορείων ανέμων και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Η ψυχρή εισβολή θα συνεχιστεί κατά την διάρκεια της Τετάρτης (10/1) η οποία θα είναι και η ψυχρότερη ημέρα του Χειμώνα, μέχρι στιγμής, με την θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 7°C. Η συννεφιά θα διατηρηθεί, κατά διαστήματα πυκνή με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι και τις απογευματινές ώρες. Κατά την διάρκεια του απογεύματος τα διαστήματα με "σπαστό" καιρό θα μεγαλώνουν και η νύχτα προς την Πέμπτη (11/1) θα εξελιχθεί με σημαντικά διαστήματα ξαστεριάς, εξασθενούντες ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες με το θερμόμετρο να πέφτει στους 2°C και την αίσθηση ψύχους κοντά στους 0°C!


Αξίζει να σημειωθεί πως χιονοπτώσεις σημειώνονται ήδη στην γύρω ορεινή ζώνη οι οποίες θα συνεχιστούν, κατά διαστήματα, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης. Η Πάρνηθα έχει ήδη "ντυθεί στα λευκά", από τα 800μ περίπου και πάνω και είναι αρκετά πιθανό να "ασπρίσει" για πρώτη φορά εφέτος και η κορυφή του Υμηττού.
Η Πέμπτη (11/1) θα εξελιχθεί με ήπιες καιρικές συνθήκες, εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά και άνοδο της θερμοκρασίας η οποία το μεσημέρι θα ξεπεράσει τους 10°C.  
Την Παρασκευή (12/1) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού με σταδιακή επικράτηση νεφώσεων οι οποίες κατά την διάρκεια της ημέρας θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να φέρουν βροχές. Από τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν ισχυροί Βοριάδες.
Η νέα ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει τον Παπάγο και τον Χολαργό από το βράδυ της Παρασκευής (12/1) και, κατά την διάρκεια του Σαββάτου (13/1) θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τους ενισχυμένους Βοριάδες, την νέα πτώση της θερμοκρασίας και την διατήρησή της σε χαμηλά επίπεδα (μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο περίπου 5°C) και την εκδήλωση βροχής ή χιονόνερου χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο, οι πρώτες νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους στις γειτονιές και τα πάρκα της πόλης μας!


Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή εισβολή αυτή θα είναι σύντομη και ήδη από την Κυριακή (14/1) η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει για να επανέλθει και πάλι σε αρκετά υψηλά επίπεδα, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (15/1...) η οποία μάλλον θα χαρακτηριστεί από επιστροφή στις γνώριμες "ανοιξιάτικες" συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων που κάθε άλλο παρά Χειμώνα θυμίζουν!

Καλή Χρονιά!!!


* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.